RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Christer Fuglesang har vært i rommet. Torsdag åpnet han Astroamfiet på Teknisk museum. Nå kan hvem som helst reise mye lenger ut enn det astronaut Fuglesang har vært. Med utgangspunkt fra Kjelsås.
Christer Fuglesang har vært i rommet. Torsdag åpnet han Astroamfiet på Teknisk museum. Nå kan hvem som helst reise mye lenger ut enn det astronaut Fuglesang har vært. Med utgangspunkt fra Kjelsås. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Savner å se ned på jorda

Men Nordens eneste astronaut, Christer Fuglesang, tror aldri han kommer opp i rommet igjen. Da er det bra han har Teknisk museum!

KJELSÅS: – Det er bare et forsvinnende lite antall galninger som er «tokiga nog att åka til rymden». Vi andre får reise til Astroamfiet, sier den svenske sjefen på Teknisk museum, Hans Weinberger.

Torsdag 23. september entrer en slentrende, smilende, svorsktalende mann med bustete hår podiet i Vitensenteret på Teknisk museum. Christer Fuglesang er en av få «tokiga» jordboere som kan skryte på seg å ha vært i verdensrommet.

Hold deg fast!

Ved to anledninger, i 2006 og 2009, har han vært på den internasjonale romstasjonen (ISS).

Han har klokket inn over 30 timer «utendørsarbeid» på romstasjonen.

– Romspaserturene er kjempemorsomme! Når man går ut av luken føles det nesten som å falle ned mot jorden. Men man gjør ikke det altså. Det er riktignok viktig å holde seg fast så man ikke forsvinner! sier Fuglesang.

Astroamfi

Hvem andre, enn nettopp Christer Fuglesang, passer bedre til å åpne museets nye astroamfi? Foran et buet kinolerret kan hvem som helst ved hjelp av en konsoll styre seg gjennom galaksene. Selv for Fuglesang, som fikk kjøre jomfruturen fra Kjelsås og ut i rommet, ble dette en ny opplevelse. Hva er vel romstasjonen ISS’ 350 kilometer fra jorda, når astroamfiet kan ta deg flere hundre millioner lysår bort fra vår egen planet?

Programmet i Astroamfiet er koblet mot nettet og henter reelle satellittdata om jordkloden og verdensrommet. Du kan selv styre den luftige ferden og besøke stjerner og satelitter.

Siste gang?

Elever fra Marienlyst skole og Hundsund grendesenter på Fornebu, som for et par uker siden stilte spørsmål til astronaut Doug Wheelock, som befinner seg på ISS, fikk torsdag møte Fuglesang og spurt om mer.

De fikk vite at det er lett å miste retningssansen når man er vektløs. At man må stroppe fast soveposen til veggen så man ikke svever rundt i søvne, og at det ikke lukter noe spesielt i romstasjonen. Fuglesang hevdet han ikke var redd for rakettferden til rommet, og at det beste ved å være i er å se ned på jorda.

– Det er så vakkert! Og så roterer den så fort at det alltid er noe nytt å se ned på. Det er hva jeg savner mest fra mine romferder, svarte Fuglesang, som sa at han gjerne vil reise til rommet igjen.

– Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA sender en astronaut opp i året. Så i tearien kan jeg få reise igjen. I praksis derimot er nok sjansene mine små. Jeg har vært ute to ganger, mens det er mange astronauter som ikke har fått reist ennå, sa Fuglesang, som mener konkurransen for sin egen del nok blir for hard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere