RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Prisene er altfor stive


Luis Vizcaya (29) og Hilde Heisholt (25) forteller at leilighetene ble raskt utleid. Likevel klarte de å finne en leilighet de er fornøyd med til den prisen de var villige til å betale.
Luis Vizcaya (29) og Hilde Heisholt (25) forteller at leilighetene ble raskt utleid. Likevel klarte de å finne en leilighet de er fornøyd med til den prisen de var villige til å betale. Foto: Privat
Luis Vizcaya og Hilde Heisholt leier en leilighet for 9.000 kroner i måneden. – For dyrt, mener Sv-politiker, som ber kommunen sørge for boligutbygging.

SENTRUM: Høye boligpriser bekymrer Joakim Dyrnes (SV).

– Både eie- og leieprisene er for høye. Kommunen må selv ta ansvar for at det bygges leiligheter, både til salg og utleie, samt kommunale leiligheter, sier Dyrnes, som mener det er studenter og småbarnsfamiliene som blir skadelidene.


 – Helst vil vi at flest mulig personer skal kunne eie, men med dagens priser må det legges til rette for begge deler, sier han.

DETTE BØR DU VITE OM UTLEIE

Vil helst kjøpe

I en 36 m2 stor toroms på Bislett  bor Hilde Heisholt og Luis Vizcaya. Aller helst vil de kjøpe, men boligprisene og kravet om 15 prosent egenkapital har gjort det vanskelig. Nå betaler de nesten 9000 kroner i leie.

– Boligene i Oslo går ofte over takst, og da er det enda vanskeligere for førstegangskjøpere, mener paret, som ønsker å leie i sentrum til under 10.000 kroner.

De mener at salgsprisene i utgangspunktet høye.

– Mange av boligene i Oslo går mye over takst. Det blir da enda vanskeligere for førstegangskjøpere å stille i en budrunde hvor ressurssterke interesserte kan by mer en den gitte boligtaksten. Som da også er med på å presse boligprisene høyere opp, sier Vizcaya.

 Da paret flyttet sammen ønsket de en leilighet i sentrum, fordi de begge jobber i byen.

– Vi ville finne en bolig i nærheten da vi var på utkikk. Kriteriet vårt var at det skulle være en toroms, ellers hadde vi ikke så høye krav på grunn av prisnivået vi la oss på, sier Vizcaya.

Leiligheten har balkong, og dette er en bonus for paret. Men dersom de skal kjøpe bolig, er kriteriene litt anderledes.

– Vi har andre krav i forhold til størrelse og til beliggenhet hvis vi først skal kjøpe. Det at boligprisene har steget så mye de siste årene, har gjort at et boligkjøp utenfor sentrumskjernen har virket mer attraktivt for oss fordi man da kan få mer for pengene, sier de.

LES OGSÅ: Beliggenheten avgjør leieprisen

Et raskt marked

Heisholt forteller at det ikke var vanskelig å finne leiligheter i prisklassen de hadde satt, men at det da varierte på beliggenheten.

– Men siden vi ønsket å bo i området St.Hanshaugen, så var det ikke helt lett å finne en toroms til under 10.000 kroner, supplerer Vizcaya.

De to forteller at leilighetene gikk fort unna.

– Vi fant leiligheter vi var interessert i, og som vi ville se på. Da vi tok kontakt opplevde vi at det var leiligheter som allerede ble leid ut på private visninger på forhond, forteller Heisholt.

 – Vi føler at vi har vært heldige med tanke på at leiligheter i området har mye høyere leiepris, sier Vizcaya.

LES OGSÅ: Baboucarr Sarr synes det er greit å leie

– Finnes nok av tomter

Joakim Dyrnes i SV mener det er dyrt å betale 9.000 kroner for en toroms på 36 m2.

– Med fast jobb klarer man det, men som student vil det bli vanskelig, mener han.

Dyrnes peker på at man må betale det samme i leie, som man må på et boliglån.

– Skal alle få en bolig, må prisene stagneres. Løsningen er å bygge flere boliger. Og det må kommunen ta ansvaret for, når utbyggerne ikke ønsker å bygge. Det finnes nok av tomter i Oslo å bygge på, sier han.

LES OGSÅ: Husbanken er unge og ensliges eneste håp

– En dårlig idé

– Det blir ikke billigere boliger om det er kommunen som bygger dem, sier byutviklingsbyråd, Bård Folke Fredriksen (H).

Han forteller at dersom kommunen skulle solgt unna boliger, ville disse kostet det samme som boliger på det private markedet.

– Det er fordi det er så dyrt å bygge, og fordi at dersom vi skulle gjort dette, måtte det vært subsidierte midler til dette.

LES OGSÅ: – Vi rekker å bygge boliger til alle

Fredriksen sier at de bygger kommunale boliger for dem som ikke har en god nok boevne, men at det for allmennheten er et privat anliggende.

– Dersom boligprisene skal stagneres, må det selvfølgelig bygges flere boliger. Men det første som må ses på er alle kravene til boligbygging. Dette er ekstremt dyre løsninger. Er alle disse kravene kloke? kommenterer byråden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere