*Nettavisen* Nyheter.

– Opp med farten, Sylvi Listhaug!

Aud Kvalbein gratulerer Tåsenhjemmet og de fire andre sykehjemmene som har fått en million kroner og omlegging til Lotte-modellen. Nå etterlyser KrF-politikeren en handlingsplan for når resten av byens sykehjem kan følge etter. Foto: Foto: Karl A. Kjelstrup

Aud Kvalbein (KrF) synes omleggingen av Oslos sykehjem til den danske Lotte-modellen er strålende. – Men med denne farten vil det ta 25 år før vi er ferdige!

Klikk på bildet for å forstørre.

Lotte-million: Tåsenhjemmet er det foreløpig siste Lotte-sykehjemmet i Oslo. Her byråd Sylvi Listhaug og institusjonssjef Ellen Reine.

OSLO: – Så lenge kan vi ikke vente, sier Oslos varaordfører bestemt.

Hun etterlyser nå en handlingsplan fra byråd for eldre og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug (Frp), for når de resterende sykehjemmene i Oslo kan følge etter.

LES OGSÅ: Én million til Tåsenhjemmet

– Vil ta 25 år

– Når dette er fremtidens måte å drive sykehjem på, synes jeg det blir feil at hvor du bor i byen skal avgjøre hva slags sykehjemstilbud du får. Listhaug sier at hennes mål er at alle Oslos sykehjem skal drive etter Lotte-modellen, sier Aud Kvalbein.

LES OGSÅ: De eldre blir sjef i eget liv

– KrF støtter de ideene som ligger bak Lotte-sykehjem, nemlig at sykehjemmet er beboernes hjem og at de ansatte og alt på sykehjemmet må legges opp etter dette. Men nå har vi jobbet med dette i tre års tid. Med Oslos 50 sykehjem, og det samme tempoet som nå, vil det ta 25 år før vi er i mål, sier hun.

LES OGSÅ: - Fagerborghjemmet er himmelriket

LES OGSÅ: Lykkes på ett år

Oppstartsmillionen

Byråd Sylvi Listhaug har tidligere understreket at det ikke koster noe mer å drive sykehjem etter Lotte-metoden enn i dag.

– Det krever bare en omlegging i rutiner og tenkesett. Derfor ser jeg ingen grunn til å vente med å gjennomføre denne modellen over hele Oslo, sier Kvalbein.


– De fem første sykehjemmene har fått én million kroner som motivasjon. Bør alle 50 sykehjem få dette?


– Det er en god idé med ekstramillionen for å sette i gang arbeidet, men den vurderingen får byråden ta. Jeg tror det nå først og fremst er viktig med god erfaringsutveksling fra de sykehjemmene som er i gang med Lotte-modellen til å utvide ordningen. Kostnader sykehjemmene har til for eksempel å sette i stand sansehager, bør dekkes over det vanlige budsjettet, sier Kvalbein.

Intensiverer neste år

Byråd Sylvi Listhaug mener hun har kontroll på omleggingen.

– Det vil ikke ta 25 år. Allerede fra neste år vil vi legge inn et krav om at alle sykehjemmene i Oslo må tilrettelegge slik at beboerne blir sjef i sitt eget liv, sier hun.

LES OGSÅ: - Et hån mot de eldre

Men selv om alle byens sykehjem nå må ta inn Lotte-metoden større eller mindre grad i driften, vil det ikke vanke oppstartsmillioner på alle.

– Millionen har vært en gulrot, og det vil vi fortsatt ha mulighet til å gi til enkeltsykehjem, men ikke alle, sier Listhaug, og legger til at det i anbudsrundene til kommende private sykehjem også vil legges vekt på at sykehjemmene drives slik at de eldre selv bestemmer når de skal stå opp, legge seg og spise.

LES OGSÅ: Millionglede

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.