– Rykter spres fort på nettet

Nini Johanne Torp Nilsen, Agnes Hellstenius og Lars Røed Bessesen liker nettvettundervisningen de får på skolen, og sier selv at de tenker mer over hva de skriver og legger ut på nettet.

Nini Johanne Torp Nilsen, Agnes Hellstenius og Lars Røed Bessesen liker nettvettundervisningen de får på skolen, og sier selv at de tenker mer over hva de skriver og legger ut på nettet. Foto: FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN

Elever i 8. klasse ved Ruseløkka skole tenker mer over hva de legger ut på nettet nå enn før. De lærer nettvett på skolen.

Lærer Arne Hagen liker godt læringsprogrammet “Du bestemmer” som han bruker i sine timer. Foto: FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN

VIKA: Lars Røed Bessesen, Nini Johanne Torp Nilsen og Agnes Hellstenius er tre av elevene i åttende klasse på Ruseløkka skole som i disse dager lærer om nettvett gjennom læringsverktøyet «Du bestemmer».

Og alle har ulike erfaringer gjennom bruk av både blogger og Facebook.

Del på Facebook

Hadde moteblogg

– Jeg tror det er bra at man blir litt mer obs når man kommenterer for eksempel på Facebook, sier Nini.

Både hun og Agnes har hatt hver sin moteblogg, men opplevde at det tok mye mer tid enn de trodde.

– Det ble forventet at man skulle oppdatere bloggen så ofte, og det var vanskelig å holde styr på alle kommentarene, sier Agnes.

Ingen av jentene har selv opplevd sårende kommentarer på bloggen, men vet godt om andre elever som har fått slengbemerkninger via nettet.

– Ofte kan man bli sitert på ting man aldri har sagt, og en historie kan forandre seg til et usant rykte etter hvert som flere deler den, sier Nini.

Dropper Facebook

Lars Røed Bessesen er en av svært få ungdommer som ikke har profil på nettstedet Facebook, men tenker ikke noe særlig over det.

– Det er flere som synes det er rart, men jeg ser ikke poenget, sier han.

Lars har hørt om andre som har blitt utsatt for falske profiler av seg selv på nettet. Jentene nikker samtykkende.

– Det er veldig lett å lage en ny profil, og det er også de som har opprettet hatgrupper om noen de ikke liker, sier Nini.

Viktig tema

Klasseforstander Arne Hagen er glad for at elevene engasjerer seg i et så viktig tema.

– Jeg liker dette læringsverktøyet veldig godt fordi det holder høy kvalitet. I tillegg gir det også masse rom for valgfrihet for læreren, sier Hagen.

Elevene hans bruker det som tidligere het klassens time til undervisningen, og Hagen mener det er viktig og aktivt engasjere elevene om den stadig økende nettbruken.

– Vi bruker hjemmesiden til Du bestemmer, og gikk gjennom den i første time. Elevene kunne utveksle erfaringer, og vi snakket om ansvaret hver enkelt har når de legger ut bilder eller kommentarer på nettet, forteller Hagen, som håper at det vil påvirke elevene til å ta gode valg på nettet i fremtiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.