– Oppleves som et likrøveri

Arne Iversen måtte betale 10.000 kroner for å få sette sønnens urne i familiegraven som slekta har betalt festeavgift på siden tidlig 1900-tall.

Arne Iversen måtte betale 10.000 kroner for å få sette sønnens urne i familiegraven som slekta har betalt festeavgift på siden tidlig 1900-tall. Foto: FOTO: SIMEN SUNDSBØ

Fredrik Iversens siste ønske var å bli gravlagt på familiegraven på Nordstrand, det skulle gravferdsetaten ha 10.000 for å oppfylle.

Nordstrand: Fredrik Iversen ble født og vokste opp på Bekkelaget, han kom fra fiskerslekta Kristoffersen på Ulvøya. Etter videregående begynte han på Marinens befalsskole i Horten og flyttet ut av Oslo. Like før påske tapte Fredrik en årelang kamp mot kreft.

Les også: 34 gravstøtter veltet på Nordstrand

Siste ønske

Hans siste ønsker var å bli gravlagt på familiegraven ved Nordstrand kirke, en grav Kristoffersen-slekta har hatt i nesten hundre år, men for at han skulle få gravlegges sammen med familien sin, måtte hans pårørende betale 10.000 kroner for å sette urnen hans i familiegraven, fordi Fredrik ifølge Gravferdsetaten ikke hørte til i Oslo.

Les også: Ikke plass til flere graver

Likrøveri

– Jeg syns dette er nærmest likrøveri, vi har en familiegrav på Nordstrand fra før som vi har betalt festeavgift i alle år, Sier faren til Fredrik, Arne Iversen. Han har vanskelig for å skjønne at det skal koste så mye som 10.000 kroner å lage et hull til urnen. Iversen tok derfor kontakt med gravferdsetaten, men der møtte han lite forståelse.

Ikke tilhørig

Nordstrands Blad ringte til Gravferdsetaten for å spørre om hvorfor mennesker må betale store summer for å gravlegges der de føler tilhørighet.

– Vi anser det ikke som tilhørighet, sier driftssjef i Gravferdsetaten Stein Olav Hole. At Fredrik var født og oppvokst på Nordstrand og at familien hans har hatt familiegrav på Nordstrand i nesten 100 år har ingen innvirkning på vurderingen.

– Når man frivillig flytter ut av Oslo er man å regne som utenbys, Sier Hole. Han sier at Gravferdsetaten kun skiller mellom innenbysboende og utenbysboende i sine takster.

Les også: DEBATT: Ja til utvidelse av Nordstrand kirke

Forsvarer praksisen

Direktør i Gravferdsetaten Margareth Eckbo forsvarer denne praksisen.

– Kommunen har kun ansvar for dem som på dødstidspunktet er bosatt i Oslo, Sier Eckbo. Ifølge henne er gravkapasitet en viktig grunn til at det er blitt slike regler.

– Det er svært mange som har tilhørighet til Oslo, sier Eckbo.

Les også:
Kongen kommer til Nordstrand
Kvinne kjørte 69 km/t i 30-sonen
Naboer fortviler over ulovlig søppeldumping
Hundeklubb kastet ut fra nedlagt park
– Vi aksepterer ikke en klassedelt by
MC-fører omkom i Østensjøveien

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.