Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Oslos gater er for alle

Carl I. Hagen (Frp) vil forby tigging. En altfor enkel løsning på et komplekst problem, mener nyhetsredaktør Hege Bjørnsdatter Braaten.
Carl I. Hagen (Frp) vil forby tigging. En altfor enkel løsning på et komplekst problem, mener nyhetsredaktør Hege Bjørnsdatter Braaten. Foto: Arkivfoto
Et blått dominert bystyre ønsker meldeplikt for tigging. «Renhetspolitikk», smeller det fra Rødt.

OSLO: I sommer ble endringen i politivedtekt som muliggjør meldeplikt for tigging vedtatt i det borgerligdominerte Oslo bystyre. Tre partier mener imidlertid at dette ikke er riktig vei å gå for å møte tigger-problematikken.

Partiene SV, Rødt og Venstre går mot strømmen – de ser for seg andre løsninger på utfordringene tigging fører med seg.

Del på Facebook

LES OGSÅ: Får ikke vekk tiggerne

Hva vil du at skal skje med tiggerne i Oslo? Stem nederst i saken.

Vil ha lavterskeltilbud

Ordførerkandidat for Oslo SV Marianne Borgen, sier til dittOslo.no at SV ikke tror meldeplikt har noe for seg som virkemiddel mot tigging.

– Vi mener det ikke er en god ide ut fra erfaringer som er gjort i andre byer, sier Borgen.

Hun ønsker at Oslo kommune tar initiativ ovenfor utenriksdepartementet for å få de til å initiere et større samarbeid ute i Europa til hjelp for romfolket, som står for den største andelen tiggere i Oslo.

– Dette er et alvorlig problem. Det europeiske samfunnet må knytte seg litt sammen å se på hva man kan gjøre for å lindre det, sier hun, og sikter til bistandsprosjekter på de stedene romfolkene kommer fra.

Borgen ønsker sammen med Bjørnar Moxnes i Rødt en etablering av lavterskeltilbud for rumenere, der de kan få tilgang på dusj og toalett.

LES OGSÅ: Her bæsjer tiggerne midt på Grønland

– Hundsing og stigmatisering

– Høyre-byrådet syns det er ekkelt, ubehagelig og dårlig for handelsstanden. Vi mener derimot at problemet er at det i det hele tatt finnes mennesker i en så desperat livssituasjon at de ikke ser noen annen utvei for å tjene til livets opphold enn å tigge, sier Moxnes i Rødt.

Han minner om at vi bor i en verden med store fattigdomsproblemer, og mener det ikke hjelper noen at vi jager tiggerne fra hjørne til hjørne i byen.

– For 125 år siden sluttet Oslo kommune den skammelige praksisen med å registrere prostituerte. Nå vil altså byrådet starte opp igjen med unødvendig hundsing og stigmatisering av en annen utsatt gruppe; tiggerne, sier han.

Moxnes sier han mener byrådet ser på saken som et slags «by-hygiene-prosjekt», der de vil «rydde opp i byen uten tanke for de menneskene som blir offer for renhetspolitikken de står for.»

– Oslo skal være byen med det store hjertet, og vi mener at vi må hjelpe tiggerne, ikke plage dem, sier han.

Del på Facebook

– Prinsipielt viktig sak

Bystyrerepresentant og leder i Oslo Venstre Toril Berge, er enig med Rødt om at vi bør tåle å se den nøden som er. Å skyve den under teppet er ifølge henne inhumant.

– Vi er mot forslaget fordi Oslos gater er for alle. Det er ikke sånn at det må bes om tillatelse, og det skal være lov å be folk om penger, sier hun.

Berge mener meldepliktsaken er prinsipielt viktig da den ifølge henne handler om menneskeverd og bevegelse i det offentlige rom.

– Registreringsplikt for mennesker i sosial nød er vi mot. Det er et problem hvis folk opplever det som utrygt å bevege seg i Oslos gater fordi noen er pågående aggressiv, men det er derfor vi har regler for oppførsel i det offentlige rom.

– Vi ønsker flere Oslovakter og mer synlig politi, og vi ønsker ikke gjemme vekk sosial nød. Alle mennesker er like mye verdt, avslutter hun.

Flere relaterte artikler:

– Jeg er ikke en dårlig mann, jeg stjeler ikke

Frelsesarmeen lanserer tiltak for romfolket i Oslo

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!