– Røyking burde vært forbudt

Thor Harald Seljevoll mener røyking burde vært forbudt. Han støtter Helsedirektoratets forslag om 20-årsgrense for å kjøpe røyk.

Thor Harald Seljevoll mener røyking burde vært forbudt. Han støtter Helsedirektoratets forslag om 20-årsgrense for å kjøpe røyk. Foto: FOTO: EIRIK OMVIK

Helsedirektoratet foreslår å heve aldersgrensen på røyk fra 18 til 20 år. Dittoslo tok til gatene for å høre folkets mening.

SENTRUM: – Det er et genialt forslag, sier Thor Harald Seljevoll (52).

Han er bare en av mange Oslo-folk som mener røyking faktisk er ut.

For stadig færre av Norges befolkning røyker. Men ikke få nok, ifølge avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Anne Hafstad, som torsdag foreslår å heve aldersgrensa for å kjøpe sigaretter til 20 år.

Hafstad forteller til NTB at Helsedirektoratet har oppnådd målsetningen om å redusere prosentandelen røykere i befolkningen til 20 prosent. Innfridd er også målsetningen om å redusere andelen røykere i alderen 16-24 år til 12 prosent.

Ønsker flere restriksjoner

Helsedirektoratet har likevel ikke tenkt å røyke fredspipe med det første. Krigen mot røyken fortsetter.

– Nå trenger vi nye mål å strekke oss etter, sier Hafstad til NTB, og forteller at direktoratet ønsker å heve aldersgrensen på røyk til 20 år.

I tillegg ønsker de å innføre en bevillingsordning for dem som ønsker å selge tobakk. Firmamerkingen på tobakkspakningen vil de ha fjernet.

– Burde forbys

Helsedirektoratets tale er klar. De ønsker en 20-årsgrense. Men hva synes folket om dette forslaget?

Thor Harald Seljevoll (52) er en av dem som gir sin fulle og hele støtte til forslaget. Han mener helsedirektoratet kunne gått lenger.

– Røyk burde egentlig vært forbudt, sier han, og forteller at han støtter alle forslag som kan sørge for at færre begynner å røyke.

Seljvevoll er slettes ikke alene. Han får støtte fra Sofie Clausen (17), som også ønsker å forby tobakk. Hun ønsker en 20-årsgrense velkommen, men er usikker på hvorvidt det foreslåtte tiltaket vil ha effekt.

– De som er under 20 år, kommer til å få tak i røyk uansett.

(saken fortsetter under bildet)

Sofie Clausen (17) vil gjerne forby røyk, men tror de som vil røyke uansett får tak i sigaretter. FOTO: EIRIK OMVIK

Oppgitt

Det er mange som setter spørsmålstegn ved effekten av å øke aldersgrensen.

Ragnhild Johannessen (68) har vært røyker i 48 år, og er oppgitt over at stadig flere lover og regler tres ned over hodene på befolkningen. Hun mener at folk blir lei av at det stadig innføres flere restriksjoner, og at de derfor ender opp med å ignorere dem.

– Dess flere regler og lover vi får, jo mindre vil de etterleves. Bare tenk på forbudet mot å snakke i mobiltelefon mens man kjører bil. På bussen på vei til byen i dag så jeg se en drøss med biler der sjåføren snakket i mobiltelefon, forteller hun.

Gevinsten større enn ulempene

Ikke alle er like negativt innstilt. Inger Johanne Wremer (67) støtter forslaget fra direktoratet. Hun mener at helsegevinstene er større enn de negative sidene ved å øke aldersgrensen.

– Det kan problematiseres at staten griper ytterligere inn i privatlivet og friheten til borgerne, men sett i et helseperspektiv er gevinstene større enn ulempene.

(saken fortsetter under bildet)

Inger Johanne Wremer støtter forslaget om 20-årsgrense på sigaretter og tobakksvarer. FOTO: EIRIK OMVIK

Et totalforbud har hun imidlertid liten tro på.

– De som ønsker å røyke, vil få tak på røyk uansett.


HVA MENER DU? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.