RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Nøkkelen er dialog og utdanning


Professor og religionssosiolog Helen Rose Ebaugh signerte sin nyeste bok, «Gulenbevegelsen: Analyse av en sivilbevegelse med moderat islamsk bakgrunn”, etter møtet.
Professor og religionssosiolog Helen Rose Ebaugh signerte sin nyeste bok, «Gulenbevegelsen: Analyse av en sivilbevegelse med moderat islamsk bakgrunn”, etter møtet. Foto: foto: mangfoldhuset
«Vold og terror kan ikke løses med krig, men ved utdanning og dialog, slik det gjøres i Gulenbevegelsen». Det mener professor Ebaugh, nylig gjest hos Mangfoldhuset på Økern.

ØKERN: Forrige søndag fortsatte Mangfoldhuset sine interkulturelle aktiviteter med et åpent møte og boksignering med den berømte amerikanske religionssosiologen og professoren Helen Rose Ebaugh. Temaet for møtet var dialog.

– Professor Ebaugh fortalte om viktigheten av dialog i den stadig mer globaliserte verden. Hun snakket også om Gulenbevegelsen, som er en pioner i dialog-aktiviteter rundt i verden i dag, sier Ramazan Ay ved Mangfoldhuset.

Studerte Gulen

Møtet, som ble holdt i foreningens lokaler ved Økern, var åpent for alle som kunne komme. Blant deltakerne var det representanter fra forskjellige religioner, i tillegg til personer fra forskjellige deler av samfunnet. Ay forteller at professor Ebaugh svarte på spørsmål fra deltakerne, etter å ha holdt sin tale om dialog, og presentert sin siste bok "Gulenbevegelsen: Analyse av en sivilbevegelse med moderat islamsk bakgrunn”.

– Professoren fortalte at hun ble kjent med Gulenbevgelsen i Sverige, etter en konferanse hun deltok i. Deretter fikk hun vite om alt arbeidet som gjøres rundt i hele verden innen utdanning og interkulturell dialog. Hun reiste rundt i Tyrkia, der bevegelsen har sine røtter, og rundt i sentral Asia, der bevegelsen har stor aktivitet. Ebaugh begynte å forske på og studere bevegelsen. Hun fikk se måten den organiserte seg på, og hun opplevde alt det humanitære arbeidet bevegelsen utførte fra nært hold, opplyser Ay.

Tradisjoner

Han forteller at professoren under møtet sa at boken hennes om Gulenbevegeksen vil være en god referanse for de som ønsker å lære om og forstå Gulenbevegelsen.

–Ebaugh fortalte at hun intervjuet hundrevis av mennesker både innenfor og utenfor bevegelsen. Hun fikk svar på mange spørsmål angående bevegelsen; alt fra finansiering, til den sosiale oppbyggingen. Ebaugh mener at Gulenbevegelsen er et utmerket eksempel på en sosialkonstruksjon, som tjener formålet med å skape en verden i fred, sier Ay.

I følge han fortalte amerikaneren at Gulenbevegelsen har sin grunn basert på Tyrkisk-Islamske tradisjoner.

– Det å dele, drive med veldedighet, og prinsippet med å elske det skapte på grunn av skaperen, er viktige. I tillegg holder bevegelsen på med dialogaktiviteter på skoler i mer enn 120 land i verden, beretter han.

Populære institusjoner

Professoren fortalte at Gulen-skolene har vist seg som en av utdanningsinstitusjonene med høyest kvalitet og suksess i løpet av få år. I følge henne er det lange ventelister for de som ønsker å registrere sine barn i disse skolene.

– Det finnes institusjoner i alle nivåer, alt fra barnehage til universiteter over hele verden. Professor Ebaugh fortalte om skolenes funksjon slik: "Ved siden av høy kvalitetsundervisning gis det ikke direkte religionsundervisning. Det gis for eksempel ikke direkte undervisning i Islam, men lærerne står frem som eksempler i det de lever religionen i sine liv. Spesielt er skolene svært flinke til å lære bort universelle etiske verdier og tradisjonelle verdier, som å respektere de eldre.", beretter Ay.

I fred

Under møtet skal professor Helen Rose Ebaugh også ha fortalt at det lever barn med forskjellig etnisk og religiøs bakgrunn sammen i fred innenfor disse skolene. Elevene får undervisning uten at det oppstår problemer mellom dem, selv om de kommer fra områder med etniske konflikter, som Irak, Afghanistan og Balkan-områdene.

– Hun bemerket også at den første skolen for jenter i Afghanistan ble stiftet av Gulenbevegelsen. Ebaugh sa at problemene som vold og terror i verden fører til, ikke kan løses gjennom krig, men ved utdanning og dialog, slik det gjøres i Gulenbevegelsen, avslutter Ramazan Ay.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere