RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Naturen er større enn Tøyenparken


Mohammad Umar Ditta (17) fra Grønland med sin første gjedde. Ditta er ansatt på deltid som ungdomsleder i Wild X.
Mohammad Umar Ditta (17) fra Grønland med sin første gjedde. Ditta er ansatt på deltid som ungdomsleder i Wild X.
Forrige helg tok Mohammad Umar Ditta (17) fra Grønland sin første gjedde. Han er ansatt som ungdomsleder i Wild X og lærer stadig noe nytt i norsk natur.

GRØNLAND: Wild X er en gruppe med flerkulturelle ungdommer tilsluttet Norges jeger- og fiskeforbund. Sist helg fristet storgjedda i Sørsjøen ved Drevsjø.

Sur og kald nordavind var ikke noe hinder for ungdommenes glede over det enkle friluftsliv. Flere gjedder lot seg da også friste!

Spennende

Helgas store opplevelse for ungdom tilknyttet Wild X var turen til Sørsjøen ved Drevsjø og Engerdal fjellstyre var servitør i betydningen: ansvarlige for tilrettelegging og godt gjeddebett.

Etter en lang busstur fra tigerstaden kom Wild X til Fjellheimens tilrettelagte camp i nordenden av Sørsjøen sent fredagskveld. I få plussgrader, regn og hard nordavind ble teltene rigget, før ungdommen krøp forventningsfulle ned i soveposene.

Flere av ungdommene har nemlig vært med på tur til Engerdal før, så de var allerede klar over at morgendagen kunne bringe storgjedde.

Godt fiskebett i kaldt vær

Engerdal fjellstyrets utskremte gjeddeekspert ankom Sørsjøen presis klokken 10 på lørdag og da hadde leder i Wild X, Tor Back, bosatt i vår del av byen, stablet ungdommene på beina.

Woblere i ymse farger og helst store størrelser ble festet til lange stålfortommer. Ikke mange minutter etter at kanoer og båter var ute på vannet satt den første gjedda, noe som kunne høres lang vei.

Ungdommene gjorde skam på leder Tor Bachs antydning om at nordavind ikke er det beste fiskeværet.

Vellykket opphold

Det er godt kjent at det svømmer rundt noen skikkelige storgjedder i Sørsjøen, gjedder godt over 10 kg. På lørdag hadde en ivrig fisker kontakt med ei slik storgjedde, men sena røyk.

Wild X var likevel veldig godt fornøyde med helgens gjeddefangst. Samlet ble det fanget 14 gjedder hvor flere var over 3 kg. Den største gjedda var på 5,4 kg og ble tatt søndag.

Tor Bach stod klar med fotoapparat og vekt da kanoer og båter ankom campen etter tokt på sjøen. «Ekstra artig var det at de to yngste guttene fikk de to største gjeddene,» sa Tor etter oppsummeringen av helgen. Fjellstyret på sin side lot seg imponere over gløden og innsatsen gjengen viste tatt det kalde været i betraktning. Her er det liten tvil om annet enn at gjengen tar det været de får.

Tett samarbeid

Turen er et resultat av et fireårig samarbeid mellom Wild X og Norges Fjellstyresamband (NFS). Wild X er et friluftstilbud til ungdom i flerkulturelle miljøer og NFS og lokale fjellstyrer bidrar årlig til at flere grupper tilknyttet wild X får oppleve jakt, fiske og friluftsliv på statsallmenningene i Sør-Norge.

Mohammad Umar Ditta bor på Grønland. Han forteller til Østkantavisa at han havnet i Wild X via skolen. Han meldte seg på jegerprøve etter å tenkt seg om lenge. Instruktøren var med i Wild X, og Mohammad Umar fikk tilbud om jobb. Dermed ble hans begrep om norsk natur raskt utvidet.

– Tidligere var det vel bare botanisk hage jeg forbandt med natur, ler han.

Nå jakter 17-åringen rev, rype, hare, rådyr og skogsfugl. Han sniker seg rundt i norske skoger og norske fjell.

Om vi ikke får noe fangst en dag så er ikke det så farlig. Vi får flotte opplevelser bare ved det å være i naturen, sier Mohammad Umar som stadig har med seg nye ungdommer ut på tur.

– Jeg lærer bort det jeg kan. Og mange har kunnskap om jakt og fiske med seg fra sine hjemland. Dermed lærer vi av hverandre, sier Mohammad Umar. Han synes helgens tur var spesielt flott. Ikke minst fordi han landet sin første gjedde, en nydelig fisk på 2.4 kg.

– Vi fikk den fra kano. Vi hadde verken håv eller kniv ombord, så det ble en god del hoing før vi fikk avlivet fisken. Men det løste seg. En flott opplevelse, avslutter Mohammad Umar. Som skal på ny utflukt om ikke så lenge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere