– Pinglete tiltak fra byrådet

Embla Nerland (t.v.) og Frida Reklev fra Natur og Ungdom. – Pinglete tiltak fra byrådet, sier Nerland om byrådets tiltak.

Embla Nerland (t.v.) og Frida Reklev fra Natur og Ungdom. – Pinglete tiltak fra byrådet, sier Nerland om byrådets tiltak. Foto: MAREN THORSEN BLESKESTAD

– Miljø- og samferdselsbyråd Jøran Kallmyr (Frp) er en klimapingle. Det beviste han igjen da byrådet på torsdag lanserte sine 24 tiltak for å bedre luftkvaliteten i Oslo, sier leder i Oslo Natur og Ungdom, Embla Helle Nerland.

OSLO: I hovedstaden står veisektoren for over halvparten av klimagassutslippene, og hver vinter overskrider luftkvaliteten den tillatte grensen. Det mener Nerland er uholdbart.

– Hvert år dør mellom 300 og 600 personer av luftforurensning. Vi trenger fungerende tiltak nå, likevel lar den politiske viljen vente på seg, sier hun.

LES OGSÅ: Lanserer plan for renere luft i Oslo

Ingen bedring

Den engasjerte lederen mener Byrådet i Oslo gang på gang har vist seg lite villige til å gjennomføre de store tiltakene.

– I tiltakspakken foreslår byrådet blant annet å gjøre miljøfartsgrensa variabel og argumenterer med at for få bilister respekterer tiltaket slik det fungerer i dag. Det er vanskelig å forstå hvordan en redusert miljøfartsgrense skal gi større utslag i bedringen av luftkvaliteten, sier Nerland.

Ønsker handling

Byrådet vil også gjøre det enklere å kjøpe nyere biler ved å oppfordre regjeringen til å fjerne nybilavgiften, noe Natur og Ungdom mener det er vanskelig å se miljøgevinsten i.

– Oslo trenger, sammen med økt satsing på kollektivtrafikken, restriktive tiltak for biltrafikken. Et bilfritt Oslo sentrum vil bedre luftkvaliteten kraftig og samtidig gi bedre plass til buss, trikk og myke trafikanter, som gående og syklende. En storstilt satsning på sykkelveiutbyggingen er også nødvendig, noe byrådet flere ganger har påstått at de jobber med. Likevel gjenstår det å bygge 48 km sykkelvei. Med dagens utbyggingstempo vil sykkelveinettet først være ferdig i 2026, 18 år etter planlagt ferdigstillelse, sier Nerland oppgitt.

– Vi trenger ikke mer somling og flere pinglete tiltak fra byrådet, vi trenger fungerende tiltak og handling nå!

LES OGSÅ: Lanserer plan for renere luft i Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.