RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Pappas helvete kunne vært lindret


TRENGTE SMERTELINDRING:Paul Birger Nordland var døende av kreft, men ble sendt på rehabilitering av Bydel Bjerke.Han fikk til slutt palliativ behandling på Lillohjemmet hvor han den siste uken han endelig fant roen og fikk slippe smertene.
TRENGTE SMERTELINDRING:Paul Birger Nordland var døende av kreft, men ble sendt på rehabilitering av Bydel Bjerke.Han fikk til slutt palliativ behandling på Lillohjemmet hvor han den siste uken han endelig fant roen og fikk slippe smertene. Foto: FOTO: PRIVAT
Paul Birger Nordland fra Veitvet var døende av kreft og hadde sterke smerter. Han fikk ikke tilbud om smertelindring av Bydel Bjerke, til tross for kreftlegens anbefaling.

BJERKE/BEKKELAGET: Nå er de pårørende svært kritisk til Bydel Bjerkes behandling av faren.– Jeg får ikke faren min tilbake, men vil gjøre alt som er i min makt for å sørge for at ingen andre opplever det samme, sier sønnen Per Nordland.

Les også: Bydelen vil ikke svare om enkeltsaker

Flere fall

Paul Birger Nordland døde på palliativ avdeling (se faktaboks øverst til høyre på neste side) på Lillohjemmet 13. august i år.

Da hadde han og de pårørende vært gjennom det de beskriver som en kamp mot vindmøller.

I november i fjor fikk Paul Birger beskjed om at han hadde spredning til skjelettet etter prostatakreft. Denne kreftformen er svært smertefull og Paul Birger ble medisinert med morfin og sendt hjem til leiligheten i fjerde etasje uten heis på Veitvet. Han gikk allerede dårlig på grunn av flere slag i 2002.

I vår utløste han tre dager på rad trygghetsalarmen etter fall. Den fjerde dagen fikk ikke sønnen kontakt med faren og ringte alarmsentralen.

– Her fikk jeg beskjed om at de ikke kunne gjøre noe fordi alarmen ikke var utløst. Jeg ble bedt om å ringe politiet og melde han savnet. Da vi kom til leiligheten fant vi han på gulvet liggende i egen avføring. Han hadde mistet kontrollen på morfininntaket og var sterkt forslått, sier sønnen.

Rehabilitering

Etter den påfølgende behandlingen på sykehus ble Paul Birger plassert på demensavdelingen på Lilleborg sykehjem.

– Her var han plaget av roping og hoiing. Både søsteren min og jeg ønsket ikke at han skulle flytte hjem igjen fordi han ikke var i stand til å ta vare på seg selv, men det ønsket han og ble derfor sendt hjem til leiligheten i fjerde etasje med en rullator. Trappeheis skulle han få tre måneder senere.

Etter dette gir Bydel Bjerke den 78 år gamle døende mannen en rehabiliteringsplass på Kingos gate bo- og rehabiliteringssenter.

– Her blir han plassert i en høy gåstol og skyves rundt av en fysioterapeut og har store smerter. Det er snakk om arroganse og inkompetanse fra bydelen, mener Per Nordland.

– Underslår informasjon

Bydel Bjerke tilbyr sykehjemsplass i Spania, meninformerte aldri de pårørende om palliative plasser, til tross for anbefalingen om nettopp slik behandling fra kreftlegen på Ullevål. Bydelen leste først brevet med denne anbefalingen da de pårørende påpekte det.

Tilbud om plass kom først da de pårørende fikk presset gjennom et møte med bydelen og ansatte fra Lillohjemmet som vurdere faren til en klar palliativ kandidat.

– Da faren min kom til Lillohjemmet var han feilmedisinert og kjemperedd. Han klarte å rive ut kateteret to ganger og fikk store blødninger. Den 7. august klarte de å stabilisere han slik at han fikk ro. Den siste uke før han døde fikk han endelig hvile litt, forteller Per Nordland.

– Bydel Bjerke unnlot bevisst å informere oss om palliative plasser og først da vi fant ut av dette selv fikk vi beskjed om at det ikke var mulig. Det betyr trolig at mange mennesker som har behov for smertelindring ikke får informasjon om dette fordi bydelen underslår slik informasjon, sier han.

Ikke engangstilfelle

På de ulike institusjonene Paul Birger var innom før han døde, møtte familien en rekke ansatte som kom med lite flatterende omtaler av Bydel Bjerke.

– Vi møtte mange flotte ansatte som gjorde så godt de kunne, men uttalelser som «din far skulle aldri ha vært her», «han har fått den verste saksbehandler i hele kommunen», «Bydel Bjerke er den vanskeligste bydelen vi jobber med», sier meg at dette ikke er et enkelttilfelle. Det eneste bydelen har spurt oss om i etterkant er hvem som har kommet med disse uttalelsene, sier Per Nordland.

Får ros

Den palliative avdelingen på Lillohjemmet, hvor Paul Birger endelig fant roen og til slutt døde, får ros fra de pårørende.

– De håndterte faren min som om det skulle vært deres egen og jeg har utrolig respekt for den jobben de gjorde, sier Per Nordland.

LES OGSÅ:

Vil ikke svare om enkeltsaker

– Fremstår unødig byråkratisk

Avlyser møte

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere