Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Nå har jeg ikke bare meg selv å tenke på

Marte gleder seg til månedene hun har i vente. Magen blir større for månedene som går.
Marte gleder seg til månedene hun har i vente. Magen blir større for månedene som går. Foto: Foto: Ann-Kristin Bacolod Wiik
Mens venninnene fester, flørter og bekymrer seg for skoledagens antrekk, forbereder 17 år gamle Marte seg på noe helt annet og mye større: Hun skal bli mamma.

Marte finner fortsatt tid til vennene sine mellom all mamma stresset. Foto: Foto: Ann-Kristin Bacolod Wiik

Dressen venter tålmodig på den lille gutten. Foto: Foto: Ann-Kristin Bacolod Wiik

KALBAKKEN: En sen lørdagskveld, før det bar ut på byen med venner, bestemte Marte Thorshaug fra Kalbakken seg for å ta graviditetstesten kjæresten, Edvard Ower Aaum (18), hadde kjøpt til henne.– Edvard kjøpte den fordi han mente at jeg var så hormonell. Jeg merket også at jeg var mer oppblåst, ble fortere deprimert og sint, men jeg forventet ikke det resultatet. Jeg ble overrasket, sier Thorshaug.

I følge Statistisk Sentralbyrå (SSB) var gjennomsnittsalderen på førstegangsfødende i fjor på 27,7 år. Som en 17 år gammel mor ligger Marte Thorshaug langt under gjennomsnittsalderen i Norge.

– Jeg var redd, nervøs og ble tatt på senga. Reaksjonen min først var at jeg er veldig ung og ikke har fylt 18 ennå.

Holdt det hemmelig en stund

Thorshaug og kjæresten Edvard bestemte seg for å fortelle det til foreldrene sine først. En ung bestefar, en glad bestemor og støttende venner var reaksjonene blant de nærmeste.

– Da jeg var på min første ultralyd, satt jeg bare der og stirret på skjermen. Jeg var allerede syv uker på vei. Jeg innså at dette barnet skulle jeg elske og beholde uansett hvor mange tøffe tider jeg kommer til å få.

LES OGSÅ: Hanna (16): – Abort handler tross alt om kvinnens kropp!

Livet blir ikke helt som før

Thorshaug og kjæresten vet at livet ikke blir helt det samme som før og den daglige rutinen vil endre seg.

– Jeg må ta et friår fra skolen etter dette året og har bestemt meg for å ikke være russ. Jeg får ikke gått ut like mye som før og jeg må prioritere mye mer for å få tid til ting. Jeg blir snart et forbilde for en person og lærer stadig mer om hva som er rett og galt, forteller hun.

Helsesøster ved Fyrstikkalleen videregående skole, Ruth Hage, mener at det er både positive og negative sider ved å være en ung mor.

– Man får en helt annen hverdag enn de jevnaldrende. Om du blir gravid når du er ung er det stor sjanse for at du lettere kan få barn senere i livet. Om det er positivt eller negativt kommer jo også an på nettverket ditt, om du har en familie som støtter deg, venner og en partner kan alt bli mye enklere med én gang.

LES OGSÅ: Ung mor Silje (18): – Julian koster én million, men er gull verdt

Folkehelseinstituttets medisinske fødselsregister viser at antall tenåringsfødsler har blitt redusert drastisk siden 1970-tallet. I 1973 var det 1475 jenter mellom 15 og 17 år som fødte barn.

I 1993 hadde dette tallet gått ned til 379 fødsler i samme aldersgruppe, og i 2012 ble bare 183 barn født av så unge mødre.

Raskt voksne

– Man får en rask start på det voksne livet. Men man har også mer energi som ung. Når man er over 40 år og er mor er det kanskje ikke alltid man har så mye energi til å gå ut å leke. Jeg gleder meg til barnet kommer, det blir spennende å se hvordan ting blir, sier Thorshaug.

Når man er eldre har man gjerne en mer ordnet økonomi enn unge, men Thorshaug mener at alt ikke handler om penger og det materielle.

LES OGSÅ: «I år skal jeg bli voksen. Tror jeg»

– Det viktigste er at sønnen min har det bra, har trygghet, omsorg og alt han trenger. Jeg ønsker at han vokser opp med latter i hverdagen. Edvard tjener penger på fulltidsjobben han har, og vi har arvet mye fint utstyr og klær til barnet, forteller hun.

Etter at det første sjokket la seg har den 17 år gamle oslojenta begynt å forberede seg på å møte sønnen som er ventet i juni.

– Det skal bli spennende å se hva som skjer og hvordan livet blir etter at barnet har kommet, sier Thorshaug spent.

LES OGSÅ: Da Ida Risborg (19) ble gravid fikk livet en ny mening

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN!

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!