RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DYRT: Du synes kanskje boligmarkedet allerede er oppblåst? Vel, i så fall er det kun en mager trøst at det bygges nytt i Oslo. Det skal nemlig bli langt dyrere i åra som kommer, spesielt hvis du bor alene.
DYRT: Du synes kanskje boligmarkedet allerede er oppblåst? Vel, i så fall er det kun en mager trøst at det bygges nytt i Oslo. Det skal nemlig bli langt dyrere i åra som kommer, spesielt hvis du bor alene. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

– Nesten umulig å etablere seg i Oslo

Om få år er oddsen stor for at du bruker over halve lønna di på å bo.

OSLO: Det har neppe gått noen hus forbi at boligmarkedet i Oslo er rimelig hett, og spesielt hvis du skal leve på kun én lønning.

Allerede i dag bruker husholdninger bestående av én person rundt 40 prosent av lønna si på å bo. Og verre skal det bli.

For dersom boligprisene fortsetter å stige med samme progresjon vil halve lønna gå med til boligutgifter i 2030.

Det er Obos’ ferske fakta- og analyserapport, som viser dette.

– Obos er bekymret over hvem som skal ha råd til å bo i Oslo, dersom boligbyggingen ikke holder tritt med boligbehovet og prisveksten fortsetter i samme takt som de siste årene, sier analytiker i Obos, Sissel Monsvold.

LES FLERE BOLIGSAKER FRA OSLO HER

Verst for de unge

Hun tror det blir aller verst for de yngste, og stikk i strid med gjengs boligpolitikk fra for eksempel bystyret mener hun behovet små leiligheter vil bli prekært.

– Særlig er vi bekymret for førstegangsetablererne. Tallene viser at det vil være behov for mange flere små og rimelige leiligheter framover enn det som bygges i dag, sier hun.

Én lønning holder ikke

54 prosent av husholdningene i Oslo består av én person, og aleneboerne er den husholdningstypen som vokser aller mest.

Obos analyse viser at det er denne gruppen det blir aller dyrest for i åra som kommer. Og som om ikke det var nok – aleneboere sliter mest for å komme seg inn på boligmarkedet.

Med kun én inntekt er låneevnen for aleneboere flest lav, og det finnes knapt boliger til salgs i Oslo til en pris gjennomsnittsaleneboeren kan betale.

På toppen av det hele kommer skjerpede krav om egenkapital.

– Tallene som kommer fram i rapporten viser at det nesten er blitt umulig for en førstegangsetablerer å etablere seg meg egen bolig i Oslo uten å arve eller få økonomisk støtte fra foreldre eller andre. Dessverre kan denne utfordringen bli enda større fram i tid, dersom vi ikke bygger nok boliger til å møte behovet, sier Monsvold.

Vil bygge mer

Heldigvis finns det håp, og ikke overraskende er det Obos selv som kommer med forslag til løsning.

De ønsker nemlig å bygge mange flere boliger i Oslo i årene som kommer, og bygger nå blant annet Gladengtunet på Ensjø med 46 2-romsleiligheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere