RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Oppleves som et likrøveri


Arne Iversen måtte betale 10.000 kroner for å få sette sønnens urne i familiegraven som slekta har betalt festeavgift på siden tidlig 1900-tall.
Arne Iversen måtte betale 10.000 kroner for å få sette sønnens urne i familiegraven som slekta har betalt festeavgift på siden tidlig 1900-tall. Foto: FOTO: SIMEN SUNDSBØ
Fredrik Iversens siste ønske var å bli gravlagt på familiegraven på Nordstrand, det skulle gravferdsetaten ha 10.000 for å oppfylle.

Nordstrand: Fredrik Iversen ble født og vokste opp på Bekkelaget, han kom fra fiskerslekta Kristoffersen på Ulvøya. Etter videregående begynte han på Marinens befalsskole i Horten og flyttet ut av Oslo. Like før påske tapte Fredrik en årelang kamp mot kreft.

Les også: 34 gravstøtter veltet på Nordstrand

Siste ønske

Hans siste ønsker var å bli gravlagt på familiegraven ved Nordstrand kirke, en grav Kristoffersen-slekta har hatt i nesten hundre år, men for at han skulle få gravlegges sammen med familien sin, måtte hans pårørende betale 10.000 kroner for å sette urnen hans i familiegraven, fordi Fredrik ifølge Gravferdsetaten ikke hørte til i Oslo.

Les også: Ikke plass til flere graver

Likrøveri

– Jeg syns dette er nærmest likrøveri, vi har en familiegrav på Nordstrand fra før som vi har betalt festeavgift i alle år, Sier faren til Fredrik, Arne Iversen. Han har vanskelig for å skjønne at det skal koste så mye som 10.000 kroner å lage et hull til urnen. Iversen tok derfor kontakt med gravferdsetaten, men der møtte han lite forståelse.

Ikke tilhørig

Nordstrands Blad ringte til Gravferdsetaten for å spørre om hvorfor mennesker må betale store summer for å gravlegges der de føler tilhørighet.

– Vi anser det ikke som tilhørighet, sier driftssjef i Gravferdsetaten Stein Olav Hole. At Fredrik var født og oppvokst på Nordstrand og at familien hans har hatt familiegrav på Nordstrand i nesten 100 år har ingen innvirkning på vurderingen.

– Når man frivillig flytter ut av Oslo er man å regne som utenbys, Sier Hole. Han sier at Gravferdsetaten kun skiller mellom innenbysboende og utenbysboende i sine takster.

Les også: DEBATT: Ja til utvidelse av Nordstrand kirke

Forsvarer praksisen

Direktør i Gravferdsetaten Margareth Eckbo forsvarer denne praksisen.

– Kommunen har kun ansvar for dem som på dødstidspunktet er bosatt i Oslo, Sier Eckbo. Ifølge henne er gravkapasitet en viktig grunn til at det er blitt slike regler.

– Det er svært mange som har tilhørighet til Oslo, sier Eckbo.

Les også:
Kongen kommer til Nordstrand
Kvinne kjørte 69 km/t i 30-sonen
Naboer fortviler over ulovlig søppeldumping
Hundeklubb kastet ut fra nedlagt park
– Vi aksepterer ikke en klassedelt by
MC-fører omkom i Østensjøveien
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere