– Se, Hagen plukker søppel!

NYTTIG JOBB: Carl I. Hagens (Frp) innsats som søppelplukker vakte stor oppmerksomhet på Grønland.

NYTTIG JOBB: Carl I. Hagens (Frp) innsats som søppelplukker vakte stor oppmerksomhet på Grønland. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

Et ganske uvanlig syn møtte folk på Grønland, da en gulkledd Carl I. Hagen (Frp) plukket søppel med Jobben-gjengen fra Frelsesarmeen onsdag morgen.

BILDEKNIPSING: Flere tok bilder av Carl I. Hagen da han plukket søppel.

PÅ JOBB: Imran Ashraf, Karl Eivind Bævre og Carl I Hagen i samtale om Jobben. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

FORNØYD: Anette Kello og hunden Saza tar en hvil i bakgården.

John Johansen gleder seg over tilbudet han har på Jobben.

OPPDATERER: Daglig leder Pål Henriksen forteller om Jobben til Carl I. Hagen.

GRØNLAND: – Jobber dere ikke? sa en opplagt Carl I. Hagen til en fullsatt kafé på Grønland. Det gikk nemlig ikke ubemerket hen at Hagen plukket søppel i nabolaget, en litt regntung onsdag.– Jeg synes det er bra, jeg, at lederen plukker søppel, sier en kafégjest til dittOslo.no, mens mobiltelefonene fikk kjørt seg i bildetaking.

– Vi pleier ikke å være så nøye med røyksneipene, sier Leo, som inspiserer en svært så grundig politiker litt lenger bort i gata.

Han er selv fast bruker av Frelsesarmeen «Jobben», som er et lavterskels arbeidstreningstilbud for rusavhengige.

Ikke rakettforsker

Leo plukker ofte søppel rundt om i byen.

– Du trenger jo ikke være rakettforsker for denna jobben da, sier Leo.

– Nå gjør jeg en nyttig jobb, sier Hagen, som ville prøve seg i felten, etter et morgenbesøk i Frelsesarmeen lokaler i Arups gate.

LES OGSÅ: Her kaster Mette-Marit søpla for en familie i Groruddalen

Halverer tilbud

Daglig leder for «Jobben», Pål Henriksen, forteller om den stadig økende pågangen av folk, og de desto mer truende økonomiske utfordringene de står overfor. I Byrådets budsjettforslag er det foreslått å kutte 2 millioner kroner, noe som betyr halvering av dagens tilbud. I dag jobber det 9 ansatte her.

– Jobben har eksistert i 7 år, og her er det i snitt 55 mennesker innom hver dag, sier han.

Akkurat denne dagen er det færre folk på huset, selvom det nesten er stappfullt i spisesalen under lunsjen. Frafallet skyldes skepsis over at en politiker og media skulle på besøk.

Ingen løfter

Carl I. Hagen har selv tatt initiativ til et besøk, og selv om han mener det er uakseptabelt at jobbtilbudet til rusavhengige kuttes, er det få løfter om mer penger i vente.

– Det kan jeg ikke si noe om, men jeg er opptatt av å støtte opp om fornuftige tiltak, sier Hagen, mens han spiser kake med flere av brukerne på Jobben.

Han vil i første hånd jobbe for at kuttene ikke blir en realitet, i et alternativt budsjettforslag.

Imran Ashraf forteller Hagen om en tøff tid, men like så mye om en kommende lys framtid.

– Jeg skal starte min egen budbil-service snart, sier han, og forteller om at erfaringene han har fått fra å være kokk på Jobben er uvurderlige.

– Det har reddet meg, sier han, og forteller om en periode som var vanskelig, med skilsmisse, tunge tanker og rus.

– Nå gleder jeg meg til å jobbe for meg selv, sier Imran.

– Vil bare jobbe her

En svært glad John Johansen pusser sølv på Jobben. Han forteller med entusiasme at han ikke har et rusproblem, men at han lenge har slitt psykisk.

– Jeg vil ikke jobbe noe annet sted jeg, sier han. Han er godt kjent i Botanisk hage, hvor tralla hans har fått en fast plass.

– Det er så mange hyggelige mennesker jeg møter hver dag, når jeg rydder gatene, sier han og forteller at han har vært her i fem år.

– Det er veldig sosialt her, sier Anette Kello, som er en av ganske få kvinner på huset. Hun synes det er bra å ha et sted å komme til, og prøver å være innom Jobben hver dag.

Risikerer loddtrekning

Hvis byrådets budsjettforslag, med kutt på 2 millioner kroner blir vedtatt, frykter Pål Henriksen for brukernes framtid.

– Da risikerer vi at vi må ha loddtrekning om hvem som får lov til å være her, sier han.

De har alltid som prinsipp at de skal ta imot alle som kommer, og vil ikke vise bort noen på grunn av kapasitets-problemer

I dag har de et ekstra tilbud to dager i uka på Sagene, til de som trenger å ha det litt roligere rundt seg. Dette vil med sikkerhet ryke hvis pengene kuttes.

Frelsesarmeen mottar 13 millioner kroner årlig av Oslo kommune i støtte, og på Jobben gjør brukerne alt fra å plukke søppel, skape nye ting på gjenbruksverkstedet, vedkløyving, rydding i Skjærgården, kjøkkentjeneste og sosialt samvær.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.