*Nettavisen* Nyheter.

– Oslo er blitt mye farligere

«HER ER DITT LIV»: Sigrun Ziener (75) forteller barna historier fra livet sitt, mens de noterer. Fra venstre: Ismael, Karna og Adelina. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Sigrun (75) har bodd i Oslo siden hun var 17, og mener byen har blitt farlig. Nå skal tre 12-åringer lage bok om hennes liv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Adelina noterer ivrig med Ziener forteller. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Ziener viser Ismael gården i Sør-Odal. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Ziener viser frem mange bilder fra livet sitt. Her forteller hun om bryllupet i Frogner Kirke i 1964. Foto: Foto: Janina Lauritsen

GAMLEBYEN: – Byen er ikke som den var. Nå ser man bare store overskrifter om vold. Oslo er blitt mye farligere, men jeg gikk aldri ut etter mørkets frembrudd da jeg var ung, sier beboer på St. Halvardshjemmet, Sigrun Ziener (75).

Fra gård til storby

– Jeg syns det er topp at 12-åringer bryr seg om gamle historier, sier hun mens hun viser Adelina (12), Karna (12) og Ismael (12) bilder og forklarer hvordan det var da hun var ung.

Ziener er født i Sør-Odal, men da hun var 17 år trakk kjærligheten og arbeidslivet henne til Oslo.

Hun forteller at ektemannen Arnold jobbet i sporveien, og at hun ofte fikk sitte på med t-banen sammen med ham. Barna lurer på hva t-banebilletten kostet den gang, og Ziener svarer at det var under en krone. Hun slår seg på kneet og rister på hodet, da barna forteller henne at det i dag koster 30 kroner for én tur.

Les også: Reidun (83) bruker tusener på personlig trener

«Gardsjenta som havna på Grand Hotel»

Tittelen til minneboka er klar, den skal hete «Gardsjenta som havna på Grand Hotel». Ziener hadde nemlig bryllupsfesten sin på Grand Hotel.

– Min mor bestemte at festen skulle være på Grand Hotel. Jeg sa til henne at siden far var død, så kunne vi spleise på bryllupet. Da fikk jeg bare beskjed om å tie stille, de hadde jo betalt for broren min sitt bryllup.

Hun forklarer barna at det var vanlig for brudens familie å betale for bryllupet, mens hun viser frem bryllupsbildet som ble tatt av Sjøwall, en veldig kjent og dyr fotograf i Oslo.

– Hun ser annerledes ut på bildet, men vi kjenner igjen litt av henne, sier syvendeklassingene.

– Det var gøy å bli spurt om å være med på dette prosjektet. Jeg har ikke hørt om noen andre som gjør det samme, sier Karna.

– Jeg syns det mest spennende med prosjektet er å høre på historier om da Sigrun bodde på gården, sier Adelina.

Karna, Adelina og Ismael går i 7. klasse på Gamlebyen skole. De er tre av 30 elever fra skolen som skal lage minnebok.

ExtraStiftelsen finansierer prosjektet gjennom Kirkens Bymisjon. Elevene jobber sammen tre og tre, og får «tildelt» en beboer som de skal lage minnebok for. Sammen med prosjektlederen finner de temaer og bilder fra beboerens liv, og de skriver tekster.

Ærlig dialog

– Det morsomste med dette er den oppriktige dialogen. Barn har ikke det filteret som vi voksne har, så samtalene blir autentiske, direkte og ærlige. Og Sigrun er en artig dame, hun sprer mye glede, sier kulturleder på St. Halvardshjemmet, Kjetil Sandsengen.

– Det er viktig med samhørighet med identiteten, Det er viktig at noen bryr seg om dem og hører på dem. Det er givende å se hvordan beboerne blir tatt vare på, sier frivillig på St. Halvardshjemmet, Marit Landsen Berntsen.

I prosjektet «Dette er mitt liv», er det med 30 elever og ti beboere. Verdien i prosjektet håper prosjektlederne vil være å fremme kontakt mellom generasjonene. Beboerne stimuleres til å bruke sine ressurser sammen med elevene, og minneboka vil være identitetsstyrkende ved at den vil bidra til at beboerne lenger vil kunne holde fast i hvem de er og hvor de kommer fra.

For elevene håper de det vil være en verdifull praktisk oppgave hvor de lærer å legge layout, får god kontakt med en eldre person og lære litt om hvordan det er å bli gammel i Norge.

Elevene vil også kunne få vite mer om en annen tid i Norge, viktig kultur- og historiekunnskap, kanskje spesielt for elever uten etnisk norsk bakgrunn, som det er mange av ved Gamlebyen skole.

Les også: Slik vil Kvalbein gjøre Oslo mer eldrevennlig

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.