RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her står Johanna Engen og inspiserer matvarene som skal deles ut på Fattighuset senere på dagen. Hun mener flere må ta ansvar for byens vanskeligstilte. FOTO: Anita Bakk Henriksen
Her står Johanna Engen og inspiserer matvarene som skal deles ut på Fattighuset senere på dagen. Hun mener flere må ta ansvar for byens vanskeligstilte. FOTO: Anita Bakk Henriksen

– Oslo er helt klart en delt by

Leder av Fattighuset, Johanna Engen, støtter SVs forslag, og mener Oslo i dag har en usynlig mur mellom fattig og rik.

GRORUDDALEN: Knut Even Lindsjørn (SV) ønsker lokalisering av byomfattende sosiale tilbud. Dette mener han kan gi en bedre fordeling mellom øst og vest.

Forslagene om lokaliseringen blir mottatt med åpne armer av Fattighusets Johanna Engen.

Fortetning

– Før i tiden var det en enorm forskjell mellom øst og vest, og deretter kom det en periode hvor forskjellen ble mindre og man håpet at det skulle jevne seg ut. Nå er det verre enn noen gang, slår hun fast.

Engen menet det blir en fortetting av alle mulige sosiale problemer på øst, ettersom alt blir stuet sammen så konsentrert.

– På Grønland er det kommunale leiligheter, sprøyterom, fattigfolk og asylsøkere. Alt blir samla i dette området. Er det verre fordi i vest å få kommunale leiligheter som naboer? Verre for dem at det finnes sprøyterom? Svaret er da opplagt nei, det kan da umulig være verre for dem enn det er for oss, sier Engen kontant.

Negativitet mot øst

Hun mener at de som styrer byen må skjønne problematikken med å samle alle på et sted, og at de er nødt til å fordele etableringene utover hele byen.

– Synes du det ofte er mye negativitet rettet mot øst?

– Ofte så kjenner jeg meg ikke igjen i all den negative omtalen. Det er jo en kjennsgjerning at alt det negative blir samlet på østkanten og du trenger ikke akkurat være rakettforsker for å skjønne at det ikke er noen god idè. Det er godt at politikerene begynner å forstå det, sier Engen

En delt by

Johanna Engen er oppgitt over at det ikke finnes noe av den samme problematikken på vestkanten, og fatter ikke hvorfor det skal være slik.

Hun føler også at Oslo er mye mer delt enn andre større byer i Norge.

– Det finnes ingen mur i Oslo, men helt klart en elv som deler byen på midten, og det er øst for elva som er stigmatisert som den dårlige delen, sier hun.

Engen ser heller ikke for seg at vestsiden hadde jublet om det ble lagt ned vedtak om eksempelvis et asylmottak på beste vest.

– Nei, det tror jeg hadde blitt rabalder, og det har allerde vært det da det var snakk om å legge en behandlingsintitusjon for rusavhengige der. Menneskene som bor på vestsiden vil ikke ha rusavhengige i sitt nabolag, eller sosialklienter, sier Johanna, som føler at mange lukker øynene for problemene som hovedstaden innehar, og mener det er på høy tid med en forandring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere