Gå til sidens hovedinnhold

– Nesten umulig å etablere seg i Oslo

Om få år er oddsen stor for at du bruker over halve lønna di på å bo.

OSLO: Det har neppe gått noen hus forbi at boligmarkedet i Oslo er rimelig hett, og spesielt hvis du skal leve på kun én lønning.

Allerede i dag bruker husholdninger bestående av én person rundt 40 prosent av lønna si på å bo. Og verre skal det bli.

For dersom boligprisene fortsetter å stige med samme progresjon vil halve lønna gå med til boligutgifter i 2030.

Det er Obos’ ferske fakta- og analyserapport, som viser dette.

– Obos er bekymret over hvem som skal ha råd til å bo i Oslo, dersom boligbyggingen ikke holder tritt med boligbehovet og prisveksten fortsetter i samme takt som de siste årene, sier analytiker i Obos, Sissel Monsvold.

LES FLERE BOLIGSAKER FRA OSLO HER

Verst for de unge

Hun tror det blir aller verst for de yngste, og stikk i strid med gjengs boligpolitikk fra for eksempel bystyret mener hun behovet små leiligheter vil bli prekært.

– Særlig er vi bekymret for førstegangsetablererne. Tallene viser at det vil være behov for mange flere små og rimelige leiligheter framover enn det som bygges i dag, sier hun.

Én lønning holder ikke

54 prosent av husholdningene i Oslo består av én person, og aleneboerne er den husholdningstypen som vokser aller mest.

Obos analyse viser at det er denne gruppen det blir aller dyrest for i åra som kommer. Og som om ikke det var nok – aleneboere sliter mest for å komme seg inn på boligmarkedet.

Med kun én inntekt er låneevnen for aleneboere flest lav, og det finnes knapt boliger til salgs i Oslo til en pris gjennomsnittsaleneboeren kan betale.

På toppen av det hele kommer skjerpede krav om egenkapital.

– Tallene som kommer fram i rapporten viser at det nesten er blitt umulig for en førstegangsetablerer å etablere seg meg egen bolig i Oslo uten å arve eller få økonomisk støtte fra foreldre eller andre. Dessverre kan denne utfordringen bli enda større fram i tid, dersom vi ikke bygger nok boliger til å møte behovet, sier Monsvold.

Vil bygge mer

Heldigvis finns det håp, og ikke overraskende er det Obos selv som kommer med forslag til løsning.

De ønsker nemlig å bygge mange flere boliger i Oslo i årene som kommer, og bygger nå blant annet Gladengtunet på Ensjø med 46 2-romsleiligheter.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget