RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Nå vil menn også hjelpe seg selv


(Fra v:) Rådgiver Astrid Steen Johansen, administrativ leder Hanne Hovdedalen og rådgiver Hilde Grimstad Andersen forteller at høstens kampanje har vekket mannfolkene også.
(Fra v:) Rådgiver Astrid Steen Johansen, administrativ leder Hanne Hovdedalen og rådgiver Hilde Grimstad Andersen forteller at høstens kampanje har vekket mannfolkene også. Foto: Foto: Fredrik Eckhoff
Nå strømmer mennene til Link Oslos selvhjelpsgrupper i et tempo man ikke har sett før.

MAJORSTUEN/OSLO: I mer enn 10 år har Link Oslo, med hovedkvarter på Majorstuen, hjulpet tusenvis av mennesker til å hjelpe seg selv.

Målsettingen for det byomfattende tiltaket er «å forankre selvhjelp som forståelse og praktisk verktøy for innbyggerne i Oslo og å gjøre selvhjelp kjent for flest mulig». Senteret er en møteplass for folk som har behov for å bearbeide sine livs problemer. Dette skjer i grupper, der «innblandingen» fra igangsettere kun er i startfasen for å hjelpe gruppen i gang. Dette skjer i grupper, der innblandingen fra faglærte eksperter er minimal. Kun i startfasen er veiledere på plass for å hjelpe gruppen i gang. Etter dette lever gruppen sitt eget liv, der hver enkelt deltaker først og fremst har fokus på sine egne problemstillinger.

Bidrar i andres liv

– Vi fokuserer på at ved å ta utgangspunkt i seg selv, bidrar man i andres liv, sier Astrid Steen Johansen, en av rådgiverne. Vi møter henne og administrativ leder Hanne Hovdedalen og rådgiver Hilde Grimstad Andresen. De ser alle positivt på at høstens store kampanje, som blant annet har vært godt synlig bak på en rekke busser i Oslo, har ført til at en rekke menn har tatt kontakt.

– Flere menn enn noen gang tar kontakt med oss, også yngre menn i 30-årene, sier Hovdedalen. Hun mener at ordbruken i kampanjen, for eksempel ord som «utrygg?», «sliten?», «redd?», «utbrent?» og «sinna?», har truffet menn spesielt godt. Ettersom man ikke trenger en diagnose for å delta, har de ønsket å fokusere på at terskelen ikke skal være veldig høy for å ta kontakt.

– Det er forskjell på å være trist og nedstemt, og å ha en dyp depresjon, sier hun.

Ansvar for eget liv

Og til Link Oslo kan man henvende seg med mange ulike problemer. Det kan være utbrenthet, rusproblemer, økonomiske problemer, lav selvfølelse, angst, problemer etter skilsmisse og mye mer.

– Selvhjelpsgruppene er viktig forebyggende arbeid. Gjennom disse kan deltakerne få mulighet til å rette opp noe i livet – før det går så langt at de blir sykmeldt eller at problemet blir større, sier Hilde Grimstad Andresen.

– Det er snakk om å håndtere det livet man har, mens man har det. Kjenne etter hvor skoen trykker, finne en bedre og sunnere måte å leve på, sier Hanne Hovdedalen.

– Hvordan ser dere at gruppene hjelper mennesker?

– Det er vanskelig å sette ord på hva som virker, men veldig mange sier at de har fått det bedre. At de velger annerledes enn før, at de tør å våge og finner enklere ut av hvilken vei de ønsker å gå, sier Astrid Steen Johansen.

Koster bare innsats...

Link Oslos tilbud er finansiert av kommunen og drevet av Norsk selvhjelpsforum. Det er gratis å delta.

– Selv om det ikke koster penger, koster det innsats, påpeker leder Hovdedalen.

– Hver og én må ta ansvar. Det er slik selvhjelp fungerer, det gjelder å ta ansvar for eget liv, sier hun.Du finner mer info om Link Oslo på www.linkoslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere