*Nettavisen* Nyheter.

– Rene biler ruster ikke

 

Det er lønnsomt å holde bilen ren og blank, mener fagfolk. God pleie hindrer rust og øker bruktverdien.

Oslo (NW): – Det er en utbredt misforståelse at nye biler ikke ruster. Derfor tror også mange nybileiere at de kan ta lett på vedlikeholdet. I virkeligheten ser vi skremmende mye rust på biler som bare er et par år gamle, sier direktør Martin Helle i utstyrskjeden BilXtra til Newswire.

Han mener det er en sammenheng mellom moderne, billig bilproduksjon og sårbare karroserier. Under kjøring vil steinsprut, veisalt, skitt og støv føre til lakkskader og belegg som gjør bilen utsatt.

– Det man kan gjøre selv for å unngå rustangrep er først og fremst å holde bilen ren. I tillegg til jevnlig vask trenger den en storrengjøring med påfølgende voksing minst et par ganger i året, sier Helle.

Nye bilpleieprodukter har gjort jobben mye enklere enn før, mener han.

Vidundermidler

– På dette feltet har utviklingen vært enorm. Nå får vi kjøpt effektive vidundermidler for felgrens, avfetting og polering som sparer oss for masse tid og krefter. I tillegg til gleden over en pen bil er belønningen bedre pris ved innbytte. Det er en klar sammenheng mellom bilpleie og salgsverdi, sier Helle.

Mange bileiere bruker store beløp på bilpleie og tar raskt i bruk det nyeste nye.

– I butikkene våre har salget av bilpleieprodukter økt med 25 prosent det siste året, og økningen ser ut til å fortsette, sier produktsjef Marte Glende i BilXtra.

Kundene velger ofte kostbare og avanserte produkter.

– Det går mest av det beste og dyreste. Folk som virkelig bryr seg om bilpleie er nok mer opptatt av resultatet enn av prislappen, sier Marte Glende.

Komplette serier

Også produsentene bekrefter at svært mange velger bilpleiemidler fra øverste hylle.

– Vi selger mer av de dyreste produktene. Mange kunder velger et helt system, med en serie produkter for komplett bilpleie. For en stor del av dem er nok beskyttelse av bilen viktigere enn det rent kosmetiske, sier Roy Risan, markedssjef for Hagmans i Norge.

Selskapet leverer pleieprodukter i hele Norden og merker forskjell på bileiere i de ulike landene.

Les flere bilsaker på BiliOslo

– Generelt er nok nordmenn flinkere til å passe på bilen enn svensker og dansker. Der er det mer børstemaskin og mindre gnikking, sier Risan.

Men heller ikke norske bileiere får toppkarakter.

– Mesteparten av salget vårt skjer fra påske til sommerferien. Det tyder på at vårpussen er den eneste, store pussedagen i året for en god del nordmenn. Bilen trenger mer omsorg enn som så, sier Roy Risan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.