*Nettavisen* Nyheter.

– Se til Danmark!

MÅ VÆRE MED:– Oslo kommune må være proaktive og satse på dette feltet. Folk er mer krevende enn før, er boligforsker Lene Schmidt i Novas erfaring knyttet til forskning gjort på eldre og boliger. FOTO: JULIE MESSEL

Eldrebyråd Aud Kvalbein (65) ønsker seg lettstelt en leilighet med heis, peis, balkong og garasje for fremtiden. Akkurat som de fleste andre 65-åringer med andre ord!

Klikk på bildet for å forstørre.

Boligforsker: Lene Schmidt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Inviterte: Bård Folke Fredriksen og Aud Kvalbein.

OSLO: Eldrebyråd Aud Kvalbein og byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen inviterte forrige uke til debatt og seminar om eldre og boliger i Oslo.

Boligprisene stiger fremdeles i Oslo. Langs alle trafikknutepunkt i byen, særlig i Oslo vest, og på Bekkelaget Nordstrand popper leilighetskompleksene opp. Svært mange av de som kjøper seg inn i denne type leiligheter (sentralt, med vaktmestertjenester, heis, peis og garasje er godt voksne folk, med ønske om noe mindre og lettere.

Les også: Eldre vil bo i kollektiv

Kjøpesterk gruppe

Dét er en utvikling Oslo kommune må være med på, og med seg på seminaret torsdag hadde byrådene forskere på feltet, samt utbyggere og eiendomsutviklere.

– Dette er en kjøpesterk gruppe som er kvalitetsbevisst sier Fredriksen da han innleder seminaret torsdag forrige uke.
Han er ikke i tvil om at dette er et marked som eiendomsutviklerne bør og må ta på alvor.

Men de private er langt ifra alene. Dét kunne boligforsker i Nova, Lene Schmidt bekrefte.

Hun etterlyser en proaktiv kommune, som er med å legge til rette for alternative boformer.

– Jeg har forsket på dette, og tidligere intervjuet en rekke mennesker. Det viser seg at det viktigste er å være herre i eget hus, altså og bo i egen leilighet. Men svært mange ønsker seg en bolig med "noko attåt", sier Schmidt.

Såkalte bofellesskap med eldre i egne leiligheter, men med servicetilbud av ulikt slag innenfor eiendommen er noe svært mange ønsker seg.

I Sverige, men særlig i Danmark er tenkingen om å opprette leiligheter i tilknyttet egne serviceavdelinger populært.

– De aller fleste sier at de er svært fornøyd, at de er sosiale og tar ansvar for hverandre- og at de naturlig nok finner en trygghet i det, sier Schmidt.

Deilig i Danmark

Hun viste til flere prosjekter i København, og noen i Norge, blant annet i Bærum og i Tromsø, der folk har valgt å bo sammen, og sågar tenker at de vil ansette egen sykepleier når den tid kommer.

– Seniorleiligheter i kommunal eie var i sin tid svært populært. Det vi imidlertid så, var at husleien ble fryktelig høy. Med selveierleiligheter blir økonomien en helt annen mente, sier Fredriksen.

Les også: – Helt vilt på Veitvet

Les også: – For billig i Groruddalen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag