RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IKKE SANT: Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Libe Rieber-Mohn imøtegår byrådsleder Stian Berger Røslands påstander.
IKKE SANT: Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Libe Rieber-Mohn imøtegår byrådsleder Stian Berger Røslands påstander. Foto: Foto: Vidar Bakken

– Røsland lyver om politiske motstandere

Aps byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn er ikke nådig i sin kritikk av byrådsleder Stian Berger Røsland.

VINDEREN: – Han slår an en tone i valgkampen ved å starte med å lyve om sine politiske motstandere, sier Libe Rieber-Mohn.

I et intervju med byrådsleder Stian Berger Røsland med tittelen «Ap vil rive villaer i Oslo vest», hevder Røsland blant annet at Rieber-Mohn har sagt at Arbeiderpartiet går inn for rive villaer og bygge blokker.

Skremselsbilde

Vi møtte Rieber-Mohn på Kaffekoppen på Vinderen i samme «intervjusofa» som Røsland satt i. Dermed er valgkampen godt i gang i våre aviser.

– Jeg har aldri sagt at vi vil rive villaer på vestkanten. Det vet Stian utmerket godt. Han prøver å lage et skremselsbilde uten rot i virkeligheten, sier Rieber-Mohn og viser til at Ap og Høyre sammen har vært enige om mange boligprosjekter i Oslo vest.

– Vi er enige om noe mer fortetting på knutepunkter som for eksempel Skøyen, Hoff, Røa og Vinderen. Det har vært vellykket. I likhet med Høyre er vi opptatt av å ta vare på strøkskarakteren og vil ikke bygge store boligblokker i ensartet villabebyggelse. Frp vil for eksempel rive blokker i Groruddalen for å bygge småhus. Arbeiderpartiet vil ikke rive noen steder, sier Rieber-Mohn.

Adeccosaken

Mange har trodd at Ap vil bruke Adecco-skandalen for alt det den er verdt.

– Adeccosaken er alt for alvorlig til å bli et spill i diskusjonen om eldreomsorg. Det som kommer frem er at kommunen mangler styring og kontroll når det gjelder driften av private sykehjem. Det vi må diskutere er resultatet av Høyres og FrPs politikk de siste åtte årene. Det er et faktum at vi har fått 430 færre sykehjemsplasser. Det er også et faktum at bydelene har fått kutt i sine overføringer. Det betyr at bydelene må bære behovet for økende eldreomsorg med mindre penger. Tross løftene fra byrådet har vi fremdeles 324 personer som bor på dobbeltrom på sykehjemmene og terskelen for å oppnå sykehjemsplass er altfor høy. Jeg kan heller ikke se at konkurranseutsetting av sykehjemsdriften har ført til økt kvalitet eller sparte penger. Arbeiderpartiet vil ikke rekommunalisere hjemmetjensten og vi vil fortsatt ha fritt brukervalg. Men, vi vil ha stopp av konkurranseutsetting av kommunale sykehjem til kommersielle aktører, sier Rieber-Mohn, som viser til at FrP har hatt eldrebyråden i to siste periodene.

– Resultatet er en mangelfull eldreomsorg og vi er langt fra målet om at alle som trenger det har rett til sykehjemsplass. Carl I. Hagen som er opptatt av eldreomsorg, oppfører seg som han og hans parti er i opposisjon og ikke i posisjon. FrP må ta ansvaret for at eldreomsorgen i Oslo er blitt dårligere de siste åtte årene.

For store forskjeller

Byrådslederkandidaten mener byen står overfor store utfordringer når det gjelder integrering, miljø og skole.

– Når det gjelder skolepolitikk så har man klart å løfte elevene i midtsegmentet, men man klarer ikke å løfte flere av de som er virkelig gode og heller ikke de som er dårligst. Resultatet av de nasjonale prøvene viser at det er store forskjeller mellom skolene og at gapet øker med alder. Betydningen av sosial bakgrunn klarer man ikke å utjevne. På for eksempel 8. trinnet gjør skolene i vest det alltid godt på prøvene. Det er bra og Oslo ligger over landsgjennomsnittet på grunn av disse skolene, men forskjellene mellom skolene i øst og vest er for store. Mye av dette handler om manglende integrering og språkforståelse. Byen trenger en bevisst satsing med språkkartlegging av barn før skolestart. Vi går inn for gratis korttidsbarnehage i områder hvor det er mange barn med minoritetsbakgrunn. Vi trenger en aktiv politikk hvor alle blir gitt muligheten å lære norsk fra grunnen av. Det er en klar forutsetning for å delta i samfunnet, sier Rieber-Mohn.

Prioriteringer

Hun ser med bekymring på hvor galt det står til med Oslo-luften.

– Vi vil få en voldsom vekst i befolkningen i de neste 20 årene. Oslo-luften ligger langt over grenseverdiene flere dager i året. Det er helseskadelig og mange allergikere og asmatikere må flytte ut av byen. Så langt har ikke det sittende byrådet kommet med effektive tiltak mot den dårlige luften. Det vil vi gjøre noe med.

Rieber-Mohn har klar prioriteringen om hun blir byrådsleder.

– I en by som vokser mye må utbygging av kollektivnette ha høy prioritet. Som tidligere sagt vil vi ha fokus på integreringspolitikken og vi vil bidra med å skape gode og trygge fellesskap. En bedre eldreomsorg er også en klar prioritering i byrådssammenheng.

På spørsmål om Ap vil prioritere Røatunnel som er en del av Oslopakke 3, vil hun ikke svare konkret på dette.

– Røatunnel er et resultat av Oslopakke 3. Oslopakken er en skjør konstruksjon som det er oppnådd enighet om mellom partiene. Jeg er opptatt av at det som det er oppnådd enighet om skal gjennomføres, sier Rieber-Mohn.


Småhusplanen som er under revisjon opptar mange i småhusområdene. Blant annet er forståelsen av tilpassing av ny bebyggelse et sentralt element.

– Vi ønsker en småhusplan som er noe mer fleksibel. Det er noen stengsler der som ikke er ønskelige, sier Rieber-Mohn.

Røsland påsto at Ap går inn for gratis SFO og at dette i seg selv vil tvinge frem eiendomsskatt om partiet kommer i byrådsposisjon.

– Det er helt feil. Vi garanterer at det ikke blir eiendomsskatt. Røsland påstår at vi går inn for gratis SFO. Det er heller ikke sant. Vi går inn for å utvide skoledagen og det er noe helt annet. Røsland bør lese programmet vårt før han uttaler seg, sier Rieber-Mohn.

LES OGSÅ: Røsland flytter til høyborgen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere