*Nettavisen* Nyheter.

– Oslo er best på å takle mobbing

Tore Sveum i foreldreforeningen Stopp Mobbingen krever flere tiltak i kampen mot mobbing. Her diskuterer han med utdanningspolitisk kvinne i Høyre, Elisabeth Aspaker. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

– Oslo har antakeligvis det beste apparatet til å takle mobbing i skolene, sier Tore Sveum i foreldreforeningen Stopp Mobbingen. Han mener skoler på mindre steder i landet har større problemer med mobbing.

STORTINGET: – Naturligvis mobbes barn også i Oslo-skolene. Men vi erfarer at mobbeproblemet er større på mindre steder i landet. De ansvarlige for skolene, holdes mer ansvarlige i Oslo. Når det gjelder det å møte mobbeproblemet, og følge det opp, så har Oslo kanskje det beste apparatet i landet, sier Sveum.

Bygdedyret

Sveum er talsmann i Stopp Mobbingen. En foreldreforening som ble startet som en facebookgruppe i 2009. Den bistår familier over hele Norge som har barn som blir mobbet. Stopp Mobbingen mener ikke dagens lovgivning gir barna rettsbeskyttelse.

Han tror Oslos størrelse og med sine store skoler gjør at det lettere å bekjempe mobbing.

– Når du bor i en by hvor folk ikke kjenner igjen ansiktet ditt, er det lettere å stå på for å få gjort noe mot mobbingen. På bygda, og i mindre byer lever fortsatt «bygdedyret». Og da er det ikke lett å stå fram og kjempe når alle kjenner hverandre på stedet, sier Sveum.

Fire elever har tatt sitt liv

Onsdag ettermiddag holdt foreningen appell utenfor Stortinget. Der snakket foreningen med flere stortingsrepresentanter.

Foreningen er blitt gjort kjent med at fire skoleelever på grunn av mobbing har tatt sitt eget liv siden årets skolestart.

– Den yngste var 11 år, sier Sveum.

Vil sikre barnas rettigheter

Stopp Mobbingen mener det er akutt behov for å sikre barns rettigheter i skolen. Blant annet krever foreningen at alle politiske partier garanterer for at barna arbeidsmiljølov får rettskraft. Videre ønsker den at det innføres en kontrakt der skoleeierne kan bøtelegges dersom det kan påvises brudd på denne arbeidsmiljøloven.

Vigdis Giltun (Frp) i arbeid -og sosialkomiteen var en av stortingsrepresentantene som møtte foreningen. Hun mener alle har krav på å ha en trygg hverdag.

– Mobbeofre sliter ofte senere i livet. Det er et samfunnsproblem. For dem fortsetter mobbingen, også etter skolen. Mobbingen tar bare en annen form. Fremdeles har vi ingen konkrete tiltak som hjelper mot mobbing. Men når det gjelder skolene må læreren ta sin voksenrolle alvorlig, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag