Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Reaksjonære holdninger har fått kvele rusforslagene

Leder i Foreningen for Human Narkoitikapolitikk, Arild Knutsen er med de rusavhengige til Stortinget tirsdag. Han mener politikerne må tørre å ta grep i ruspolitikken.
Leder i Foreningen for Human Narkoitikapolitikk, Arild Knutsen er med de rusavhengige til Stortinget tirsdag. Han mener politikerne må tørre å ta grep i ruspolitikken. Foto: Arkivfoto
For femte år på rad er Oslos rusavhengige invitert inn på Stortinget tirsdag. Nå krever de å bli hørt.

SENTRUM: – Nå er vi lei av å bare bli sett. Det er lite i rusmeldingen som tyder på at de har lyttet til brukerne. Vi krever en ny stortingsmelding, den bør hete «Hør meg!», skriver leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen i en pressemelding.

«Ute av syne, ute av sinn»

Det er fem år siden stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, tok til orde for å flytte rusmiljøet fra Oslo S til Stortinget. Aksjonen skulle hete «Ute av syne, ute av sinn», og var et grep Stølen mente var nødvendig for at politikerne skulle se hvordan byens rusavhengige lever.

Han påpekte at det ikke er straffetiltak denne gruppen trenger.

Senere ble aksjonen avblåst av daværende politimester Anstein Gjengedal, men de rusavhengige ble likevel invitert inn på Stortinget av politikerne.

Senere har dette blitt en tradisjon, og tirsdag er det femte gangen at rusavhengige går fra Oslo S opp til Stortinget for å møte politikerne.

LES OGSÅ:

– Folk glemmer at vi er individer

Oslos rusavhengige: – Vi savner «Plata»

– Oslos rusmiljø er blitt mer råttent

– Reaksjonære holdninger

Imidlertid mener de det er på tide med handling.

– Vår første aksjon i 2008, ledet an til prosessen fram til ny stortingsmelding. Daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen uttalte at narkomane er helsevesenets pariakaste og at hele narkotikapolitikken måtte gjennomgås på nytt, sier Knutsen, og legger til:

– Stoltenbergutvalget ble nedsatt og de kom med friske forslag. Men i den følgende stortingsmeldingen har doping, alkoholproblematikken og reaksjonære holdninger fått kvele forslagene om ny narkotikapolitikk.

Rusaksjon

VIL BLI HØRT: Oslos rusavhengige ber politikerne lytte til dem når de tirsdag besøker Stortinget. Her fra fjorårets aksjon. Arkivfoto

Stoffbrukerne krever derfor nå og bli hørt. De ber også om en avkriminalisering av rusavhengige, samt at politiaksjonen om å fjerne Oslos åpne rusmiljøer stanses.

Aksjonen starter på Jernbanetorget tirsdag klokka 13.30.

LES OGSÅ: – Ønsker gode løsninger for Plata

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!