RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Politiet bryter loven når de jager romfolket


Bjønnulv Evenrud i Folk er folk er svært kritisk til politiets behandling av romfolket, og ber nå om solidaritet fra norske myndigheter. Han mener politiets lovede aksjon i kveld bryter med både norsk og internasjonalt lovverk.
Bjønnulv Evenrud i Folk er folk er svært kritisk til politiets behandling av romfolket, og ber nå om solidaritet fra norske myndigheter. Han mener politiets lovede aksjon i kveld bryter med både norsk og internasjonalt lovverk. Foto: Camilla Svendsen
Folk er Folk mener politiet bryter loven når de i dag ber romfolket fjerne seg fra Vaterland.

OSLO: – Det er forskjell på å slå seg ned i det offentlige rom for moro skyld. Romfolket gjør det av nødvendighet, og man må faktisk forholde seg til den situasjonen mennesker er i. Når man ikke har noe valg så stiller situasjonen seg annerledes, sier leder for Folk er Folk, Bjønnulv Evenrud.

Han møtte opp utenfor Rådhuset i dag, sammen med mange fra romfolket. Målet var å treffe byrådslederen Stian Berger Røsland (H) for å overlevere et brev med krav om tilretteleggelse.

Det hele ble arrangert da det ble kjent at politiet vil bortvise dem som camper på Vaterland i Oslo.


Evenrud  påpeker at det ikke er første gangen romfolket blir jaget, men at det denne ganger skiller seg ut ved at politiet har forhåndsvarslet bortvisningen gjennom media.

DITTOSLO MENER: «Det er noe fryktelig trist over denne situasjonen»

Ber om solidaritet

Allerede fredag fortalte dittOslo.no at politiet i kveld ber romfolket om å fjerne seg fra området rundt Vaterland, og i Sars gate.

Folk er Folk har brukt de siste dagene på å innhente juridisk ekspertise. Brevet som er skrevet skulle leveres til byrådet, regjeringen og politidirektoratet. I brevet bes det om at romfolket må få et sted å være.

Hicoloe Coldalalu var mannen som skulle overlevere brevet, men kom ikke lenger enn et møte med sikkerhetssjefen på Rådhuset. Hele byrådet satt i møte, og sikkerhetssjefen ba romfolket sende en mail for en møteavtale. Brevet ble overlevert sikkerhetssjefen, som lovet å gi det videre.

– Dette er en krisesituasjon for romfolket. Er det virkelig ingen av byrådets representanter eller sekretærer som kan møte? undret Evenrud.

I brevet ber romfolket om solidaritet fra norske myndigheter, samt at de får tilgang til nødvendige sanitæranlegg.

LES OGSÅ: I kveld jages romfolket fra Vaterland

– Kommunen må ta anvar for toaletter

I et intervju med dittOslo.no fortalte stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, at han brakk seg, da han var på befaring i området der romfolket holder til.

– Det opplever jeg mer som en psykisk reaksjon. Både jeg og flere andre fra Folk er folk har vært mye i disse områdene, og ingen av oss har følt noe fysisk ubehag, sier han.

Evenrud mener romfolket ikke kan klandres for at de offentlige toalettene som ble satt ut i sommer har vært tilgriset.

– De synes jo selvfølgelig det er synd. Fungerende toaletter var jo et gode, og de var glad for det. Selvfølgelig er det utfordrende å drive offentlige toaletter i en storby som Oslo, men jeg mener at Oslo kommune burde klare å overkomme de utfordringene det er med offentlige toaletter i en storby, sier Evenrud.

LES OGSÅ: Romfolket har bodd i slumliknende tilstander i en årrekke

Har ikke noe sted å gjøre av seg

– Romfolket har venner som har satt seg inn i de juridiske forpliktelsene Norge har, forteller Evenrud.

Han mener situasjonen nå er så prekær at norske myndigheter må handle. I kveld vil politiet be romfolket fjerne seg fra området rundt Vaterland og Sars gate.

Samtidig vil en motaksjon vise solidaritet med romfolket.

– Har romfolket noen tilbud om steder å være per nå?

– Nei.

– Hva tenker du om situasjonen de er i?

– Man kan ikke fortsette å jage en folkegruppe på denne måten. Norge er i ferd med å oppføre seg på en måte som ikke er i tråd med vanlig folkeskikk, og heller ikke juridiske bindende.

(Saken fortsetter under bildet)

KASTES UT IGJEN: I dag blir romfolket bedt om å fjerne seg fra Vaterland. Her fra en tilsvarende aksjon i fjor høst. Foto: Camilla Svendsen

FØLG SAKEN: ROMFOLK I OSLO

– Politiet viser avsky

– Dette har skjedd mange ganger før, det spesielle er at det er forhåndsannonsert, vi mener jo at politiet bør stille seg i bero. Hvis dette skal gjennomføres så vil det være ulovlig. Det er ikke lov å jage en folkegruppe på denne måten, sier Evenrud.

Han mener politiet viser en uakseptabel holdning til romfolket.

– Jeg opplever Stølens uttalelser som fulle av avsky. Politiet bruker uttalelser fra bydelsoverlegen og argumentet er sanitære problemer. De løser man med sanitære virkemidler, ikke med politi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere