– Nettet må ikke bli et fristed for barna

Lærer bort nettvett: Elevrådet på Nordberg ungdomsskole inviterte naboskolene på konferanse om nett. Foran f.v.: Runa, Kaja, Anna, Martin, Ina, Marie og Sofian. Bak f.v.: Vilde, Elise, Oscar, Hanna, Sebastian, Rahman og Tor. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Lærer bort nettvett: Elevrådet på Nordberg ungdomsskole inviterte naboskolene på konferanse om nett. Foran f.v.: Runa, Kaja, Anna, Martin, Ina, Marie og Sofian. Bak f.v.: Vilde, Elise, Oscar, Hanna, Sebastian, Rahman og Tor. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Ville du gått bort til fremmede og fortalt dem personlige detaljer om deg selv?

Foran: Nora, Nora og Thale. Bak: Jørgen, Elias, Neil og Tarjei.

Fra venstre: Andrea, Frida, Nora, Georg, Christoffer og Tor.

Ina Elise og Marie fra elevrådet på Nordberg.

TÅSEN: – Ikke gjør det på nettet heller, sier Kristian Landsgård i Redd Barna.

Bilder som legges på nettet og informasjon du forteller om deg selv blir tilgjengelig for alle. Hvordan kan du vite at den du chatter med er den han utgir seg for å være?

I Tåsenhallen lytter elevrådsrepresentantene fra Tåsen, Kringsjå og Korsvoll skoler. Elevrådet på Nordberg ungdomsskole inviterte de tre barneskolene til elevrådskonferanse om nettvett forrige torsdag.

– Ikke et fristed

– Nettet og sosiale medier er en del av barnas sosiale sfære, og det er viktig at foreldrene engasjerer i seg. Nettet må ikke bli et fristed for barna, sier Landsgård, som mener foreldre må bli flinkere til å snakke med barna om hva de gjør på nettet, og hvem de kommuniserer med.

Det er Nordberg-lærer Hanne Bender Grønstad enig i. Den gamle skolegårdsmobbingen er erstattet med skjult «digital» mobbing, gjerne utenom skoletid.

– Men dette blir et problem for skolen også. Vi har jevnlig saker som går på mobbing via telefon eller nett, sier Grønstad, og forteller at selv om skolen har nulltoleranse for mobbing, har flere saker endt med politianmeldelse.

– Foreldre må komme mer på banen. De kan ikke forvente at skolen skal ordne opp. Det har blitt mye vanskeligere for oss å se mobbingen, sier Grønstad.

Stjeler identitet

Elevene bruker nettet til spill, skoleoppgaver, nettaviser, Skype, Facebook, Twitter og nett-tv. Men de tenker ikke så mye på nettvett til vanlig. Likevel er de enige om at det er langt enklere å komme med slemme kommentarer eller spre rykter når man ikke ser den det gjelder. Og flere av elvene har opplevd å bli frastjålet identiteten sin på nettet.

– Det er venner som har logget seg inn på Facebook-siden min og skrevet på veggen. Men alle skjønner at det bare er tull, så det gjør ikke noe, sier Frida (12) fra Kringsjå.

Christoffer (12) fra Tåsen opplevde derimot at fremmede stjal Facebook-passordet hans.

– De sendte ut venneforespørsler til folk jeg ikke kjenner. Det var ganske ubehagelig, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.