*Nettavisen* Nyheter.

– Øl er matens fløte

VISE ORD: - Gå til glasset med din glede, ikke med din sorg, sier Persen om en aften som nytes av godt øl og godt måltid. FOTO: Linn Therese Skulstad

Hvis du har en lidenskap for øl og mat, kan du endelig lære deg hemmeligheten til et smaksmåltid. Nå kan du delta på øl- og matkurs for å lære deg den beste kombinasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jørn Tore Persen sier at kombinasjonen med øl og mat handler om harmoni og balanse i munnen. FOTO: Linn Therese Skulstad

Klikk på bildet for å forstørre.

LIDENSKAP: Trude Os (32) og Aslak Johannessen (27) ble med på ølkurs for å lære mer om kombinasjonen av øl og mat. FOTO: Linn Therese Skulstad

AKERSBERGET: På historisk grunn, nærmere bestemt på Akersberget restaurant i Maridalsveien 22, sitter 16 ivrige deltakere samlet rundt et langbord.

Foreløpig er glassene tomme, men snart skal de fylles med godt øl, i kombinasjon med det rette måltidet.

De er alle her for å lære hvordan å kombinere øl og mat.

– Mine venner, hjertelig velkommen! Godt å se dere, sier Jørn Tore Persen, daglig leder ved Ølakademiet.

Bordet er dekket og flasker står klare til å åpnes i det lille huset som gir en norsk følelse med bekkesildring langs steinveggen. Men før smakingen finner start, tar Persen oss med på en reise gjennom ølets historie.

Les også: Øl er blitt finkultur i hovedstaden

Øl til alle anledninger

– Ølet er 6000 år gammelt og er fra egyptens år. Det var kelterne som tok det med til Tyskland, og munkene som tok det med seg til resten av Europa. Og 300 år før Kristus begynte vi å brygge øl i Norge.

På 1200-tallet var det påbudt å drikke øl i Norge. Loven gikk ut på å brygge mye og godt øl, og ølkontrollører reise landet rundt for å sjekke at ølet ble brygget, og at det var sterkt nok.

Hvis du nektet, måtte du rømme landet.

Enten det var å brygge øl eller rømme landet, var det ifølge vikingene alltid en anledning til å drikke øl.

– Vikingene slåss og herjet. De fant på unnskyldninger for å drikke øl, og de drakk øl til alle anledninger. På denne tiden skålte man mye også, og vi skålte for hverandres ære, for godt år og god helse, for Kristus og for Jomfru Maria. Så la oss skåle nå, men vi må ikke glemme en viktig ting, å se hverandre i øynene. Det er utrolig viktig å møte blikk, sier Persen.

Harmoni og balanse i munnen

Kvelden består av fem retter, hvorav to av disse er desserter. Hver rett introduseres med en ny øl, og Pedersen sier at kombinasjonen handler om harmoni og balanse i munnen.

Og det er verdt å merke seg ølets smakselementer som sødme, bitterhet og fruktighet når man skal sette øl til mat.

– Fruktig øl hører sammen med salt mat, søtt øl hører sammen med søt mat, hvis ikke vil ølet fremstå som tørt. Og bittert øl hører sammen med fet mat. Bitterheten i ølet gir struktur, og derfor velger man bittert øl slik at ølet renser opp i munnhulen, forklarer han.

Det finnes ingen regler som setter begrensninger for hvilket øl vi syns er best. Vi har ulike preferanser og smak, men det finnes likevel noen kjøreregler for å finne frem til riktig øltype.

– Gå fra lyst til mørkt øl, og svakt før sterkt. Er maten rå bør du velge et mildere øl, enn til stekt mat. Til røkt og saltet mat velger man et øl som er tørsteslukkende, og ølet bør inneha noe sødme eller fruktighet. Er maten veldig sterkt krydret velger du et tørsteslukkende øl med god fruktighet. Enkel mat og enkel øl, kompleks mat og mørkt øl, sier Persen.

Et prakteksempel er lutefisk hvor man skal velge øl med høy bitterhet og høy alkoholstyrke.

Men harmonien og balansen kommer ikke bare av kombinasjonen av øl og mat, men også av temperaturen. Derfor er det viktig å ha temperert øl.

– Når du tar det ut fra kjøleskapet, så la det stå i 20 minutter. Lyst øl skal holde fem til seks grader, og mørkt øl skal holde 14 grader, sier han.

Lidenskap for øl

Praten rundt bordet går summende som en humle, en av ingrediensene du finner i øl. Aslak Johannessen (27) og forloveden Trude Os (32) har en god lidenskap for brygget.

– Vi er glad i god øl og det er sjelden vi kjøper vanlig øl. Nå deltar vi på kurset fordi vi ønsker å vite mer om øl og mat sammen, sier Os.

Paret tar seg gjerne en tur ut i ny og ne, og ender som oftest opp på et mikrobryggeri, noe som har en naturlig forklaring.

– Når vi går ut velger vi steder med god øl, og det blir lett at ølutvalget bestemmer stedet, avslutter Johannessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag