*Nettavisen* Nyheter.

– Risikerer badeforbud i Bogstadvannet

Christiania Roklub har startet prosjektet med å få sugemudret i de områdene som er grunnere enn to meter. (F.V.: Bogstad-sjef i Christiania Roklub Peik Ellingsen, innleid for prosjekttjenester Helen Sterud, leder i Oslo FrPs fylkesstyre Camilla Wilhelmsen og Arne Boysen fra FrP Vestre Aker.) Foto: Foto: Janina Lauritsen

For å forhindre at Bogstadvannet gror fullstendig igjen, har Christiania Roklubb søkt bevilgning på 15 millioner kroner på Oslo kommunes budsjett for 2015. FrP har som eneste parti tatt prosjektet med i sitt budsjettalternativ.

Christiania Roklub har hatt godt over 3000 dugnadstimer og jobbet i fem år for å få til en løsning på problemet. Nå har de presentert et forslag med budsjett og finansieringsplan for et prosjekt som innebærer mudring i delene av vannet som er grunnere enn to meter. Når mudringen er gjennomført, er det 50 år til neste gang det må gjøres.


LES OGSÅ: 200 år siden han ga 12 hester til Karl Johan

Tjener allmennheten

– Dette prosjektet tjener allmennheten, det er ikke noen særgreie for Christiania Roklub, sier Arne Boysen i FrP Vestre Aker.

Dette prosjektet er viktig for Christiania Roklub siden de har hatt treningsarena på Bogstadvannet siden 1966. Nå er forholdene så ille at det stadig forekommer grunnstøting. Tilsiget av sedimenter fører til at vannet har blitt mye grunnere og ved lav vannstand er det ikke mulig å ro. Vasspest og annen uønsket vegetasjon ødelegger for roing, svømming, fisking og andre vannsportaktiviteter.

Bogstad-sjef i Christiania Roklub, Peik Ellingsen, påpeker også at det er et viktig prosjekt for å ta vare på vannet for allmennheten.

– Vi har tatt tak i problemet fordi båtene går på grunn og i stykker, men det er veldig mange mennesker som får glede av dette prosjektet. Det er vedlikehold av vannet det snakkes om. Vannkvaliteten har blitt mye dårligere. Det vi kan risikere er at det blir badeforbud. Da blir det ramaskrik.

LES OGSÅ: Frp vil redde Røabanen

Et godt bidrag til kommunen

Den totale kostnadsrammen er på 21 millioner kroner, og klubben har søkt bevilgning på 15,3 millioner kroner. Resten skal dekkes av spillemidler, egne midler fra klubben og midler søkt fra stiftelser.

– Dette er et godt bidrag til kommunen. Alternativet hadde vært at de måtte ha betalt alt selv, sier Helen Sterud, som er leid inn av klubben for prosjektet.

Sterud forteller at kommunen også har bidratt i forprosjektet, og at det er synd hvis jobben som er gjort forsvinner.

– Frivillige har gjort det de kan, og nå kan vi faktisk gjennomføre det. Vi gir oss ikke, det er lagt ned så mye arbeid. Dette må gjøres om sommeren, så vi mister eventuelt en sesong til hvis det ikke blir bevilget penger nå.

LES OGSÅ: Frp stopper nedleggelse av bibliotek

Setter all sin lit til Fremskrittspartiet

Da byrådet la frem budsjettforslag for 2015 var det ikke satt av midler til mudring i Bogstadvannet. Men Fremskrittspartiet har tatt det med i sitt budsjettalternativ, som også vil danne grunnlag for forhandlinger med byrådspartiene.

– Jeg håper FrP er sta! Nå setter vi all vår lit til at de får gjennomslag.

– Alternativet er å gjøre ingenting, og det er et dårlig alternativ. Da vil vannet fortsette å gro igjen, det blir ikke tilrettelagt for aktivitet og verdifull kunnskap for å ivareta biologisk mangfold og landskap går tapt. Det må ivaretas slik at det ikke blir en sump, sier Sterud.

– Vi har laget et helhetlig budsjettalternativ. Jeg kjemper! Jeg kan ikke love noe, men dere vet at jeg kjemper, sier leder i Oslo FrPs fylkesstyre, Camilla Wilhelmsen.

For å illustrere hvor viktig Bogstadvannet er for nærområdet har Christiania Roklub gjort noen undersøkelser når det kommer til brukergrupper. De har kommet frem til at Bogstadvannet har ca 60.000 badebesøk per sesong, ca 2.500 skoleelever bruker vannet til padling i regi av Markaskolen i løpet av skoleåret, roerne i Christiania Roklubb (ca 430 medlemmer) tilbakelegger ca 35.000 km på vannet pr år og Oslo har ca 3.700 roere og Bogstadvannet er den eneste treningsarenaen på innsjø i kommunen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag