*Nettavisen* Nyheter.

– Overgrep er et samfunnsproblem, ikke et kvinneproblem

BEKYMRET: Bystyrerepresentant Ida Berg- Johnsen (H) er bekymret over andelen kvinner som ikke anmelder voldtekt, og reagerer i tillegg sterkt på at en fersk rapport avdekker at hele en av ti norske kvinner har blitt voldtatt. Foto: Anita Bakk Henriksen

Bystyrerpresentant Ida Berg-Johnsen mener den høye andelen av kvinner som ikke anmelder sin overgriper er svært bekymringsverdig, og ønsker nå en mer åpen debatt.

SENTRUM: – At det bare er knappe femti prosent som anmelder sin overgriper til politiet burde ikke bare bekymre Overgrepsmottaket i Oslo. Det burde også bekymre oss politikere, sier bystyrerepresentant Ida Berg-Johnsen (H).

Utspillet kommer etter at dittOslo.no skrev om overgrepsmottakets nye kampanje «Selv om ingen andre ser det» hvor Henriette Waitz opplyste at kun halvparten av de som oppsøker mottaket anmelder forholdet til politiet.

En av ti norske kvinner er voldtatt

– Det er et viktig bidrag til å skape oppmerksomhet om at vold i nære relasjoner er et samfunnsproblem, ikke et «kvinneproblem». Vi må innrømme at for få vet hvilke tiltak og hvilken hjelp Oslo kommune gjennom Legevakten kan bidra med.

Berg-Johnsen understreker at problemet med at de som blir utsatt for voldtekt av kjente og i nære relasjoner ikke oppsøker hjelp og bistand – og selvfølgelig at så få menn tar kontakt.

I dag har det kommet ut enda en ny rapport som konkluderer med at hele en av ti norske kvinner har blitt voldtatt. Rapporten peker på at en av årsakene som gis for ikke å anmelde, er at det ikke nytter. Og i de sakene der kvinnene har anmeldt forholdet, er det mange som opplever at det ikke har skjedd mer i saken. De blir sittende og føle seg overlatt til seg selv kommer det frem.

- Slike opplysninger gjør meg opprørt. Det viser at det er enda viktigere å spre kunnskap om og oppfordre til besøk ved Overgrepsmottaket, hvor man blir møtt av fagfolk, lege og helsearbeidere. Oppsøker man mottaket kan steget mot en anmeldelse bli kortere, sier hun.

Hjelp til både menn og kvinner


Og selv om mottaket er tilknyttet Legevakten tilbys det ikke bare medisinsk kompetanse og undersøkelser. Her kan man få rådgivning, tilbud om time hos en psykolog, hjelp til å kontakte bistandsadvokat, og informasjon om kommunens oppfølgingstilbud, krisesentre og andre hjelpeinstanser.

– Det er nettopp det som gjør tilbudet godt; her får de som er utsatt for overgrep den hjelpen de behøver samlet på ett sted. Tilbudet er åpent hele døgnet, det er gratis og som jobber der har selvsagt taushetsplikt. Siden kampanjen har både bilde av en ung mann og en ung kvinne - nettopp for å tydeliggjøre at tilbudet ved Overgrepsmottaket er for begge kjønn, sier Berg-Johnsen.

– Det hender vi får høre at gutter tror mottaket kun er for kvinner, mens andre har aldri visst at vi holder til her ved Legevakten, forteller Henriette Waitz, så det er bra vi nå får det tydelig frem.

LES OGSÅ:

Anmelder ikke overgrep – frykter for eget liv

– Vil gi et bedre tilbud til de kritisk skadde

LEDER: «Myndighetene har et stort ansvar for å beskytte enkeltmennesker mot vold»


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.