RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FARGERIKT FELLESSKAP: Jonas Røgeberg, Margrete Kvæl, Venila Sivarajah, Kathrine Græsdal (lærer), Henriette Kleve Wilsbeck, Anmol Singh og Lars Erik Johansen.
FARGERIKT FELLESSKAP: Jonas Røgeberg, Margrete Kvæl, Venila Sivarajah, Kathrine Græsdal (lærer), Henriette Kleve Wilsbeck, Anmol Singh og Lars Erik Johansen. Foto: Foto: IDEX

– Nå skjønner vi hvor heldige vi er

Gjennom prosjektet «Ut i verden» har seks elever ved Bjørnholt skole vært på studietur til India. I litt over to uker bodde de på landsbygda og underviste engelsk på en jenteskole.

BJØRNDAL: Margrete Kvæl (18), Anmol Singh (16), Venila Sivarajah (17) og Lars Erik Johansen (17) beskriver turen som spennende og annerledes, og trekker spesielt fram trafikken under kategorien annerledes.

Kontrastene var til å ta og føle på.

– Det er så mye elendighet i India. Millioner av fattige og hjemløse, og det er barnetiggere overalt. Samtidig er det en fantastisk kultur med flotte tradisjoner, mat og religion, sier Lars Erik.

– Man slutter aldri å bli overrasket i India. Vi så for eksempel en død mann utenfor et kjempestort kjøpesenter. Det er ikke langt mellom rikdom og slum, sier Anmol.

Små bagateller

Poenget med prosjektet er å utfordre elevene i kulturell og sosial forståelse, og elevene er fulle av inntrykk og begeistring etter reisen. Spesielt inntrykk gjorde jentene på skolen der de underviste.

– Alle var fattige, og en av dem hadde blitt giftet bort da hun var tolv år, sier Margrete.

Hun er takknemlig for at hun ikke har annet å bekymre seg for enn skole.

– Mine problemer og dilemmaer blir minimale sammenliknet med hva de indiske jentene må forholde seg til, sier Anmol.

Motiverte elever

Til tross for dyp fattigdom er Bjørnholtelevene imponerte over de indiske skolebarnas ferdigheter.

– Elevene lærte så fort, og de var mer motiverte enn vi er. De setter i større grad pris på undervisningen og ser verdien i det. De vet at ikke alle har mulighet til å få utdannelse, sier Venila.

– Vi fikk oppleve hvordan indere faktisk lever. Vi lærte så utrolig mye mer om kulturen og de sosiale forholdene i landet enn hva en vanlig turist gjør, sier Lars Erik. Han får støtte fra de andre når han sier han er imponert over hvor enkelt folk lever uten å klage over det, og at dette nok er det som har forandret ham mest i løpet av oppholdet.

– Jeg har ikke hatt lyst på noen nye duppedingser siden jeg kom hjem. Jeg ser ikke meningen med nye ting lenger. Jeg ser heller ikke på TV lenger. Ikke i det hele tatt! Jeg lever et mye enklere og mindre stressfullt liv enn før, og setter mer pris på det jeg har, sier Lars Erik.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere