– Noen politikere lyver

Stian Berger-Røsland og Libe Rieber-Mohn er ikke enige i hvordan man skal nå målene for et bedre Oslo.

Stian Berger-Røsland og Libe Rieber-Mohn er ikke enige i hvordan man skal nå målene for et bedre Oslo. Foto: ALLE FOTO: CARINA BREDESEN/IDA HANSEN

Byrådslederkandidatene Libe Rieber-Mohn og Stian Berger Røsland respekterer hverandre, men vil ikke godkjenne den andres innsats.

OSLO: dittOslo tok med byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og hans utfordrer til valget i høst, Libe Rieber-Mohn (Ap) til Hovedøya for å snakke om sommer, politikk, og dem selv.

Her kan du lese reportasjen og se video fra turen.

Men vi ville også vite hva de to synes om den andre.

– Er ordentlig, men får ikke godkjent

– Libe, hvordan vil du beskrive Stian?

– Veldig hyggelig og ordentlig, en flink person opplever jeg Stian som, sier Libe Rieber-Mohn.

– Det er forskjell på politikere. Men jeg synes Stian er veldig ryddig og ordentlig og genuint opptatt av saker og argumentasjonen. Og sånn sett er han en fin person å debattere med. Jeg har respekt for den jobben han gjør.

– Så han ville fått godkjent av deg for de to årene han har vært byrådsleder?

– Ikke for de politiske resultatene. Absolutt ikke! Men den innsatsen han har gjort står det absolutt respekt av. Ikke minst fordi det er krevende i en konstellasjon med to partier å lede et byråd. Jeg vil si det må være ganske krevende med et Fremskrittsparti, som spriker og kommer med ulike signaler til ulike tider, ler Rieber-Mohn.

– Godt gjort å tross intern strid

– Stian, hvordan oppfatter du Libe?

– Jeg oppfatter at hun er en tydelig politiker, og en sterk personlighet. Og jeg mener ikke dette på en negativ måte – men hun må åpenbart ha ganske gode relasjonsegenskaper. Hun har blitt nominert av et parti som har vært – det er derfor jeg mener at det egentlig er et kompliment selv om det er innpakket i noe negativt – det er ikke noen hemmelighet at Oslo har hatt ganske store diskusjoner internt, så det er ganske godt gjort å få til å bli nominert uten veldig mye strid, sier Røsland.

Noen politikere lyver

Stian og Libe mener det er viktig å kunne skille sak og person. Politikk og fritid. Og lever de som de forkynner, går det mot en «ryddig» valgkamp uten «skittkasting».

– Hvis du som politiker ikke evner å se mennesket og personen, og ikke evner å opptre ryddig; Noen politikere er sånn at de tar altfor mye i, lyver litt og vrenger på ting... sier Rieber-Mohn.

– Da blir det vanskelig når man skal spise lunsj etterpå?

– Jo, det er klart, men du skal opptre ryddig sånn at du kan stå for det du gjør og sier i enhver type situasjon, sier Rieber-Mohn.

– Det er noen som ikke klarer å legge debatten til side når bystyret er klubbet, og da tror jeg det blir fryktelig vanskelig. Så det er en positiv egenskap ved Libe. Vi kan gå inn i debattene, snakke om helt vanlige ting først, og så debattere. Etterpå kan vi snakke om andre ting. Men vi har jo ikke blitt enige av den grunn, sier Røsland.

Opptatt av forskjells-Oslo

– På hvilken måte vil du gjøre en bedre jobb enn Stian, Libe?

– Jeg vil prioritere annerledes. For Arbeiderpartiet er det andre politiske spørsmål viktigere enn for det sittende byrådet, sier Rieber-Mohn, og utdyper:

– Jeg er mye mer opptatt av forskjells-Oslo. Vi skal gi like muligheter til alle, uavhengig av hvor de kommer fra i byen.

– Hva er din hjertesak, hvis du skal fremheve én ting?

– Ja, da vil jeg si barn og unge. For meg er det viktig at barn og unge har gode og trygge oppvekstvilkår som gir dem gode muligheter senere i livet. For meg er det noe av det viktigste vi kan gjøre.

Hva fyller man jobben med?

– Stian, hvordan er du en bedre sjef i Oslo enn det Libe kan være?

– Jeg tror Libe har rett i at det er forskjellene i politikken som er det avgjørende. Det er en vanskelig jobb, men det er ikke vanskelig. Eller, det er det jo. Men jeg tror det er mange som kan fylle den rollen. Spørsmålet er hva man fyller den med. Hva man bruker den til. Og der er det forskjeller mellom oss, sier Røsland.

– Mange av Oslos utfordringer i forhold til hvordan vi møter fremtiden, hvordan vi bygger byen, hvordan vi sørger for vekst og utvikling i næringslivet, hvordan vi bedrer alles mulighet til å lykkes uansett hvor de kommer fra, det dreier seg mye om skole og utdanning.

– Forskjellene mellom Høyre og Arbeiderpartiet – ikke i målet om at vi skal skape en bedre skole og at alle skal lære å lese og regne og skrive bedre – men hvordan vi når de målene, der er det ganske store forskjeller.

– Og jeg tror jo at den resepten jeg representerer, og mitt parti, er noe vi vet har fungert og som vi tror vil fungere også fremover: Og det dreier seg om det vi har vært uenige om: Hvor mye skal vi dokumentere, hvor mye skal vi måle, hvor høye krav skal vi stille, hvor stort fokus skal vi ha på karakterer, testing, valgfrihet og ambisjoner for alle. Det er en forskjell på oss om hvordan man skal skape den bedre skolen vi ønsker å få til, sier Røsland.

dittOslo i morgen kan du se hvilke tre ord Stian og Libe bruker for å beskrive Oslo, og hvilke visjoner de har for fremtids-Oslo!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.