*Nettavisen* Nyheter.

– Oslo mangler idrettsarenaer

Idar Pe Ingebritsen i Volleyballgruppa på IL Koll mener politikerne ikke er flinke nok til å planlegge flerbrukshaller når de legger til rette for boliger. Bildet er fra Kringsjåhallen. Foto: Idar Pe Ingebritsen

Idar Pe Ingebritsen fra IL Koll Volleyballgruppen mener det er altfor få idrettsarenaer i byen. Han ser helst at alle nybygg oppføres med en arena. Byutviklingsbyråden mener på sin side at alt er under kontroll.

Klikk på bildet for å forstørre.

Idar Pe Ingebritsen Foto: Privat

OSLO: Man kan ikke bare bygge boliger uten å tenke på idrettsanlegg som fellesareal. Det mener Idar Pe Ingebrigtsen, IL Koll Volleyballgruppen.

Han fortviler over det han mener er manglende planlegging av politikerne.

– Satsing på idrettsarenaer er viktig for folkehelsa, integreringspolitikken og samfunnsøkonomien. Jeg tror alle byggeprosjekter mangler en plan for hvor beboerne skal drive fysisk aktivitet, organisert kultur og idrett, sier Ingebritsen.

LES OGSÅ: Rekker vi å bygge bolig til alle?

– Det er ikke bare å etablere boforhold til 5.000 nye beboere, og så tro at de kan benytte seg av idrettsanlegg i nærheten. Eksisterende anlegg er allerede smekkfulle, legger han til.

Ingen boliger uten idrettsarenaer

Ingebritsen mener at kommunen må pålegge utbyggere å sørge for at det oppføres arealer til idrett når boliger etableres.

– Jeg vil gå så langt som å si at ingen boliger bør oppføres uten idrettsarenaer.

Ingebritsen savner storsatsing på idrettsarenaer i byen.

– Man ser en stor oppblomstring av treningsstudioer, og jeg vil hevde at det skjer fordi de frivillige idrettslagene ikke har areal slik at de kan gi trimtilbud til voksne. De som rammes hardes er ungdommen som ikke har råd til treningsstudio, sier Ingebritsen.

Han peker på at det er mange boliger som oppføres i disse dager, men at ingen av dem har et område for idrett.

I dag er det 11.937 personer per flerbukshall i Oslo, mens landsgjennomsnittet ligger på 5.603.

– Oslo har i dag alt for lav dekning av idrettshaller, sier Ingebrigtsen.

– For å komme ned på landsgjennomsnittet burde Oslo hatt dobbelt så mange flerbrukshaller som i dag. I dag har vi 69 flater i 55 haller. Og så langt er det bare ti nye på plan for å dekke inn dette enorme etterslepet, sier Ingebritsen, og poengterer at langt fra alle hallene er godt vedlikeholdt.

Kan bygge når pengene kommer

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) forteller at det er flere planer som allerede er på plass, og at mange reguleringsplaner ligger ferdige.

– Mange flerbrukshaller blir blant annet bygget i sammenheng med skoler, sier byråden, og viser til Ensjø, der skole og idrettsarena ble etablert i sammenheng.

At reguleringsplaner er klare, betyr likevel ikke at det blir bygget haller med en gang. Da må både finansiering og areal være på plass.

– At reguleringsplanene er ferdige, betyr at hallene kan bygges når de prioriteres i budsjettet. Vi prioriterer ganske likt som Oslo Idrettskrets. Vi har jobbet på spreng for å planlegge flere idrettshaller. Dette er noe vi ikke gir slipp på, og dette har sammenheng med både befolkningsveksten og utbyggingen av byen, sier Fredriksen.

LES OGSÅ: – Ja, vi rekker å bygge bolig til alle

– Kan ikke pålegge utbygger

Fredriksen viser til Årvoll, Grorud, Veitvet og Leirskallen som eksempler på ferdig planarbeid. Nå står to anlegg på Frogner og et på Lambertseter under planlegging.

– Det er blitt omtrent 20 idrettshaller oppført de ti siste årene, og det er et godt løft, sier Fredriksen.

Men han er ikke ferdig med oppføringen. Blant annet er det en idrettshall på Kjelsås under oppføring, og en vil bli oppført i sammenheng med Veitvet skole.

– I tillegg må vi se på steder med dårlig dekning. Frogner og St.Hanshaugen er eksempler på slike steder. Derfor planlegges det nå en arena i sammenheng med Frognerparken, sier Fredriksen.

– Men vi kan ikke pålegge utbyggere slike ting, dette er et kommunalt ansvar. Og vi jobber godt med det. Ved siden av dette er det minst like viktig å bygge ut friluftsområder og få et sammenhengende sykkelveinett, sier byråden.

LES ANDRE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Stoltenberg skifter ut staben

Klarer du å slå disse Wordfeud-poengene?

Passystemet brøt sammen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.