RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VIKTIG JOBB: Stasjonssjef Janne Stømner og manglerudpolitiet skal jobbe bredt både med etterforskning og forebygging av hatkriminalitet.Foto: Øystein Dahl Johansen
VIKTIG JOBB: Stasjonssjef Janne Stømner og manglerudpolitiet skal jobbe bredt både med etterforskning og forebygging av hatkriminalitet.Foto: Øystein Dahl Johansen

– Noen blir vel tøffe bak tastaturet

Politiet tror langt flere blir truet på nett eller utsatt for andre hatefulle handlinger enn det som anmeldes. Nå har de fått ekstra ressurser til å jobbe mot hatkriminalitet.

MANGLERUD: I 2013 ble det anmeldt 55 tilfeller av hatkriminalitet i Oslo politidistrikt. TIl sammenlikning ble det anmeldt over 5000 slike saker i Sverige i samme periode.

– Det er nok store mørketall her. Det kan være at noen ikke tenker at ytringer eller handlinger er straffbare og derfor ikke anmelder. Vi må vise at vi tar dette på alvor og jeg tror dette vil føre til at det kommer inn flere anmeldelser, sier stasjonssjef Janne Stømner ved Manglerud politistasjon.

Siden januar har stasjonen fått tilført ekstra ressurser for å opparbeide seg kompetanse om hatkriminalitet.

– Vi skal være gode på etterforskningen, men like viktig er det at vi er gode til å informere om hva fenomenet hatkriminalitet er og at det er straffbart, sier Stømner.

– I beste fall kan vi få folk til å avstå fra slike ytringer eller handlinger, sier Stømner.

Les også: Helseradio på tre språk

Sosiale medier

Målet er at politiet skal bli bevist denne kriminalitetsformen i alle ledd, fra vaktene som tar imot anmeldelser til patruljene som er først på åstedet og foretar de første avhørene.

– Det er avgjørende å stille de rette spørsmålene tidlig i prosessen, sier stasjonssjefen.

Mye av hatkriminaliteten foregår på internett og i sosiale medier. For politiet er det utfordrende og svært tidkrevende å følge med på. De bruker derfor mye tid på å reise rundt på skoler og andre fora hvor de kan snakke om det å være på nett og hva som er greit å legge ut på nett.

– Noen blir veldig tøffe bak tastaturet og kommer med ytringer de ikke ville gjort hvis de hadde stått ansikt til ansikt med vedkommende, sier Stømner.

Les også: Manglerud bad fortsatt stengt

Trygghetsprogram

Det er ingen klar grense mellom ytringsfrihet og hatkriminalitet og dette gjør det utfordrende for folk flest og politiet å gå opp grensegangen.

Manglerud politistasjon har i mange år hatt et trygghetsprogram hvor unge ofre for kriminalitet får ekstra hjelp for å få tryggheten tilbake i livene sine. Nettopp dette programmet er viktig og sentralt for mennesker som er utsatt for hatkriminalitet.

– Det er viktig for dem som er utsatt for dette at de blir trygge i hverdagen sin igjen, sier Stømner.

Politiet vil også jobbe inn mot miljøer som kan være utsatte og har allerede knyttet kontakt med Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Norges Handikapforbund og ulike religiøse og etniske organisasjoner

– Vi har fått veldig positiv respons, mange sier de er fornøyde med at Oslo politidistrikt nå setter dette på agendaen, sier Stømner.

Andre saker fra noblad.no:

Vil bygge verksted i dumpa

Bo og dra på skattejakt i denne villaen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere