RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Oslo trenger Storgata

I juni i fjor ble et forslag fra Rødt om at Oslo kommune skulle beholde huset forkastet i bystyret.

OSLO: Som Østkantavisa fortalte i forrige utgave vil staten selge huset til markedspris i stedet for å gi det tilbake til kommunen som trenger det for å drive nødvendige akutt-tiltak til alvorlig rusavhengige personer.

LES SAKEN: Staten nekter kommunen å lage rustiltak

Erling Folkvord, bystyremedlem for Rødt mener situasjonen når det gjelder huset i Storgata er meningsløs, og at vi nå ser summen av den rød-grønne regjeringens styring av sykehusene og H/Frp-byrådets unnfallenhet overfor rusavhengige.

Han mener også at Oslo kommune kunne ha gjort mye mer for å få beholde huset, dersom det var politisk vilje til det.

Han hevder at mange av de alkoholavhengige gradvis har blitt fratatt retten til avrusning når de faktisk trenger det, og at denne gruppa kunne trenge huset.

– Dette er et dramatisk helse- og sosialpolitisk tilbakesteg, mener han.

Helsevesenets pariakaste

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, er enig med Folkvord i at overgangen til pasientrettigheter og spesialisthelsetjeneste ikke har bedret situasjonen for de tyngste pasientene i Oslo.

– Disse menneskene er og forblir helsevesenets pariakaste, sier han.

LES OGSÅ: Sterk heroin gir økt overdosefare i Oslo

Ansatte protesterer

Nå ser dette perspektivet ut til å bekreftes fra uventet hold. Et samlet korps av tillitsvalgte fra seks fagforeninger, samt verneombudet ved Rusakutten på Aker sykehus, inviterte til pressekonferanse i forrige uke.

Grunnen var at det er foreslått reduksjon i antallet avgiftningsplasser i Oslo. De er alle sterkt bekymret for helsetilstanden til pasientene. De mener det er vanskelig for dem å komme inn til behandling, og at de som til slutt kommer inn er så syke at de trenger lengre behandlingstid enn tidligere.

Noe det ikke er en selvfølge at de får, tvert i mot er det slik på Rusakutten at de fleste pasientene må ut igjen etter 48 timer.

–Terskelen for å få behandling har blitt høyere på grunn av tilpasning til spesialisthelsetjeneste og reduksjon i antall behandlingsplasser. Vi er redd mange i vår pasientgruppe vil dø som følge av dette, skriver de blant annet i pressemeldingen.

Erling Folkvord mener at det eneste akseptable nå er at bystyre/byråd straks beslutter å opprette en ny avrusningsenhet i Storgata 36c, og at huset skal tilbakeføres til Oslo vederlagsfritt.

Han mener også at byrådet bør gå ut med en oppfordring til tidligere ansatte ved de tidligere kommunale avrusningsstasjonene og invitere dem til å søke jobb på “Nye Storgata”.

– Fordi slike medarbeidere finnes, bygningen står der og behovet er stort, kan dette ordnes svært raskt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere