– Sånn kan vi ikke ha skoleveiene

Graving og store anleggsmaskiner gjør Øvre Prinsdals vei trafikkfarlig som skolevi. Og enda verre er det når snikkjørere presser seg gjennom.

Graving og store anleggsmaskiner gjør Øvre Prinsdals vei trafikkfarlig som skolevi. Og enda verre er det når snikkjørere presser seg gjennom. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen

For ikke lenge siden skrev vi om vanskelige forhold i Øvre Prinsdals vei. Nå er det om mulig enda verre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Thorbjørn Moberg talte 133 biler i høy hastighet, som passerte huset hans i Lerdalsfaret en tidlig morgen. Foto: Line Rundmo

PRINSDAL: I årevis har Høydalsveien vært en meget farlig skolevei, og spesielt på speilblanke dager. Men så begynte anleggsarbeidene med nye vannrør i Øvre Prinsdals vei, og da overtok denne veien status som den farligste i området.

Lokalpolitiker Liv Jorunn Eriksen (SV) ba allerede for et snaut år siden om at snikveiene i Prinsdal måtte stenges for gjennomkjøring, og enda mer ivrig på stenging ble hun da anleggsarbeidene kom i gang.

For ikke lenge siden omtalte Nordstrands Blad de vanskelige forholdene, men nå mener Liv Jorunn Eriksen det er enda farligere.

– Foreldre og naboer er engstelige. Jeg har tilskrevet både Samferdselsetaten og politiet på Manglerud for å etterlyse skilting og kontroller nå når hele Øvre Prinsdals vei graves opp. Snikkjøringen har flyttet fra Høydalsveien til Lerdalsfaret, og en beboer har fortalt at det en morgen ble talt 133 biler forbi huset til vedkommende en liten time.

– Sånn kan vi ikke ha skoleveiene i Prinsdal, sier lokalpolitikeren som er livredd når barna er på skolevei samtidig som store anleggsmaskiner og snikkjørere er i veiene.


Nå er det riktignok snart skoleferie, og litt senere kommer den store sommerstillheten. Men det er enda mye arbeid som gjenstår i Øvre Prinsdals vei, og fotgjengere vil fortsatt måtte komme seg til og fra hjemmene sine.

Vi viderebringer derfor Liv Jorunn Eriksens oppfordring om å respektere skiltingen og vise stor forsiktighet om man må kjøre.

Respektløse bilister

“Som bestefar måtte jeg tidligere følge barnebarnet opp gjennom Lerdalsfaret når hun skulle til skolen i Øvre Prinsdalsvei. På grunn av rask snikkjøring opp fra Nedre Prinsdalsvei turte jeg ikke la henne gå alene. Nå er hun heldigvis blitt såpass stor at hun ikke trenger det mer”. Det skriver Thorbjørn Moberg i et leserinnlegg til Nordstrands blad.

Han kan ikke annet enn å synes synd på skolebarna og mødre som kommer trillende med barnevogn i retning barnehagene.

– De presser seg oppover veien mellom parkerte biler og raske bilister, som ikke må komme for sent til jobben, på en vei som ikke har fortau, sier Moberg.
10. mai kl 0700 talte han 133 biler som i løpet av en halvtime passerte opp gjennom Lerdalsfaret.

Politiet strider i mot
– Politiets syn på saken er at de ikke kan sette opp “Gjennomkjøring forbudt” som total sperre. Jeg har i mange år argumentert for: “. Politiet hevder at de ikke kan stå og passe på at så ikke skjer, men jeg mener at 80 prosent av bilistene vil respektere påbudet, sier han.

Moberg tror at man vil få til en betraktelig bedring av trafikkproblemene, hvis bare politiet viser seg en gang iblant.

– Jeg har mast på dette i en årrekke og kan ikke skjønne hvorfor man ikke tar dette på alvor. Må det inntreffe en ulykke først? spør han seg.

– Strup bilstrømmen
De han kaller for snikbiler skal inn i krysset ved Hauketo stasjon sammen med bilstrømmen fra Mosseveien/Holmlia, hovedbilstrømmen på Nedre Prinsdalsvei samt alle busser som skal inn og ut fra bussterminalen på stasjonsområdet. Moberg beskriver det som et skikkelig kaotisk trafikkpunkt.

– Skulle tro at hvis bilstrømmen gjennom Øvre Prinsdalsvei strupes, ville langt flere bilister utenfor området velge andre alternativer og venne seg til det. På sikt vil det gi bedre kår for den kollektive busstrafikken og ikke minst for de små skolebarna og engstelige foreldrene, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.