*Nettavisen* Nyheter.

– Ønsker gode løsninger for Plata

I går ble det kjent at politiet vil nekte brukerorganisasjoner og andre å dele ut sprøyter, mat eller gi nødvendig sårpleie til rusavhengige på gata. Etter sterke reaksjoner, inviterer politiet til samarbeid. Foto: FOTO: ANNE MARIE HUCK QUAYE

– Vi er opptatt av å hjelpe rusmisbrukerne, hevder Politiet i en pressemelding i dag.

SENTRUM: – Oslo politidistrikt vil gjerne presisere i forbindelse med Dagsavisens oppslag 9. og 10. august at vi ønsker de gode løsningene for rusmiljøet på Oslo S/Plata, skriver Oslo-politiet i en pressemelding tirsdag.

Det var i går nyheten slo ned, om at politiet vil nekte brukerorganisasjoner og andre å gi lavterskelhjelp på gateplan til hovedstadens rusavhengige. Stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, gikk hardt ut og mente organisasjonenes opptreden er dobbeltmoralsk.

– Vi har gått inn for en hardere linje. Nå er det nok! De får ikke lov til å dele ut utstyr i områdene rundt Oslo S lengre. Det fører til altfor store ansamlinger av folk som dytter i seg narkotika. Faktisk er de med på å utføre en straffbar handling og det er dobbeltmoralsk, sa han til Dagsavisen i går.

Skapte reaksjoner

Utspillene skapte sterke reaksjoner fra organisasjonene i går, som blant annet sendte ut en pressemelding, der de ber justisminister Knut Storberget komme på banen.

– Nå krever Riktig retning som består av RIO – Rusmisbrukernes interesseorganisasjon, LAR– Nett Norge, MARBORG og Foreningen for human narkotikapolitikk at justisminister Knut Storberget kommer på banen og stanser politiets bryske angrep på hjelpearbeidere. Han bør også invitere brukerorganisasjonene til et samlet møte, hvor helseministeren også er til stede, skrev de i pressemeldingen, der de også slakter den kommunale rusomsorgen.

Les også:- De rusavhengige blir trua av politiet

– En ansvarsfraskrivelse

– Dette er en urimelig ansvarsfraskrivelse. Politiet, helsevesenet og Rusmiddeletaten er nettopp de som er skyldige i at miljøet enten står i klynge rett utenfor Oslo S eller er spredt utover hele Oslo Sentrum, skriver de og fortsetter:

– Saken illustrerer tydelig at bruk av politi her er fullstendig malplassert. Dette dreier seg om alvorlig syke mennesker som trenger hjelp. Politiet står i veien for nødvendig skadereduksjon, smitteforebygging og livredding av ytterst vanskeligstilte mennesker.

– Utfører ordre

Uten at politiet nå gjør full retrett, ønsker de imidlertid å presisere at de vil finne gode løsninger for rusahvengige. Politiet er likevel klar på at de utfører ordre.

– Gjennom lengre tid har politiet fått et stadig krav fra både publikum, næringsdrivende og politikere om å ta sin del av ansvaret i området. Det er viktig å understreke at politiet ikke er behandlere, men representerer ordensmaken i denne sammenheng, skriver de i pressemeldingen, og fortsetter:

Vil samarbeide

– Oslo politidistrikt er avhengig av et godt samarbeid med Oslo kommune og de frivillige organisasjonene, da dette er en utfordring politiet ikke kan løse alene. Oslo kommune ved Rusmiddeletaten har opplyst om at de vil ta initiativ til et møte med de profesjonelle, frivillige hjelpeorganisasjonene og politiet på sensommeren vedrørende den aktuelle problematikken. Sammen ønsker vi å finne totalt sett de gode løsningene; inklusive hvordan de som trenger det kan få rent brukerutstyr. De som er avhengig av rusmidler har krav på en menneskeverdig behandling og tilværelse. Dette innebærer bl.a. at de ikke skal oppholde seg under nedverdigende forhold slik det er på Oslo S/Plata i dag.

Politiet mener det er langt bedre å hjelpe de rusavhengige andre steder, enn på Plata.

– Politiet er opptatt av å hjelpe rusmisbrukerne. Det å hjelpe dem på det aktuelle sted, kan være med på å sementere miljøet. Å hjelpe dem der, kan ironisk nok virke mot sin hensikt. Det ideelle er at rusmisbrukerne går dit hjelpen er å få – bl.a. til Sprøyterommet og Rusakutten. Selv om Sprøyterommet har en åpningstid på kun seks timer i dag, kan man få utlevert brukerutstyr for hele døgnet. Politiet ser positivt på en utvidet åpningstid av Sprøyterommet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.