RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Nulltoleranse er løsningen


Det hersker stor uenighet om nulltoleranse er løsningen for å få bukt med kriminalitet i hovedstaden.
Det hersker stor uenighet om nulltoleranse er løsningen for å få bukt med kriminalitet i hovedstaden.
Nylig avgått politisjef i New York, Michael Scagnelli har følgende råd til norsk politi: Nulltoleranse for all kriminalitet.

OSLO ØST: Tirsdag denne uka var Scagnelli på besøk i Oslo for å fortelle om den etter hvert så velkente New York-metoden til Oslo-politiet. Han fikk blant annet med seg en spasertur fra Oslo S til politihuset på Grønland – et område som i lang tid har vært preget av kriminalitet.

– Slik trnger det ikke være. Politiet og politikere må bare bestemme seg, sier Scagnelli til Aftenposten, og foreslo en liknende modell for Oslo-politiet som den New York-politiet brukte, nemlig nulltoleranse.

Fra verst til best

På 1970- og -80-tallet var New York en av verdens farligste byer, men etter at de innførte en nulltoleranse, der politiet slo hardt ned på alle typer kriminalitet – fra knivstikking til forsøpling.

Slik mener Scagnelli at også Oslo kan bli kvitt kriminaliteten. Til det får han støtte fra politiet i Oslo.

– Hvis vi aksepterer mer og mer av publikum og overser små lovovertredelser, er det en fare for at det skjer større ting, sier stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, Gro Smedsrud, som var en av initiativtakerne til å få Michael Scagnelli til Norge.

Smedsrud sier til Aftenposten at det er en utfordring med all småkriminaliteten i Oslo.

– Det er en utfordring å gjøre det når vi har knappe ressurser, men det må ikke bli en unnskyldning slik at vi er med på å legalisere ulovligheter. Spesielt ovenfor unge er det viktig å komme fort inn og markere hva som er akseptabelt og ikke akseptabelt, sier hun.

Skeptisk

Men en innføring av nulltoleranse i Oslo faller ikke i god jord hos alle.

Professor i rettssosiologi ved Universitet i Oslo, Thomas Mathiesen er skeptisk til en slik ordning, og mener Scagnelli overser flere sentrale ting i sin argumentasjon.

– En nulltoleransepolitikk hos oss vil være helt feilslått. Isteden må det være avgjørende å bygge mye sterkere forebyggende sosiale tiltak. Store ressurser bør kanaliseres i denne regningen snarere enn til politiinnsats med vekt på drastisk nulltoleranse, sier Mathiesen til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere