Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Oslo skal ikke ha synlig narkohandel

Oslos åpne rusmiljøer skal bekjempes, sier stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen. Men han mener fortsatt at andre myndigheter må komme på banen når det gjelder de tyngste rusavhengige. ARKIVFOTO
Oslos åpne rusmiljøer skal bekjempes, sier stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen. Men han mener fortsatt at andre myndigheter må komme på banen når det gjelder de tyngste rusavhengige. ARKIVFOTO
– Politiet skal holde trøkket oppe, sier Kåre Stølen om innsatsen mot de åpne rusmiljøene. Samtidig etterlyser han sterkere innsats fra helsemyndigheter.

GRØNLAND: – I fjor hadde vi 4001 straffesaker i disse områdene. Da var det hovedsakelig selgere vi satset på. Det ble gitt 700 forelegg, 79 av disse 10.000 kroners-bøtene og vi hadde 13 saker der barnevernet ble kontaktet, forteller stasjonssjef ved Grønland politikammer, Kåre Stølen.

– Skal være synlig

Han avviser at politiet har glemt nabolaget på Løkka, som for to uker siden sto fram i Østkantavisa og etterlyste mer politi. Samtidig innrømmer han at det tidvis er for lite fotpatruljer til stede.

– Jeg er ikke uenig i det. Men politiet har fem strategimål for hovedstaden. Det er at vi skal være synlig og tilgjengelige for publikum, vi skal forebygge barne- og ungdomskriminalitet, vi skal bekjempe kriminielle gjengstrukturer, vi skal bekjempe vinningskriminalitet og vi skal være en by uten åpenlys narkotikaomsetning, sier Stølen.

– Er det mulig?

– Ja! Men det er viktig å poengtere at dette ikke er en aksjon, det er en langsiktig plan som strekker seg fram til 2013.

Strategien er nedsatt av politimester Anstein Gjengedal, og i fjor skapte den strid blant annet ved at mange i det tyngste rusmiljøet i Oslo mente politiet gikk tilbake på det de tidligere har sagt. Stølen gikk høsten 2008 ut og sa at han ikke ønsket å jage de rusavhengige som har tilholdsted ved Oslo S. Likevel har folk i dette miljøet den siste tiden følt seg både jaget og trua av politiet.

– Et helseproblem

Stølen avviser trusler, men mener han aldri har ment å frede kriminell virksomhet.

– Jeg stoler hundre prosent på de politifolkene som er der nede. Samtidig har vi aldri sagt at vi ikke vil slå ned på kriminell virksomhet. Det skal ikke være fritt fram å omsette narkotika noe sted, sier Stølen.

– Men hjelper det å fjerne eller arrestere dem?

– Nei, det løser ingenting å sette dem i fengsel, sier Stølen.

– Har det blitt noe bedre etter at dere har økt innsatsen?

– Uten at jeg sier noe om det, så kan du jo gå en tur ned dit og se, sier han, og henviser til miljøet som verken har blitt mindre belasta eller med færre folk.

LES OGSÅ: ØSTKANTAVISA MENER: FEILSLÅTT POLITIKK

Stølen står likevel steilt på at andre etater må komme på banen. Han går langt i sin kritikk av myndighetenes sendrektighet i saken.

– Det går for lang tid. Nå har vi dette Stoltenbergutvalget, som allerede har blitt utsatt og jeg kan ikke få poengtert nok at det er på tide at helsemyndighetene kommer på banen. Vi må jobbe sammen og gjøre noe med kjernen til problemet. Og da handler det om individnivå. Men for meg er det viktig å si at jeg feier for politiets dør, så får myndighetene feie for sin egen, sier Stølen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!