Gå til sidens hovedinnhold

– Ord kan faktisk drepe

Marit Christensen er kjent både som journalist, forfatter, utenriksreporter og programleder. Onsdag trakk hun fullt hus på Ullern seniorsenter.

ULLERN: Det var en tydelig stolt leder ved Ullern seniorsenter Elly Christensen som ønsket Marit Christensen velkommen til senteret. At hovedsalen denne ettermiddagen var fylt til randen med både vanlige og innhentede stoler tydet på bred interesse for foredraget. Blant de fremmøtte var blant andre leder for Ullern Historielag Øivind Rødevand. En mann med et noe spesielt forhold til dagens foredragsholder.

– Jeg var Marit Christensens geografilærer ved Ullern videregående og jeg tror i tillegg jeg hadde henne i norsk, før Jacob Sande, uttalte Rødevand.

– Rundt meg nå sitter det sikkert både gamle lærere og klassekamerater, men jeg har dessverre ikke rukket å se over alle ennå, smilte Christensen.

Personfokuset

Tittelen på foredraget «Ord som dreper» ga klare indikasjoner på hva Christensen ønsket å ta for seg denne dagen.

– Når det gjelder en sak eller artikkel, som vi journalister kaller det, står ofte personen i sentrum. Personfokus trekker lesere, og i den harde konkurransen om oppmerksomhet og inntjening var jeg ofte glad for at jeg jobbet i NRK. Selvsagt ønsket også vi flest mulig seere og lyttere og det var viktig å gi folk noe de faktisk ville ha, sa Christensen.

– Må være etterrettelig

Hun fortsatte med å sette fokus på stadig økende tidspress og medienes press på å ha saken ferdig først. Og ikke minst, hvordan man kan opprettholde medienes rolle som vaktbikkje i samfunnet, uten at det rettes skyld og raskt blir satt fokus på enkeltpersoner. Fra 2005 har Christensen arbeidet med forskningsprosjektet «Personfokusering i massemediene», og har sammen med professorene Lars Weisæth og Ragnar Waldahl utviklet et diagnoseverktøy for MOS, Medieoffer-syndrom.

– Det journalistene skriver må være etterrettelig. Jakten på en god sak må ikke gå ut over kildekritikken og kvaliteten på det som produseres. Ytringsfrihet både skal og må vi ha, og den står sterkt både nasjonalt og internasjonalt, men den fører med seg et ansvar.

– Brent på bålet

Overdrevne oppslag, «aldri sjekk i hjel en god sak», utporsjonering av saker, enkilde-journalistikk og blodtåka. Christensen fulgte sitt eget manus og ble tidvis tydelig engasjert. Hun ga også publikum et innblikk i hvordan hun selv hadde det, da fokuset var rettet mot nettopp henne i den såkalte smykkesaken.

– Jeg følte meg som en heks som ble brent på bålet. Kjente det brant under føttene mine, i tillegg ble jeg satt i gapestokk, i mitt tilfelle foran 4,5 millioner nordmenn. Politiet ransaket hjemmet mitt og det ble rikshets på grunn av en sak jeg ikke hadde noe med å gjøre. Sjokk, redsel, følelsen av å være fanget og maktesløs. En arbeidskamerat og venn som forsvarer meg, men hva har jeg gjort? Noen uker slipper jeg vekk, så kommer det, igjen og igjen og igjen.

Gjenvinne styrken

Christensen forteller åpenhjertig om en svært vanskelig tid med få lyspunkter og stadig redsel. Redsel for å se folk i øynene, politibiler og sin egen arbeidsplass. Men, også en tid hun nå har mulighet til å dra nytte av i form av forskningsprosjektet.

– Det er lett å tenke at, er jeg borte er problemet borte og derfor kan ord drepe. I mitt tilfelle var det de sosialt nettverket som fikk meg på rett vei.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser