RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

STO FRAM: Wenche Brun Bull varslet om de uverdige forholdene hennes mann måtte leve under.
STO FRAM: Wenche Brun Bull varslet om de uverdige forholdene hennes mann måtte leve under. Foto: Foto: Vidar Bakken

– Nedverdigende og respektløst

Mangel på urinflasker, mangel på mat, brent mat og pølser som skosåler, blødende mann, mann liggende i egen avføring, urinlukt og sopp og dobbeltrom med toalettbesøk i full offentlighet er noen av klagepunktene mot Hovseterhjemmet.

HOVSETER: Det startet med et åpent brev på forsommeren forfattet av Tore Nyseter, som beskrev en rekke kritikkverdige forhold ved Hovseterhjemmet. Blant disse var mangel på mat og flere eksempler på alvorlig omsorgssvikt.

Siden har Wenche Brun Bull fortalt om grov omsorgssvikt ved sykehjemmet til dittOslo.

Bydelen retter nå sterk kritikk mot sykehjemmet etter at Tilsynsutvalget fant en rekke alarmerende funn etter flere tilsynsbesøk.

Urinflaskene

En venn av Nyseter trengte en urinflaske, men fikk beskjed om at urinflasken var til vask og at det ikke var noen i reserve. Han måtte vente et par timer.

– Det er nedverdigende og respektløst å få som svar at man må vente timer på å kunne gjøre sitt fornødne fordi sykehjemmet i øyeblikket ikke har rene flasker. Med litt kreativitet hadde man funnet en reserveløsning, sier leder av Helse- og sosialkomiteen i Bydel Vestre Aker, Anita Asdahl Hoff.

Mangel på urinflasker er blitt tilbakevist av daglig leder, Gry Røste og senere av Sykehjemsetaten. Eldrebyråd Aud Kvalbein gikk så langt som å kalle det «en løs historie om urinflasker» i en kommentar.

De faktiske forhold

Tilsynsutvalget for Hovseterhjemmet har i ulike rapporter pekt på problemet med manglende urinflasker/bekken. Ved en avdeling hadde en kontaminator vært ute av drift i meget lang tid. Kontaminator rengjør urinflasker og bekken. Flere ansatte opplyste overfor Tilsynsutvalget at dette ikke var tilfredsstillende.

På en annen avdeling med 33 pasienter var det kun én fungerende maskin for vasking av urinflasker med en kapasitet på tre urinflasker om gangen. Sykepleier opplyste om at det var et problem med at det var for lite rene flasker og at posten ikke hadde engangsflasker i reserve.

Bydelsutvalget viser til rapportene og stiller seg undrende til at Sykehjemsetaten kan skrive at Hovseterhjemmet ikke opplever noe problem med tilgang på rent utstyr når det i tre tilsynsrapporter er påpekt mangel på vaskekapasitet.

Uappetittlig

Tilsynsutvalget har påpekt alvorlige forhold som både går på pleie, som er drifters, Attendos, ansvar, og det bygningsmessige som er Sykehjemsetaten/kommunens ansvar.

Under uanmeldt tilsyn den 30. juni i år møtte tilsynet en pårørende som opplevde håndteringen av privat tøy som «fullstendig ute av kontroll». Han opplever at tøy han jevnlig kjøper til sin mor forsvinner i løpet av kort tid og at moren deretter går kledd i tøy som ikke er hennes.

Tilsynet overvar en lunsj på en post som besto av pølser og posestappe uten grønnsaker. Det beskrives som lite appetittvekkende og dårlig tilrettelagt. Det ble servert tørkede pølser, som blir beskrevet som skosåler av utvalget. Potetmosen, som var brent, ble slengt på tallerkenen så det sprutet utover.

Krenket i livets siste fase

Tilsynsutvalget beskriver situasjonen med dobbeltrom på de somatiske langtidspostene som svært krenkende. Rommene er for det første trange, noe som gjør det vanskelig å forflytte seg med rullatorer og rullestoler.

Det er et lite do- og vask-hjørne, uten mulighet for å skifte eller få hjelp til stell eller toalettbesøk uten at dette blir «offentlig» overfor medbeboer.

Det som likevel gjør størst inntrykk, er at ved flere tilfeller kommer svært syke pasienter som blir tildelt dobbeltrom, hvor pasienten har avlidd etter få døgn. Det oppleves som svært vanskelig for pasient og pårørende til den svært syke, men også for medbeboer og dennes pårørende.

Flere gir uttrykk for krenkelse ved å måtte dele rom i svært sårbare situasjoner i livet med folk de ikke kjenner.

Hovseterhjemmets ansatte sier til Tilsynsutvalget at de selv ikke kan avvikle praksis med dobbeltrom på grunn av bestemmelser gitt av Oslo kommune.

Ubehagelig urinlukt

På medisinrommet ble det blandet antibiotika uten noen form for avtrekk. Tilsynet er bekymret for personalets sikkerhet og risikoen for å utvikle multiresistente bakterier. «Det representerer en risiko for beboerne som er i en livs fase hvor man forventer redusert immunforsvar», skriver Tilsynet.

Tilsynet har også pekt på kommunikasjonsvansker med enkelte av personalet.

Når det gjelder det bygningsmessige har Tilsynet gjennom flere rapporter vist til fukt-, mugg- og soppdannelser, samt ubehagelig urinlukt som kommer fra nedslitte gulv. Deler av Hovseterhjemmet har vært stengt på grunn av soppdannelse. Personalet har klaget på for lite rengjøring. Sykehjemsetaten har rettet opp noe, men skriver til Bydelen at utbedringer av større omfang ikke vil bli gjort fordi det er planer riving av eksisterende bygg og etablering av nytt bygg.

Det mener bydelsutvalget er uholdbart og ber om at påkrevet vedlikehold må utføres

Hovseterhjemmet på siste plass

I fjor høst skrev Dagsavisen om familien som måtte ta en 74 år gammel mann ut av sykehjemmet, etter at de flere ganger fant han liggende i sin egen avføring og med sår nedentil fordi bleier ikke ble skiftet. I flere netter lå han også uten ordentlig dyne og pute fordi de var på rens.

Nestleder Per-Egil Johansen i Sykehjemsetatens fagforening sier til Dagsavisen at de har fått tilbakemelding fra ansatte om lav bemanning og stor arbeidsbelastning. I tillegg er de blitt kontaktet av pårørende som har fortalt om omsorgssvikt.

Daglig leder, Gry Røste, har tidligere pekt på at Hovseterhjemmet kommer godt ut av brukerundersøkelsen, hvor Hovseterhjemmet kommer på 10. plass blant de 46 sykehjemmene i Osloundersøkelsen. Parallelt gjøres en pårørendeundersøklese. Her kommer Hovseterhjemmet på 46. og dermed siste plass blant sykehjemmene. Nesten en fjerdedel av de spurte sier at de ikke er fornøyd med sykehjemmet.

Ikke aksept

– Vi kan ikke akseptere ett eneste tilfelle av omsorgssvikt som vi nå er gjort kjent med, sa Asdahl Hoff (H) blant annet, under møtet i bydelsutvalget sist torsdag. Hun refererte da til alle forhold som Tilsynsutvalget gjennom flere rapporter har påpekt, både av pleiemessig og bygningsmessig karakter.

Bydelsutvalget ber om at administrasjonen og Sykehjemsetaten umiddelbart følger opp de kritikkverdige forholdene ved Hovseterhjemmet som er avdekket.

Tilsynsrapportene finnes i saksdokumentene fra Bydelsutvalgets møte 30.08.12.

Leder innrømmer feil

Daglig leder ved Hovseterhjemmet, Gry Røste, innrømmer at det har vært svikt i behandlingen av Wenche Brun Bulls mann, men hevder at sykehjemmet er godt drevet.

– Når det gjelder saken som Wenche Brun Bull har tatt opp, så viser det seg at vi ikke har fulgt våre egne interne rutiner. Det har heller ikke vært god nok oppfølging av saken. Dette beklager jeg sterkt, både at hennes mann ikke fikk den kvaliteten på oppholdet han skulle ha og at Wenche Brun Bull ikke fikk den avlastningen hun skulle ha, sier Gry Røste.

Ingen mangel på urinflasker

Hun avviser derimot påstandene fra Tore Nyseter og kritikken som har kommet gjennom Tilsynsutvalget i Bydel Vestre Aker om at det er mangel på urinflasker på sykehjemmet.

– Det er ikke tilfelle. Vi har til enhver tid nok urinflasker til disposisjon. Dekontaminatoren som er ute av drift, påvirker ikke dette. Vi har kontrollert dette nøye gjennom flere tidspunkter på døgnet og det har til enhver tid vært ledige urinflasker. Vi har dessuten 15 flasker på lager, og vi kan naturligvis også bruke bekken om det skulle oppstå krise. Ingen skal havne i den situasjon at de ikke får gjort sitt fornødne, sier Røste, som mener at saken om urinflasker er helt ute av proporsjoner.

Tar kritikk alvorlig

Når det gjelder mattilbudet, er hun helt ukjent med at beboere er nektet mer mat ved behov, men hun tar kritikken fra Tilsynsutvalget alvorlig med hensyn til kvaliteten og næringsinnholdet på mat som ble servert til en lunsj manglet grønt og ikke virket appetittvekkende

– Vi tar dette til etterretning, og dette blir tema i matrådet vårt. Ellers vil jeg peke på at Tilsynsutvalget også sier at beboerne virker fornøyde og at ingen formidlet at de ikke fikk nok mat, sier hun.

– Mat er et satsingsområde på Hovseterhjemmet. Vi legger stor vekt på næringsrik mat til våre beboere, og vi jobber mye for at våre beboere skal like og hygge seg med maten. Selvfølgelig vil vi at de skal spise godt og mange trenger også å legge på seg, sier Røste.

Nok bemanning

Hun er klar over at bruken av dobbeltrom er et problemområde.

– Vi må til enhver tid forholde oss til Sykehjemsetaten om hva slags plasser vi skal ha. Vi kan ikke avvikle dobbeltrom uten Sykehjemsetatens tillatelse, sier Røste.

Hun bestrider at Hovseterhjemmet har for lav bemanning.

– Vi har en grunnbemanning noe over det som Oslo kommune selv opererer med. I tillegg har vi et mer omfattende kvalitetssystem og kursing av ansatte som er mer omfattende enn det de fleste kommunale sykehjem opererer med.

Belastning for de ansatte

At Hovseterhjemmet kommer dårlig ut på pårørendeundersøkelsen samtidig som at sykehjemmet scorer høyt på beboerundersøkelsen mener hun har flere forklaringer.

– Hovseterhjemmet fremstår som nedslitt (Oslo kommune har vedtatt riving og bygging av nytt sykehjem i nær fremtid – journ.anm.). Oslo kommune har selv funnet en sammenheng mellom det estetiske og fysiske miljøet og de pårørendes syn på sykehjemmet, som igjen får utslag på undersøkelsen.

Omtalen av sykehjemmet har vært en belastning for både personalet og ledelse.

– Det er klart at når en føler man svikter på noen områder, så er det flere som går ned i kjelleren. Vi jobber hver dag hardt og seriøst med kvalitetsutvikling og det er veldig leit når det viser seg at det er en svikt fra vår side. Nå vil vi sikre at det ikke skjer igjen, sier Røste.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere