RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Pass på verdisakene i sommer!


Taksering og dokumentering av dine verdisaker er lurt.
Taksering og dokumentering av dine verdisaker er lurt.
Like sikkert som at ferien står for døren øker antall innbrudd i de private hjem. Her er tipsene som kan redde dine verdisaker.

Heyerdahl Juvelèr på Skøyen er blant de i landet som foretar flest verdivurderinger av smykker for forsikringsselskapenes kunder etter innbrudd.

- Antall saker er økende, og vi ser stadig i dette rekonstruksjonsarbeidet at folk mangler god dokumentasjon på hva som er tapt sier Thomas Heyerdahl, daglig leder i Heyerdahl gullsmed. Dette kan resultere i at gjenstandene i verste fall kan bli feilvurdert, og at man kan risikere å tape store verdier i sitt forsikringsoppgjør.

Ta bilder!

De fleste har i dag digitale kamera i hjemmet. Ta bilder av deres smykker og verdigjenstander. Ta minimum to bilder av hver gjenstand, et med smykkene på et flatt underlag og et med smykkene på kroppen. Dette gir oss bedre sjanse til å se størrelsesforhold. Oppbevar minimum en kopi utenfor hjemmet i tilfelle brann.

Lever inn ekte smykker til gullsmeden for taksering. Ekte smykker med perler og stener kan være spesielt vanskelig å vurdere uten fysisk å ha smykkene foran seg. Det kan være betydelige prisforskjeller på to diamanter som tilsynelatende ser like ut. Derfor kan det være godt å ha en forsikringstakst som en faglig vurdert dokumentasjon både ovenfor forsikringsselskapene og takstmannen som skal finne ut verdiene på de tapte verdigjenstandene. Oppdater denne ca. hvert 5. år.

Taksering

Taksering av smykker skal kun foretas av registrert takstmann fra Norges gullsmed forbund. Påse at taksten er stemplet med personlig ansvarsstempel fra taksmannen og påsatt årsmerke. På denne måten kan du være sikker på at taksmannen er faglig oppdatert og seriøs.

Ta vare på all dokumentasjon slik som kvitteringer (om mulig), sertifikater, garantier, takster etc. Ikke oppbevar disse sammen med smykkene i smykkeskrinet. Ofte tar tyvene med seg hele skrinet, og dokumentasjonen kan være tapt for alltid. De fleste gullsmeder har imidlertid kopi av de senere års takster, så ta kontakt med denne for mulig å få kopi om dokumentene er borte.Om du ikke har takst av dine smykker så notèr deg ned lengder, bredder, tyngde på smykkene. Om det er stener i smykket må disse måles og helst dokumenteres. Prøv også å tegne / beskrive smykkene så nøye som mulig for å ha egen oversikt over hva man har i sitt smykkeskrin. Dette vil også hjelpe oss takstmenn med lettere å sette en verdi på det tapte.

Vær kreativ

Ikke oppbevar smykke på typiske "smykkesteder" som på badehyllen, sminkebordet, nattbordskuffen etc. Prøv og gjemme dine smykker på steder du tror ikke tyvene så lett vil kunne finne. Vær kreativ.

Er det smykker som brukes mye? Vurder å tegne smykke / verdigjenstand forsikring. Da vil du få erstattet ditt smykke uansett tapsgrunn. Men, husk at du selv må indeks regulere dette beløpet, da selskapene ikke gjør dette automatisk. Om smykkene blir stjålet i hjemmet under innbrudd, vil normalt dette bli dekket av din totalverdiforsikring (hjemmets forsikring).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere