RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Sats mer på unge fotballtalenter


Yusuf Kutluca (18) synes ikke det satses nok på unge fotballtalenter i Norge.
Yusuf Kutluca (18) synes ikke det satses nok på unge fotballtalenter i Norge. Foto: Foto: William Nahas
Yusuf Kutluca (18) mener det må satses mer på unge fotballtalenter, og at norske trenere må bli bedre. – De unge må selv ha en enorm drive skal de lykkes, sier tidligere landslagsspiller Dan Eggen.

HAUKETO/OSLO: Norge har idrettsutøvere som briljerer på nesten alle plan: Kristoff i sykkel, damelandslaget i håndball, Brækhus i boksing, og de største stjernene i skisporet.

Ja, stort sett alt innenfor både vinter og sommer sporter er det noen i toppen, men hvorfor ikke fotball?

I det siste har vi sett flere gode unge fotballspillere, og Enga-spiller Yusuf Kutluca mener Norge kunne hatt flere i vente. Tidligere landslagspiller Dan Eggen jobber til daglig med å sørge for at norsk trenere skal holde høy kvalitet, slik at gutter som Yusuf kan utvikle seg til å bli toppspillere, men akkurat nå er ikke Norge noen toppnasjon innenfor fotballen Hvor ligger feilen?

Fotball er Norges største sport, med flest deltakere på alle plan. Alt fra Old Boys til tilrettelagt er dekket med trenere, ligaer og andre ressurser. I Oslo er det helårs kunstgressbaner med maksimalt tre kilometer mellom hver.

Norsk fotball har enormt med ressurser. En halvinteressert 13-åring kjøper et par fotballsko til 2500 kroner tre ganger i året. Irans landslag som spilte i VM måtte bruke de samme draktene under hele mesterskapet, samtidig som det norske landslaget kan bruke forskjellige massører og idrettseksperter hver dag.

Kryr av talenter

De seneste månedene har vi sett at utviklingen hos de nye unge generasjonene er veldig lovende.

Vålerengas Ghayas Zahid er en av de unge som virkelig har slått igjennom denne sesongen, og kan regnes som en av Engas viktigste spillere denne sesongen.

Kommentar:  Forskjellen mellom topp eller flopp for Vålerenga

Kanskje er den mest oppsiktsvekkende guttungen kun 15 år gamle Martin Ødegård som absolutt har vist seg frem i Tippeligaen, men også på landslaget. I september spilte han en ekstremt god kamp for U21-landslaget mot Portugal, og kom inn i A-landslagskampen mot Bulgaria i oktober. Med det har han fått ekstremt med internasjonal oppmerksomhet. Den brasilianske avisen O Globo hadde et oppslag om gutten fra Drammen.

– Martin har en lignende spillestil som Messi. Hans driblinger, finter og pasninger minner mye om Messi. Han er ennå ung, men vi ser konturen av en ny Messi, skriver O Globo.

Motiverende

18 år gamle Vålerenga Junior-spiller Yusuf Kutluca fra Hauketo syntes det er morsomt at jevnaldrende gutter slår gjennom på toppnivå.

– Jeg syntes det er utrolig gøy at folk på min alder presterer i Tippeligaen. Det viser meg at ingenting er umulig og det motiverer at også jeg kan klare det med litt flaks og vilje.

Det er denne flaksen Yusuf snakker om, som både han selv og mange andre spillere på juniornivå lengter etter. Yusuf tror at dersom han får sjansen i Tippeligaen, slik som Ghayas Zahid og Martin Ødegård fikk, vil han gjøre det greit.

– Det spørs hvor mye tillit jeg hadde fått! Det er ikke sikkert man tar nivået så fort og da kan det ta noen sesonger før man får suksess, så all respekt til Ødegård og Zahid, poengterer Yusuf.

Sjelden vare

Yusuf Kutluca tror også at mange andre på laget er i nærheten av å være på samme nivå som Ødegård og Zahid.

– Jeg vil ikke si at noen her er bedre enn Ødegard og Zahid, men jeg må innrømme at jeg tror ikke det er all verdens forskjell heller.

Vålerenga Junior briljerte i årets sesong i interkretsserie, og kriget for førsteplassen med Stabæk.

Toppfotballens trenerutvikler hos NFF og tidligere landslagspiller Dan Eggen er uenig, og mener Ødegård og Zahid er sjelden vare innenfor fotballen.

– Det er et tegn i tiden at det er blitt større og større forventninger om umiddelbar suksess. Det er vanskelig fordi kravene for å bli toppspillere blir stadig hardere. Så vil talenter som Ødegaard og Zahid innimellom komme høyt fort, det er imidlertid ikke det vanlige. Disse to har uansett stadig lang vei å gå for å få maks ut av sitt potensial. Det er ofte de som slår i gjennom litt sent som blir best til slutt - derfor er tålmodighet så viktig.

Skylder på trenerne

Yusuf Kutluca mener norske trenere bør bli bedre.

– Grunnen til at det er et dårlig toppfotball nivå er fordi det ikke er nok dyktige trenere her i landet. Mange av de norske trenerne på aldersbestemte lag tenker på helheten, og for lite på å utvikle de beste til å bli bedre, sier han.

Han poengterer også at Norge kunne dratt mer nytte av talentene hvis de hadde gått over til et mer likt system som England og Spania bruker. Der de beste blir satset på, og hovedmålet til treneren er å gjøre fotballspillerne bedre, samt ha en klar filosofi under hele fotballutdanningen.

Utfordring

Dan Eggen er delvis enig i at Norge har en utfordring ved trenersiden, men mener at det absolutt ikke er en god nok unnskyldning for hvorfor unge spillere som Yusuf ikke skal bli gode.

Eggen kjenner Yusuf godt fra sin tid som trener hos andredivisjonslaget KFUM, der Yusuf var en av de unge spillerne som fikk spille med A-laget.

– Antall unge gode spillere i Norge versus Europa, er ikke så lett å ha noen presis formening om. Jeg tror ikke det er så enkelt som at «I utlandet får de unge sjansen, ikke i Norge».

At det er en del norske unge spillere som gjør det godt på høyt nivå tilsier vel at det generelt gis sjanser til de unge, sier Dan Eggen.

NFF har nye utdanninger som UEFA Youth Elite A, samt etter hvert også NFF spillerutvikler B. I tillegg vil tradisjonelle utdanninger som UEFA A- og B- lisens også rette seg mot enkeltspillere og deres roller på banen.

– Det vil si at vi tar problemstillingen på alvor, poengterer Eggen.

Må ta ansvar selv

Dan Eggen er ikke redd for at unge gutter skal lene seg for mye på trenerne. Han sier trenere derimot er viktige veiledere og inspirasjonskilder.

– Spillere som vil til topps må imidlertid ha/opparbeide seg en stor indre motivasjon, det mener vi, NFF er helt avgjørende.

– Det som uansett er helt avgjørende er ambisiøse spilleres evne til å trigge seg selv, trene med kvalitet, trene riktig mengde og å utforske spillet. For eksempel som hva kan jeg bli bedre til, hvordan kan jeg trene best på dette, hvordan kan jeg best bruke mine styrker, hvordan utvikler jeg dem videre? Det å beholde denne nysgjerrigheten og innsatsen, selv om det skulle gå opp og ned, at man er på laget eller ikke, at man har dårligere eller gode perioder, er det absolutt helt nødvendige, sier Eggen.

Ser på Youtube

Yusuf mener det finnes masse talenter i den kommende generasjonen, og bruker Ødegård og Zahid som eksempel på at det er de tekniske detaljene som gutter bruker mest tid på.

– Jeg vil absolutt si at den nye generasjonen vil ha generelt bedre teknikk enn slik det er nå. Jeg tror at grunnen til dette er fordi Neymar, Ronaldo og de gutta der har påvirket den nye generasjonen enormt mye og mange prøver å lære triksene via Youtube, sier Yusuf.

Siden den nye generasjonen besitter god teknikk, kan det også være vanskelig for den nåværende generasjonen å holde følge med de unge og smidige ballkunstnerne som kommer opp på toppnivå.

Gode teknisk, men ikke så lett

Dan Eggen mener også at de unge spillerne som kommer opp er gode teknisk.

– Det vi har i Norge, i motsetning til før, er spillere med relativt godt ferdighetsnivå generelt. Det vi kanskje mangler er klare typer, som for eksempel spisser, midtstoppere, keepere. Spillere med klare kjennetegn i forhold til rolle - eksempelvis trengs robuste, aggressive, avslutningssterke spisser, eller duellsterke midtstoppere, som samtidig har et godt ferdighetsnivå inne.

Eggen mener også at det er ikke er så enkelt i Tippeligaen som mange unge spillere tror.

– Det er et stort sprang fra interkrets til Tippeliga. Det viktigste for unge spillere er at de må være tålmodige, trene svært godt, og at de må ta valg utenfor banen som bidrar til best mulig utvikling. Da kan det være en ulempe å tenke for mye på når man kommer til å debutere på øverste nivå. Dette gjelder både for norske og utenlandske unge spillere, avslutter den tidligere VM-spilleren som var med å slå Brasil i 1998.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere