RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Oslo er langt fra så håpløs som mange tror


Per Smuk (52) setter pris på kontakten med politiet. FOTO: MARION JULIUSSEN
Per Smuk (52) setter pris på kontakten med politiet. FOTO: MARION JULIUSSEN
Både tiggere og tunge rusavhengige er en del av hverdagen til seniorpatruljen ved Grønland politistasjon. Likevel mener de Oslo har et ufortjent dårlig rykte.

GRØNLAND: – Byen er langt fra så håpløs som mange tror, mener politimannen Iver Stensrud.

Del på Facebook

Ved bordene utenfor Københavnerkaféen i Smalgangen sitter folk med pils og røyk og nyter de få varmegradene denne tidlige ettermiddagen.

Minner om en far

Litt videre spretter en eldre dame ut av den folksomme frukt- og grønthandleren på hjørnet mot Vaterland.

Det er Gerd Dyrnes som bare må si at hun syns det er fantastisk å se politiet i gatene, slik de gjorde i gamle dager.

– Faren min var en kjent politimann, skjønner dere, og dette minner meg om pappa.

Gerd Dyrnes er begeistret for synlig politi i gata. Her sammen med seniorene Iver Stensrud (62) til venstre og Terje Haugland (55). FOTO: MARION JULIUSSEN

Slike henvendelser er de vant med, forteller Terje Haugstad og Iver Stensrud. Det som går igjen er at folk setter pris på at politiet er synlig og til stede i gatene, og at det går an å snakke med dem om stort og smått.

LES OGSÅ: «Myke» menn i blått på patrulje

– Da vi var unge politimenn var vi mest opptatt av spennende oppdrag, sier Stensrud, som har en allsidig bakgrunn i oslopolitiet, i tillegg til å ha jobbet to år i Pakistan, og tre år ved Scotland Yard i London.

Mest kjent er han nok i forbindelse med etterforskningen av tyveriene av Skrik og Madonna fra Munch-museet. I vinter tok også Iver Stensrud til orde for en avkriminalisering av narkotika.

– Vi får også brukt livserfaringen vår nå. Forebyggende jobbing trengs. Vi får et ganske annerledes perspektiv ved å gå ute i gatene. Veldig forskjellig fra å sitte ved et skrivebord og være etterforsker.

DEBATT: Hurra for seniorpatruljen!

LES OGSÅ: Seniorpatruljen får pris

Due og tjuvgods

Men gatebildet er ikke bare idyllisk. På Vaterland, ved elva, treffer vi på flere av områdets velkjente tiggere. De er mange, slitne og bærer flere lag med skitne klær. Politimennene kjenner til dem, men kan ikke gjøre noe for å hjelpe.

De kan bare gripe inn hvis det oppstår situasjoner hvor folk blir plaget eller truet.

Litt lenger bort, i et hjørne under brua, ligger en sjokkerende mengde ekskrementer fra mennesker. Det er her de gjør fra seg, forklarer Stensrud, midt i byen og i full offentlighet.

LES OGSÅ: Her bæsjer tiggerne midt på Grønland

Oppe på brua blir vi stoppet av en ung mann. Han er bekymret for en skadet due som har søkt tilflukt i inngangen til t-banen. Mannen tror dua har brukket vingen, og ber politiet sjekke den og ringe etter hjelp.

Etter å ha tatt en titt på fuglen, konkluderer politimennene med at det ikke ser så gæli ut, den vil nok greie seg.

Etablert miljø

Langs Akerselva ser vi ikke en eneste dopselger. Vanligvis er det flere av dem på denne strekningen, men de stikker av når de får øye på politiet. Nå ligger stien fram mot Grünerløkka tom – fredelig – og bare noen ender ligger og dupper på elva.

LES OGSÅ: – Løkka er et narkoreir

Iver Stensrud, som også har operativ bakgrunn fra narkotikaseksjonen, gjør seg noen tanker og sier at dopselgerne, som stort sett er asylsøkere, i likhet med tiggerne blir rekruttert av bakmenn og er en del av organisert kriminalitet.

På Eventyrbrua dukker tiggerne opp igjen. Og gjennom Torggata, Youngstorget, Stortorget og Karl Johans gate ned mot Oslo S, nærmest kryr det av dem.

LES OGSÅ: 98 asylsøkere pågrepet for narkosalg langs Akerselva

Ved t-banen på Jernbanetorget er det et helt annet klientell vi treffer på, i et av Oslos fem etablerte rusmiljøer. De yngste som kommer hit kan være helt ned til 14 år, de eldste over 60, forteller politimennene.

LES OGSÅ: – Rusmiljøet i Oslo er blitt mer råttent

Også her vil flere hilse på og snakke med politimennene. En av dem, 52 år gamle Per Smuk, er en gammel kjenning.

Han er sliten etter et tungt liv med rus, men øynene lyser opp da politiet nærmer seg. Han forteller at han har fått dødsdommen; en kreftdiagnose som legene mener er forårsaket av løsemiddelskade.

– Så jeg har ikke lenge igjen nå, sier han.

– Men vet du hva jeg tenker? Jo, i det øyeblikket jeg dør, blir et nytt barn født et sted.

– Hm ... Ja, nytt liv, nye muligheter? svarer Stensrud.

– Ja, ikke sant?

Politimannen faller i tanker. Etter en stund ser han på kollegaen og sier:

– Den dua, det så jo ut som den greide seg bra? Eller skulle vi ha ringt?

SKADET DUE?:

Ingen oppgave for stor, ingen for liten, for seniorpatruljen. Her med en skadet due på Grønland t-banestasjon. FOTO: MARION JULIUSSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere