– Scampi og chili con carne? Nei, takk – vi vil ha husmannskost

VIL HA LAPSKAUS, KJØTTKAKER OG GRØT: Ivar Buvik sendte eldrebyråd Aud Kvalbein et brev. Han er ikke fornøyd med den moderne maten på dagsenteret, og vil heller ha norsk husmannskost. Det er flere av brukerne enig i.

VIL HA LAPSKAUS, KJØTTKAKER OG GRØT: Ivar Buvik sendte eldrebyråd Aud Kvalbein et brev. Han er ikke fornøyd med den moderne maten på dagsenteret, og vil heller ha norsk husmannskost. Det er flere av brukerne enig i.

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) fikk et krast brev fra en bruker ved Valle dagsenter. Han er langt fra fornøyd med maten.

Klikk på bildet for å forstørre.

MER GRØNNSAKER: Tone Sauer og Sigmund Kaastad sier at maten kunne vært bedre. Og de vil ha mer grønnsaker.

VALLE: «Forkastelig og uspiselig» beskriver Ivar Buvik maten på Valle dagsenter. Han er på stedet hver dag.


Så misfornøyd er han at han klaget til eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF), som tok seg en tur til dagsenteret for å snakke med han, og de andre brukerne.

SKJERIOSLO.NO: Her får du husmannskost i Oslo

Ikke mat for gamle folk

Det er på dagsenteret som det er stort sett de fleste steder, noen liker salt, noen liker søtt. Så meningene om maten var delte. Men en ting var de alle enige om: Norsk, gammeldags husmannskost er det de aller helst vil ha servert til middag.

Menyen til Valle dagsenter er variert, og både kjøttkaker og sei står på menyen. Men det gjør også chili con carne og scampi med grønn karri. Det ble litt for sterke saker for de fleste av brukerne.

– Dette er ikke mat for gamle folk, kommenterte Buvik til byråden.

LES OGSÅ: Lager bedre mat for de eldre

Lapskaus og mørt kjøtt

Poteter med skall, for lite grønnsaker og for fremmed og moderne mat. Men laksen liker de alle.

– Du vet, vi som er født på 20-tallet, vi er vant til en bestemt meny. Denne nyere maten kolliderer gjerne med det vi ønsker, sier Buvik.

Og der har han de fleste på dagsenteret i ryggen, selv om noen av dem også setter pris på det lille ekstra i form av krydder.

Buvik satte opp en liste og forteller om vond fiskegrateng, sterk gryte og elendig bacalao. Helst vil han ha lapskaus eller mørt kjøtt.

Men selv om meningene på senteret er delt, liker de alle laksen og de ønsker seg mer frukt og grønt. I tillegg er de enige om at leverandøren var bedre før.

Nei takk til gourmet

Og Kvalbein fikk en konklusjon etter å ha snakket med brukerne. Norsk husmannskost er det de eldre liker.

– VG-oppslaget med Hellstrøm og kjendiskokkene er så misvisende. Det er ikke gourmetmat de eldre vil ha, men det vil kjendiskokkene servere. Jeg tror ikke de lager mye mat til sykehjem eller eldresentre. Mat for eldre er et eget fag, sier Kvalbein.

Etter å ha hørt hva de eldre fortalte så fant hun et par viktige faktorer også. De eldre vil krydre selv og de vil ha mat som er lett å tygge, i tillegg til at de er opptatt av rett ernæring.

– Jeg tviler ikke på at maten de får her er næringsrik. Men det går mer på det at de vil ha den tradisjonelle maten og mye grønnsaker, mener Kvalbein.

Det vil også inngås avtale med nye leverandører på senteret. Da Rikshospitalet sa opp leveringsavtalen med to ukers forvarsel var senteret tvunget til å skaffe ny matleverandør fort.

– Ny anbudsrunde er i gang, sier bydelsdirektør Lasse Østmark.

LES ANDRE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Livredde for kutt til barnehagene – LO arrangerer stor demonstrasjon

Amy er endelig hjemme hos familien

Syv biler i morgen-smell på E6

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.