*Nettavisen* Nyheter.

– Ruspolitikk er for vanskelig

Arild Knutsen

Altfor vanskelig, er Trine Skei Grandes (V) forklaring på hvorfor ingen tar opp ruspolitikken i valgkampen. Nå vil hun ha handling.

Klikk på bildet for å forstørre.

179 mennesker ble registrert døde av overdose i fjor. Nå vil Unge Venstre ha ruspolitikk inn i valgkampen. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

OSLO: – Alle saker i valgkampen skal ha en enkel løsning, og den skal du være enten for eller i mot, sa Venstres førstekandidat i Oslo, Trine Skei Grande (V), da Unge Venstre arrangerte aksjon utenfor Stortinget torsdag.

Førstekandidaten på Oslo Venstres liste til Stortingsvalget har til nå vært ganske alene om å snakke om ruspolitikk i valgkampen .

Mange dør

179 hvite kors var satt opp foran Stortinget torsdag, til minne om de 179 som Kripos registrerte døde av overdose i 2008.

Betimelig, mente Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN).

– I går fikk vi melding om fem som hadde tatt overdose på Hønefoss hvor to døde. I går var jeg i en overdosebegravelse i Asker, og leste et dikt som han som døde hadde skrevet til meg, sa leder Arild Knutsen, og forteller om en annen venn som skulle vært i begravelsen.

– Han skulle vært i begravelsen, men rakk det ikke på grunn av en "friskmelding". Han fikk diktet opplest av en annen i går kveld, men nå er han borte, sier Knutsen til Østkantavisa, og viste til at det for tida er svært sterk heroin i omløp i Norge.

Mannen døde. Av overdose.

– Jeg blir så trist, jeg, sier Knutsen.

Vil ha heroin i behandling

Under aksjonen torsdag ønsket Unge Venstre å løfte ruspolitikken inn i valgkampen. Et forsøk som til nå har vært relativt fåfengt.

– Vi ønsker å løfte denne debatten som blir forbigått i så altfor stillhet, sa leder i Unge Venstre, Anne Solsvik.

Både hun og Skei Grande rettet hard skyts mot de andre partiene.

– Det er helt håpløst det vi driver med i dag, sa Skei Grande, som i likhet med partikollega, Ola Elvestuen ønsker å åpne forheroinassistert rehabilitering.

– Vi må være åpne for alt fra Jesus til å bruke heroin i behandling, sa hun.

Farlig heroin

Etter forrige ukes dødsfall har også saken blitt ytterligere aktualisert. Etter de to dødsfallene på Hønefoss gikk politiet ut og advarte mot at det er et parti med særlig sterk heroin i landet.

Dette bekreftes av FHN, som har møtt flere i Oslo sentrum som har satt sprøyter med stoff som er langt sterkere enn vanlig.

Nå mener Knutsen at rusavhengige bør få utdelt gratis motgift, Naloxon, for å hindre flere overdosedødsfall.

– Naloxon er en kortvirkende motgift som kan redde mange liv. Det bør deles ut gratis til rusmiddelavhengige, pårørende, støttespillere og de som jobber ved de kommunale lavterskeltiltakene, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.