RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KREATIV OG FULL AV HUMØR: Liv Signe Navarsete kan bli sett på som både morsk og streng, og flere fikk nok med seg episoden hvor hun ble konfrontert om fødetilbudene i distriktene. Men Liv Signe er full av godt humør og engasjement. Og får hun tid tegner hun gjerne.
KREATIV OG FULL AV HUMØR: Liv Signe Navarsete kan bli sett på som både morsk og streng, og flere fikk nok med seg episoden hvor hun ble konfrontert om fødetilbudene i distriktene. Men Liv Signe er full av godt humør og engasjement. Og får hun tid tegner hun gjerne. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Motgangen gjorde meg sterkere og tøffere

Liv Signe Navarsete er vant til å stå i stormen som toppolitiker. Det er likevel småtterier sammenliknet med å balansere mellom å være tobarnsmor, melkeprodusent og enke.

SENTRUM: – Aldri i min villeste fantasi, kommenterer Liv Signe Navarsete lattermildt når hun får spørsmål om hun trodde hun skulle bli toppolitiker.Hun prater, er ivrig, smiler og ler om hverandre.

Det var sykepleier Liv Signe ville bli, for det pratet bestemoren så varmt om. Eller arkitekt, for det var virkelig spennende. Onkelen var arkitekt og byggherre, faren var snekker. Og Liv Signe tegnet selv. Rettere sagt, hun tegner. Alt fra kruseduller, til sin egen hytte.

– Ja, jeg tegnet den. Men det var jo bare en skisse. Jeg er vel ikke så veldig flink, men jeg synes det er veldig gøy å tegne, sier hun. Men rådgiveren på siden tar ansvar og ødelegger Liv Signes ydmykhet.

– Jo hun er kreativ. Hun er flink til å tegne.

Rom former oss

Arkitektur er noe Liv Signe er lidenskapelig opptatt av. Bygninger, rom, utvikling av byrom.

– Omgivelser former oss mer enn vi tror. Vi er heldige som har fått flotte signalbygg i Oslo, sier Liv Signe, og trekker fram Operahuset og Astrup Fernley-museet.

LES OGSÅ: Liv Signe Navarsete tar første spadetak

– Tjuvholmen og det som har skjedd der er spennende, Astrup Fernley-museet er verdens vakreste og dette er et bygg vi bør lære av. Det er eksempler på stygge bygg overalt. Fine bygg lyser opp hverdagen, mener Sp-lederen.

Blir gretten uten trening

Både fine og stygge bygg ser Liv Signe hver morgen, enten på sykkel fra Frogner til Akersgata, eller på joggetur. Den dama må bare røre på seg, ellers blir hun gretten. Det er hennes måte å takle presset på.

– Det er mental rekreasjon når man jobber under press over lang tid. Det, og det å ha noen å snakke med, sier hun og smiler til sin rådgiver.

– Vi har treningsrom i kjelleren, men jeg er ikke så ofte der. Jeg liker bedre å være ute. Det gir meg energi og godt humør, forteller hun.

Humøret er det ikke noe å si på. Sp-lederen er blid, hun ler og prater, men har noen «alvorspauser» i den lette praten.

Som da hun opplevde sitt livs mareritt og måtte takle balansegangen mellom å være tobarnsmor, melkeprodusent og enke.

Alene med alt

Liv Signe giftet seg som 19-åring, og allerede året etter kom Margunn. Året etter der igjen kom Wenche. Familien på fire var bosatt i Sogndal, på en gård ekteparet hadde bygget opp selv. Her drev de med melkeproduksjon og hadde flust av kuer.

Men etter 15 år tok lykken en brå vending. Liv Signes mann fikk et hjerteinfarkt i 1992 og døde. Alene igjen sto hun med barn og gård.

– Det var en tøff tid. Jeg tok en dag av gangen. Men jeg skulle greie det. Og jeg fikk det på en eller annen måte til å gå rundt. Regnskapet gikk i pluss, jeg tok ansvar for gården og jentene. Og jeg erfarte at jeg klarte å ta ansvar for eget liv og at jeg klarte meg selv, sier Liv Signe.

Men hun lurer fortsatt på hvordan i alle dager hun klarte å få den hektiske tilværelsen til å gå.

– Jeg ble både sterkere og tøffere. I dag så stormer det ofte rundt meg, og man må stå i stormen. Da tenker jeg ofte at jeg har vært igjennom verre ting før, forteller hun åpenhjertig.

LES OGSÅ: – Det er på Alnabru det skjer

Guttejente

Litt av styrken kan hun kanskje takke brødrene for. De er syv og fem år eldre enn henne, og var flinke til å ta vare på lillesøster. De tok henne med seg ut, de spilte sjakk, fotball og gikk på ski.

– Jeg var alltid med på aktivitetene deres. I Sogndal måtte ungdommen finne på ting selv, det var ikke mange tilbud. Så jeg ble gjerne med ut og skjøt med luftgevær, minnes Liv Signe, og innrømmer nølende at hun nok var en guttejente.

navarsete

(Liv Signe Navarsete er på vei til kirkekaffe i Domkirken. – Det er mange koselige og fine opplevelser som politiker, sier hun)

I syv år har hun bodd i Oslo, med Frognerparken i nærheten. Den er gull, synes hun selv. Hun er avhengig av grønne lunger.

– Jeg er vant til å være mye ute i skog og mark, og jeg elsker naturen. Når jeg reiser hjem til Lærdal, så kobler jeg ut bylivet og får avstand til jobben. Marka i Oslo må for all del ikke bygges ned, , men grensene må kunne vurderes uten at verdien av marka som rekreasjonsområde blir forringet.

Selv om Liv Signe liker å komme seg ut av Oslo, er hun glad i byen. Den er spennende, den har mange gode kulturtilbud og den har marka. To høydepunkter de siste ukene var å se Evita på teater og å få være med på åpningen av Astrup Fernley. Likevel vil nok Lærdal bli fast base en gang i fremtiden.

LES OGSÅ: – Ingen skal måtte sove ute i kulda

Gir alt

Det var Anne Enger Lahnstein som var inspiratoren til Liv Signe.

– Jeg har alltid hatt sansen for sterke damer, og jeg fulgte med henne. Jeg fant fort ut at Sp sto for ting jeg selv sto for, og ble spurt om jeg ville melde meg inn i 1986, forteller Sp-lederen.

Året etter sto hun på listen til kommunestyret som «listefyll». I 1991 kom hun inn i kommunestyret i Sogndal. Da hun begynte å jobbe som toppolitiker for syv år siden, flyttet hun til Oslo.

Og hun ga bånn gass. For når hun først skal gjøre noe, gir hun alt og er fullt og helt om bord.

Som da hun jobbet for Tine som salgs- og markedskoordinator. Eller da hun ville dele datterens skoleklasse i to. Eller da hun fridde til sin nåværende ektemann.

– Frieriet må være litt hemmelig, sier hun lurt, men i 2008 kunne VG fortelle at det hele skjedde på årsmøtet til Sp. Frieriet foregikk bak lukkete dører med to glass hvitt. Men slike ting kan man ikke holde hemmelig lenge, og hele partiet ble opplyst på kvelden. Dermed ble det fest til langt på natt.

– Ting går inn på meg

Engasjement vises i hver ting Liv Signe snakker om.

– Jeg liker godt å gå på kino, da kobler jeg helt ut. Jeg må ha filmer med litt handling, litt spenning og litt romantikk. Men norske filmer! Norske filmer er helt fantastisk. Jeg så Kon Tiki, vet du. Det er så fint at norsk film gjør det så godt. Max Manus også!

Ja, entusiasmen synes lett på Liv Signe.

Hun innrømmer at det kan være vanskelig å ikke la ting gå inn på seg. Som da hun ble opprørt over å bli beskyldt for å bygge ned fødetilbudet i distrikta.

– Jeg ble såret. For vi bygget ikke ned. Det var en langvarig sak som betød mye, forteller hun.

– Jeg er politiker fordi jeg ønsker visse samfunnsretninger. Jeg vil påvirke, og blir påvirket av de menneskene og historiene jeg møter. Vi er mennesker vi politikere også, ikke maskiner, sier Liv Signe, som klarer å koble av jobben de få fritimene hun har. Likevel så hender det hun våkner klokken fire på natten fordi hun må tenke på ting ...

TIDLIGERE PARTIPORTRETTER:

Bjørnar Moxnes liker ikke Petter Pilgaard-typer

Trine Skei Grande kan ikke stenges inne på et kontor

Siv Jensen slapper av når hun kokkelerer

Harald Nissen og Hanna Marcussen klarte ikke å motstå dragningen mot Oslo

Erna Solberg vil ha jenterevolusjon i mattefaget

Knut Arild Hareide er en racer på ski

Jens Stoltenberg synes matte var vanskelig

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere