– Oslo er ikke en delt by

Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) mener SV gir et feilaktig inntrykk av Oslo som en delt by. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) mener SV gir et feilaktig inntrykk av Oslo som en delt by. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) mener SV skaper et feilaktig inntrykk av Oslo som en delt by.

OSLO: – Da jeg leste om denne saken, så tenkte jeg «er det virkelig sånn», så jeg måtte sjekke og det viser seg at det ikke stemmer, sier sosalbyråd, Anniken Hauglie (H).

Hun mener SV bommet stygt da de fremmet forslag i bystyret om å lage en egen strategi for etablering av byomfattende sosiale institusjoner, for å hindre det en overetaberling i øst.

– Stemmer ikke

– Hvis du ser på totaliteten i Oslo i dag så ligger jo nærmest alt øst i byen. Det gjelder både en konsentrasjon av kommunale boliger, asylmottak, rusinstitusjoner og så videre, sa forslagsstiller Knut Even Lindsjørn (SV) til Østkantavisa for to uker siden.

– Det stemmer ikke. Av de kommunale rusinstitusjonene så ligger ni på vestkanten, mens det er åtte i øst.

– Hva med kommunale boliger, flesteparten ligger jo i øst?

– Det er riktig, men bildet er ikke så entydig, sier Hauglie.

– 48 prosent av de kommunale boligene ligger i indre øst, men det er et enormt nedsalg. Situasjonen var langt verre før, da det var 60 prosent i indre øst. I fjor kjøpte kommunen for første gang på veldig lenge en bygård, og den lå i Bydel Frogner, sier Hauglie og påpeker at en tredjedel av de kommunale boligene ligger i ordinære borettslag, og at det er store forskjeller innad i hver bydel.

LES OGSÅ: BU-ledere: - Vi tar ansvar

– Det varierer veldig og det finnes statistikk på at det er store levekårsforskjeller innad i hver bydel, ikke bare mellom øst og vest, sier Hauglie, som mener det allerede er fokus på å spre tiltakene rundt i byen.

– Feil fokus

– Ja, vi jobber med en spredning. I perioden mellom 2004 til 2009 solgte vi 823 boliger i indre øst. I samme periode ble det kjøpt 109 boliger, men bare 3 prosent av disse lå i øst. Pengene kommunen har tjent på disse salgene har blitt brukt til rehabilitering og oppussing av eksisterende boliger, sier hun.

Hauglie påpeker at det i flere tilfeller har vært stor motstand mot etaberling av for eksempel rusinstitusjoner på vestkanten, men at disse har stilnet fort etter etablering.

Hun mener det blir feil fokus å utelukkende trekke fram de negative sidene ved østkanten.

LES OGSÅ: Fattighuset: - Oslo er helt klart en delt by

– Det blir å gi inntrykk av at det er et større problem enn det faktisk er. Det er jo sånn at man kan velge hvor man vil bo, og mange ønsker jo faktisk å bo på østkanten, sier Hauglie, som selv bor på Sinsen.

– Noen av oss bor jo her fordi vi vil og fordi vi trives her. Jeg synes det er trist hvis det skapes et feilaktig inntrykk av østkanten som en opphopning av sosiale problemer. Hvorfor skal folk med ressurser ønske å bo her da, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.