*Nettavisen* Nyheter.

– Psykiske lidelser har blitt en folkesykdom

Leder for Nordstrands Unge Høye, Ola Eloranta, hevder psykiske lidelser er et stadig økende problem, og ønsker å gi de uten en stemme et bedre tilbud.

Etter at flere har klaget på lavterskeltilbudet innen psykisk helse for barn og unge i Østensjø, har Østensjø Høyre klart å sette dette på dagsordenen hos Oslo Høyre.

BYDEL ØSTENSJØ: Håpet er at Stortinget vil behandle Østensjø Høyres resolusjon om forbedringer i lavterskeltilbudet som et lovforslag.

– Over 25 prosent av personer under 25 år som dør, dør av selvmord. Det er et skremmende høyt tall. Vi i Nordstrand Unge Høyre ønsker å få det tallet drastisk ned, sier Ola Eloranta, leder av Nordstrand Unge Høyre.

På Oslo Høyres årsmøte tidligere i år sendte Østensjø Høyre inn sin resolusjon om lavterskeltilbud innen psykisk helse for barn og unge. Denne ble vedtatt, og Høyre i Oslo skal nå jobbe for forbedringer innen lavterskeltilbudet.

Les også: – Flere Østensjø-foreldre føler seg avvist når de ber om hjelp

– Vi skal jobbe for at skolehelsetjenesten, studenthelsetjenesten og fastlegen kan henvise unge til psykolog eller psykiater, uten at man trenger lang dokumentasjon på psykiske problemer, og at behandlingen skal begynne innen tre uker etter henvisning, sier Eloranta.

Han forteller at Oslo Unge Høyre la frem et forslag om ha miljøarbeidere på hver skole. Dette fordi de mener miljøarbeiderne ser elevene i en større grad enn helsesøster, og kan varsle helsepersonell ved mistanke om psykiske lidelser.

– En folkesykdom

– Psykiske lidelser er et stadig økende problem. Det har blitt så vanlig at det nå kalles for den nye norske folkesykdommen. Problemet her er at det ikke finnes en vaksine eller fysisk medisin, fortsetter Eloranta.

Lederen for Nordstrand Unge Høyre ønsker å forebygge psykiske lidelser ved å gi dem som trenger det noen å prate med, og ved å gi de mange som ikke har en stemme et bedre tilbud.

– Vi må få flere inn i behandling tidligere. De som sliter må bli sett, ikke avvist og bli satt på vent, sier han.

Stor betydning for bydelen

– For Østensjø Høyre har lavterskeltilbud for barn og unge som sliter med mentale lidelser vært en meget viktig sak. Det at vi nå har fått gjennomslag for vår resolusjon i Oslo Høyre vil kunne ha stor betydning, sier Erland Bakke (H).

Bakke forteller at Oslo Høyre har stor innflytelse på Høyres politikk. Hvis denne resolusjonen også får gjennomslag under årsmøtet senere i år, vil dette bety at Stortinget vil behandle det som et lovforslag.

– Vi i Østensjø Høyre jubler over å ha fått gjennomslag for dette og gleder oss til debatten under årsmøte til våren. Dette viser at store deler av Høyre ønsker å styrke lavterskeltilbudet innenfor dette området, sier Høyre-politikeren.

Les også:

Power Puff Girls - jentene som går og går

Nå forsvinner de siste postkontorene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.