*Nettavisen* Nyheter.

– Nok ansatte er det viktigste for barnehagebarna

BYTTER BARNEHAGE: Barnehagen til Even Svalund (6), Asperud, er foreslått solgt. Nå må pappa Jørgen Svalund og de andre i foreldrene forberede seg på salget etter at de nylig har kjempet mot konkurranseutsetting. Lillebror Eilert er søkt inn på en annen barnehage, blant annet på bakgrunn av usikkerheten i Asperud barnehage. Foto: Foto: Sanne Lier

Foreldre mener salg av de kommunale barnehagene vil føre til færre ansatte i barnehagene.

Klikk på bildet for å forstørre.

– KAN IKKE BLI VERRE: Forelder Rikard Munoz mener det ikke kan bli enda dårligere kvalitet i en privat barnehage.

SØNDRE NORDSTRAND: Torsdag ble det offentliggjort at Oslo kommune foreslår å selge ti barnehager, deriblant Asperud, Hauketo og Vestskrenten.

I midten av mars jublet foreldre i Asperud barnehage for at barnehagen ikke skulle legges ut på anbud. Nå kan den i stedet bli solgt.

– Vi begynner å bli lei av usikkerheten. Dette var kjedelig, sier Jørgen Svalund, representant i foreldreutvalget (FAU) og samarbeidsutvalget.

Han mener et salg forhåpentligvis gir mulighet til å drive mer langsiktig enn ved konkurranseutsetting, hvor barnehagene skal drives på seksårskontrakter.

– Salget går ut over pensjonsrettighetene til de ansatte. Dessuten forventer jeg at en privat barnehage har færre på jobb. Jeg er redd for at det eneste de ansatte vil få tid til er å skifte bleier og knytte sko.

Svalunds yngste sønn søkte de inn på en annen barnehage i vår.

– Usikkerheten på Asperud bidro til at vi ønsket plass et annet sted, sier Svalund.

I Vestre Aker bydel er det også tre barnehager som er foreslått solgt. Alle scorer høyt over over snittet i brukertilfredshet og blir dermed ansett som blant de tre beste i bydelen.

Todelt syn

– Jeg synes det er avgjørende med stabil bemanning, det er noe av det aller viktigste for barna. Derfor ønsket jeg ikke at Vestskrenten skulle bli plukket ut til å være blant de som selges, sier Ingvild Kjøde, foreldrerepresentant i SU og FAU i Vestskrenten barnehage.

Hun har vært fornøyd med barnehagen, og håper at kommunen sikrer en god overgang til privat barnehage hvis salget blir en realitet. Hun understreker at hun tidlig i prosessen uttaler seg som privatperson, og ikke foreldrerepresentant.

Rikard Munoz, foreldrerepresentant i Hauketo barnehage, er ikke overrasket nyheten.

– Det er et todelt syn på privatisering blant foreldrene, forteller han.

Den delte oppfatningen forklarer han med at barnehagene får stadig mindre ressurser, og at det går ut over de ansatte. Samtidig trenger ikke detteå bli verre med privatisering. Han har hatt barn i Hauketo barnehage siden 2006 og misliker utviklingen.

– Jeg er skuffet over kommunens barnehagebudsjett.

Forbereder seg på salg

– Jeg var forberedt på at dette kunne skje, det er ikke ukjent at dette var aktuelt i bydelen, sier Åsa Johansson, leder i Hauketo barnehage.
Ennå har de ikke fått så mye informasjon, annet enn at politikerne har vedtatt Hauketo er blant de berørte.

– Det viktigste for oss nå er å sikre kvaliteten i barnehagen uansett om den blir kommunal eller privat. Nå må vi fordøye nyheten litt, og så vurdere hvordan vi skal forholde oss til et eventuelt salg.

Saken er ute på høring, en endelig avgjørelse tas i mai. Deretter vil barnehagene bli lagt ut for salg i juni.

Les også:

– En barnehage skal ikke være butikk

– En utrolig råtten håndtering

Frykter at minoritetsspråkelige barnehagebarn mister ressurser

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag