*Nettavisen* Nyheter.

– Reis mye med bussen, få rabatt i butikken

Elever fra Bjørnholt skole fikk samferdesels- og miljøkomiteens fulle oppmerksomhet da de la frem sitt forslag om å belønne de som reiser mye kollektivt. Foto: Alle foto: Simen Sundsbø

Elever fra Bjørnholt skole har laget et forslag til hvordan man kan øke bruken av kollektivtrafikk. Nylig la de det frem for politikerne i Rådhuset.

SENTRUM: Det er ingen hemmelighet at å reise kollektivt sparer nærmiljøet for svevestøv og atmosfæren for CO2 – problemet er å få folk til å velge kollektivtransport.

Elever fra Bjørnholt har i samarbeid med Natur og Ungdom utarbeidet et forslag for å gjøre Oslo til en mer miljøvennlig by. Ideen er å belønne de som reiser mye kollektivt gjennom et poengsystem.

Skyldige blikk

– Hvem kjørte bil hit i dag?

Ridvan Akinci ser ut over Samferdsels- og miljøkomiteen. Noen av politikerne veksler skyldige blikk og hender rekkes nølende i været.

– Hvor mange av dere har en sånn, fortsetter Akinci og holder opp et flexuskort.

Samferdselskomiteen gjenkjenner det lille plasstykket, de har jo vært med på å innføre det.

Ny teknologi

De fem Bjørnholt-elevene forklarer så hvordan den nye flexusteknologien gjør det mulig å registrere hvor mange ganger et flexuskort er blitt brukt, og at man gjennom samarbeid med private bedrifter kan belønne de som reiser mye kollektivt.

Gruppa:

Gruppa besto av Lovejot Bhullar, Ridvan Akinci, Abdulla Iqbal, Jagreet Mahal og Aisha Farooqi.

For eksempel kan en butikkjede gi rabatter til de som har reist mer enn et visst antall ganger i løpet av den forrige måneden. Butikkene vil tjene på det fordi de får reklame og flere kunder, Ruter får flere passasjerer og folk flest får rabatter.

For ikke å snakke om alle utslippene man sparer miljøet for.

– Vinn, vinn.

Imponerte

Politikerne lytter interessert til ungdommene og kommer med spørsmål og innspill.

– Kan man ikke også få rabatter på kollektivreiser, sånn at om jeg reiser masse i januar får jeg reise billigere i februar, spør leder for komiteen Rune Gerhardsen.

– Det har vi ikke tenkt på, du burde kanskje stå her oppe sammen med oss, svarer Akinci.

Politikerne er tydelig imponert over ungdommenes initiativ, og er rause med ros etter foredraget, men hammerslag og vedtak blir det ikke noe av i denne omgangen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag