*Nettavisen* Nyheter.

– Oslo består av to ulike verdener

Andreas Behring (SV) er sjokkert, men ikke overrasket over at de femti rikeste i Oslo bor i vest. Nå vil han ha en ny politikk for å endre skjevdelingen i byen. Foto: ARKIVFOTO

Andreas Behring (SV) lar seg ikke overraske over inntektsforskjellene i Oslo, men mener likevel de store ulikhetene er sjokkerende.

OSLO: – Jeg synes det er betegnende – veldig betegnende – at de femti rikeste bor på vestkanten. Som østkantgutt så gjør det noe med meg. Man får et sterkt forhold til at det er en så klar deling av byen, både sosialt og økonomisk, sier bystyremedlem, Andreas Behring (SV), som selv er oppvokst – og bor – øst i byen.

– Det kan ikke være sånn at hovedstaden er landets mest skakkjørte by, der en t-banetur fra Grønland til Montebello, er en reise fra fattigdom til rikdom, sier Behring.

BU-LEDER I GAMLE OSLO: – Vi er i ferd med å tillate ghettoer

– Sjokkert over skattetall

Da skattelistene ble lagt fram onsdag fortalte dittOslo.no om det klare økonomiske skillet i Oslo, der så godt som alle de rikeste bor øst i byen. En skremmende tendens, som bare er økende, mener Behring.

– Er det overraskende?

– Nei, det er ikke det, men jeg blir likevel sjokkert over at det er sånn og det lyser jo mot oss når vi ser skattelistene. Jeg merker at jeg får en helt impulsiv reaksjon på at forskjellene er så gigantiske, sier Behring, som nå vil ha tiltak mot det økende skillet i byen.

– Det må være sånn at man kan bo der man har lyst til.

– Hvordan skal man løse det, man kan vel ikke tvinge rikingene til å flytte østover?

– Nei, det er klart, men det må være en større spredning av for eksempel kommunale boliger, det må være en av de store sakene vi jobber med. Jeg synes det er hårreisende at ikke byrådet er enige med oss der, sier Behring.

Misforstått

I vinter foreslo SV for bystyret å gjøre et vedtak der man kartlegger spredningen av kommunale boliger og ulike sosiale institusjoner, for så å lage en strategi for å i større grad spre disse utover byen. Forslaget ble hilst velkommen av blant annet Fattighuset, som mente Oslo er en delt by.

Nylig ble forslaget behandlet av bystyret, men fikk ikke flertall, og ble dermed avvist. Byrådet mener Oslo ikke er delt, og påpekte at det allerede finnes en strategi for å selge ut eiendommer i øst, og kjøpe nye i vest.

Misforstått, mener Behring.

– Hvis man ikke forstår det, så bor man i en annen by enn det jeg gjør, sier han.

– Bedre for alle

Behring mener en ny boligpolitikk er avgjørende for den videre utviklingen.

– Man må få i stand et litt annen byutvikling, med mye mer varierte bomiljøer. Flere må kunne få seg en bolig, selv om man ikke har foreldre med mye midler.

Han mener at så lenge Oslos sosiale og økonomiske forskjeller er så konsentrert på ulike sider av byen, vil fattigdom i langt større grad gå i arv.

– Sånn som det er nå så blir de som født med de rike foreldrene boende på vestkanten, mens de som er født med fattige foreldre blir i øst. Det mønsteret må vi bryte, og man må se personer som et individ som gis muligheter, uavhengig av bakgrunn. For meg handler ikke det om at vi skal ta fra de rike og gi til de fattige, det handler om å gjøre tilbudene bedre for alle. For eksempel gratis kjernetid i barnehagene og en bedre skole, vil jo komme alle til gode, sier Behring.

Han mener en jevnere fordeling vil skape en bedre by for alle.

– En større fordeling gir en tryggere og bedre by for alle, sier han.

HVA MENER DU OM DEN DELTE BYEN? KOMMENTER UNDER!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.